Η Ηλεία

» Δήμοι - Ηλιδας - Περιστέρι

Γρήγορη μετάβαση :

Κοντά στο σημερινό Περιστέρι πιθανόν να βρίσκονταν οι αρχαίες Θαλάμες, ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή στην οποία κατέφυγαν οι Ηλείοι το 218 π.Χ. προκειμένου να μην τους υποδουλώσουν οι Μακεδόνες. Δεν μπόρεσαν, πάντως, να σωθούν με τη φυγή.
Το χωριό εμφανίζεται με στοιχεία αρχικής αναγνώρισης ως κοινότητα Μπεσερέ, η κοινότητα αποτελούνταν από τους συνοικισμούς Μπεσερέ, Αστερέϊκα, Αποστολιά,Καλαμποκά , Καμίνια, Παλαιοφάναρο, Παλιοάνθη. Σήμερα ανοίκουν οι συνοικισμοί Αστερέικα και Παλαιοάνθη. Για την ονομασία αυτή υπάρχουν δυο εκδοχές. 1η Από τον τούρκο διοικητή «Αγάς Μπεσίρης» 2η Παλαιότερα, στα μέσα του 19ου αιώνα το χωριό είχε μόνο πέντε σπίτια «μπες - σαράι»
Η κοινότητα με τους συνοικισμούς της μετονομάζεται σε κοινότητα Περιστερίου, .Λέγεται ότι Περιστέρι ονομάστηκε διότι τα σπίτια έτσι όπως είναι κτισμένα στην πλαγιά φαίνονται σαν να έχουν ανοιχτά τα φτερά τους. Οι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από τα χωριά : Κακοτάρι, Γούμερο, Μουστενίτσα Ηλείας και από Ντεσινό και Καλιφώνιο Καλαβρύτων. Απέχει από την Αμαλιάδα γύρω στα 15χλμ. Το έδαφος του χωριού είναι ημιπεδινό- λοφώδες, κατάφυτο από πεύκα ΄. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη Γεωργία (σταφίδες, ελιές, δημητριακά) παλαιότερα με την ρητινοσυλλογή. Η κτηνοτροφία των οικόσιτων ζώων έγινε πολύ περιορισμένη.



Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet