Η Ηλεία

» Δήμοι - Ηλιδας - Καλύβια Ηλιδος

Γρήγορη μετάβαση :

Η ονομασία Καλύβια κατά μία εκδοχή  οφείλεται στον Αναστάση Καλύβη από την ορεινή Ηλεία (Βουντούχλα) πρώτο οικιστή στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ο οποίος  έστησε το πρώτο καλύβι για να ακολουθήσουν κι άλλα «Καλύβια».

Κατά μια άλλη εκδοχή,  όταν οι τοπικοί αγώνες της Ολυμπίας έγιναν Πανελλήνιοι, οι Ηλείοι, κατασκεύαζαν παραπήγματα (καλύβες), στην Αρχαία Ήλιδα ,ως καταλύματα των αθλητών και των συνοδών τους,  για την τέλεση των Πανελλήνιων αγώνων τα Ολύμπια, δηλαδή, τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το δημοτικό διαμέρισμα Καλύβια Ήλιδας  προήλθε από την κοινότητα Ήλιδας του τέως Δήμου Ήλιδος. Οι πρώτοι οικισμοί που την απαρτίζουν είναι: Τα Καλύβια και η Νέα Ήλις. Βρίσκεται 2χλμ από την Αμαλιάδας 1. επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδας - Κέντρου.

Η έκταση  είναι περίπου 4.000 στρεμ., το έδαφος  γόνιμο εξ αιτίας της αφθονίας νερού. Παλιότερα καλλιεργούνταν τα κρεμμύδια (Καλυβιότικα) και τα πράσινα πιπέρια ακόμη και σήμερα , οι ελιές και άλλα προϊόντα. Βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας, με τα αρχαία ερείπια να θυμίζουν τον Πολιτισμό του Ολυμπιακού Ιδεώδους. έχει δυο εκκλησίες, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Κων/νου, που πανηγυρίζει την ημέρα της γιορτής των, όπως και του Α. Νικολάου.

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet