Κώστας Τζαβάρας: «Πρέπει να στηριχθούν ενεργειακά τα ελαιοτριβεία»

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022

-Την επιδότησή τους από την πολιτεία ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας

Την επαρκή στήριξη των ελαιοτριβείων με επιδότηση ρεύματος ίση με αυτή των  αρτοποιείων και της βιομηχανίας άρτου ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς (Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)  ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή ξεκινά με ελπιδοφόρα και πρέπει να θωρακιστεί για να αποφέρει εισόδημα σε μια δύσκολη συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο.

Ό Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι η εξίσωση της ενεργειακής επιδότησης θα πρέπει να θεσπιστεί αφενός για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου για να διευκολύνει τη φετινή ελαιοπαραγωγή, βοηθώντας τα ελαιοτριβεία να απορροφήσουν το πρόσθετο ενεργειακό κόστος χωρίς να διαταραχθούν οι ταμειακές ροές τους ή να καταστεί ασύμφορη η συνέχεια της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα οι ελαιοπαραγωγοί θα συγκομίσουν το προϊόν τους χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν υπέρογκες αμοιβές και δαπάνες, αποφεύγοντας επιβάρυνση του τον προϋπολογισμού τους.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι η Ηλεία είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός και ότι η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους αγρότες αλλά σημαντικό συμπληρωματικό έσοδο για τους απλούς πολίτες. Παράλληλα, υπενθύμισε πως οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο πέρυσι και στην περιοχή των Κρεστένων έχουν πλήξει το αγροτικό εισόδημα και επιβάλλουν τη γενικότερη υποστήριξη από την πολιτεία ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

«Το αίτημα των ελαιοτριβείων είναι δίκαιο και για αυτό θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης να δρομολογήσει την ενεργειακή τους επιδότηση, όπως έπραξε και με άλλους κλάδους, για να μη δοκιμαστεί η βιωσιμότητά τους από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι ενδείξεις για τη φετινή ελαιοπαραγωγή είναι θετικές και για αυτόν τον λόγο πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να παραχθεί αγροτικό εισόδημα  και να αντιμετωπίσουν επαρκώς οι πολίτες της Ηλείας τον φετινό χειμώνα», τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet