Η Ηλεία

» Δήμοι - Ηλιδας - Αυγείο

Γρήγορη μετάβαση :

Το  Δημοτικό διαμέρισμα Αυγείο ( Μπουχιώτη) είναι από τους παλαιότερους οικισμούς  του Ηλειακού Κάμπου. Το όνομά του το πήρε από τον Μυθικό βασιλιά Αυγεία απέχει 8χλμ επί της από την Αμαλιάδα. Το «Μπουχιώτη» λέγεται ότι είναι παράφραση του «πού Χιώτες». Αγωνιώδες ερώτημα των Χιωτών, που μετά την καταστροφή της Χίου το 1822 κυνηγημένοι από τους Τούρκους έφτασαν ως εδώ , αναζητώντας τους πριν μετοικήσαντες πατριώτες τους . Κατ’ άλλους από το τοπωνύμιο « Μπουχιώτη» που προϋπήρξε της καταστροφής, αναφερόμενο και από τον περιηγητή Πουκεβίλ (19ος αιώνας) Λείψανα από περιμανδρώσεις και πολεμίστρες, αλλά όπως και από την παράδοση θυμούνται οι γεροντότεροι, μαρτυρούν ότι ο συνοικισμός υπήρξε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εδώ ήταν εγκατεστημένοι Τούρκοι που ήλεγχαν την περιοχή.
Μετά την Τουρκοκρατία άνθισε ο οικισμός και λειτούργησε σαν ζωτικό κέντρο της περιοχής (Χάβαρι, Σώστι, Ήλιδα) και έτσι παρέμεινε ως τις αρχές του 20ου αιώνα, που αναπτύχθηκαν άλλες περιοχές εξ αιτίας της μετοίκησης από τα ορεινά της Κεντρικής Πελοποννήσου.
Η περιοχή, λόγου του πλούσιου εδάφους, της άρδευσης και του γλυκού κλίματος είναι πλούσια σε αγροτικά προϊόντα. (δημητριακά, κηπευτικά και ιδιαίτερα η βιομηχανική πιπεριά, ελιές κι άλλα.)





Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet