Η Ηλεία

» Δήμοι - Ηλιδας - Καρδαμάς

Γρήγορη μετάβαση :

ΗΤο δημοτικό διαμέρισμα Καρδαμά (αρχικά εμφανίζεται ως κοινότητα Κουκουβίτσας) Βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από την Αμαλιαδας . Στον Καρδαμά ανήκει ο συνοικισμός Πετρούλες.
Το έδαφός του πεδινό και εύφορο, Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία (πατάτες, καρπούζι, βιομηχανική ντομάτα, δημητριακά, σταφίδα κτλ.) Η έκταση  ήταν 6398 στρεμ. ως το 1940 , γιατί περιελάμβανε και την παραθαλάσσια περιοχή « Παλούκι», όπου υπήρχε μικρό λιμάνι και λειτουργούσε τελωνείο, που έφερε τα στοιχεία της κοινότητας Καρδαμά. Το Τελωνείο επαναλειτούργησε το 1985. Ο Καρδαμάς ως συνοικισμός δημιουργείται με την απελευθέρωση (1830;) από τους Γορτύνιους κατοίκους του Κορτύκι. Πρώτος έποικος ο Γεώργιος Ηλιόπουλος ή Παπαγιώργης, απ’ όπου προήλθε η οικογένεια Παπαγεωργίου. Ο Π. κτίζει το Ναό του Αγίου Ιωάννη και γύρω του δημιουργείται το χωριό. Λόγω δε των πολλών κάρδαμων που φυτρώνουν στις όχθες του χειμάρρου Καρδαμάς ονομάστηκε. Σήμερα τιμά τον ʼγιό του με θρησκευτική πανήγυρη. στις 26 Σεπτεμβρίου , στη μνήμη του Α. Ιωάννου του Θεολόγου.
υπήρξε ο οικισμός «Κουρτίκι» (1750;) κατοικούμενοςαπό Γορτύνιους . Ονομασία που έχει σχέση με τον Κούρτη Πασά. Αυτός εκμεταλλευόμενος τα νερά του χειμάρρου έκτισε πέντε νερόμυλους. Τους έδωσε για εκμετάλλευση στους Έλληνες με είσπραξη δική του το 1/10 των εσόδων. Τα νερά του χειμάρρου αρδεύουν την περιοχή και σήμερα. το Λατίφι μας θυμίζει ότι εκεί ίσως υπήρξε το τζαμί του Λατίφ Πασά με την αίθουσα δικαστηρίου. Οι καταδικασμένοι μεταφέρονταν στην παρακείμενη περιοχή, δένονταν σε παλούκια με το πρόσωπο προς τον ήλιο. Έτσι έμεινε και η περιοχή με το όνομα «Παλούκι».

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet