Η Ηλεία

» Δήμοι - Ηλιδας - Γεράκι

Γρήγορη μετάβαση :

Το δημοτικό διαμέρισμα Γεράκι  ευρίσκεται  σε απόσταση 3χλμ. από την Αμαλιάδα είναι ανάμεσα σε δυο πευκόφυτες λοφοσειρές, σε μια έκταση 6500 στρεμ. Γύρω από το χωριό, σε λόφους κατάφυτους βρίσκονται οι συνοικισμοί Τσιχλέϊκα, Ανάληψη, Παλαιολάνθιο και Φραγκαβίλλα.
Το εύφορο έδαφος και η ομορφιά του προσείλκυσαν ορεινούς πληθυσμούς στην θέση «Γεράκου Καλύβα», απ’ όπου πήρε και την ονομασία του το χωριό. Από την θρησκευτική ιστορία προκύπτει ότι Α. της κοινότητας, στην κορυφή ψηλού λόφου, ο ευσεβής χριστιανός Παλυβός κτίζει ναΐσκο στο όνομα του Αγίου Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το χωριό πυρπολείται από τους Γερμανούς και εκτελούνται ο δάσκαλος Δημήτριος Τσάμης και ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος. Στον τόπο της εκτέλεσης οι κάτοικοι έστησαν αναμνηστική στήλη.
Η παράδοση είναι δεμένη με τους κατοίκους του χωριού. Πιστεύουν, θυμούνται και διηγούνται την ιστορία του Αράπη της κοφίνας, που έχει ως εξής: Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται λόφος με αμμόπετρα σε σχήμα κοφίνας στην κορυφή του. Πίστευαν ότι εκεί κατοικούσε, μακριά από τον κόσμο, ο Αράπης με τη λέπρα. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία (ελιές, σταφίδα, δημητριακά κ.α.) και την κτηνοτροφία.(πρόβατα, χοίροι, πουλερικά.)
.....








Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet