Κώστας Τζαβάρας προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν συμμετέχω στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ζητώ αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος της Ηλείας»

Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Κώστας Τζαβάρας προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν συμμετέχω στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ζητώ αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος της Ηλείας»

-Αναλυτικά η σχετική επιστολή του βουλευτή Ηλείας

Την απόφασή του να μη συμμετέχει στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον οδικό άξονα Πύργος-Τσακώνα γνωστοποίησε με γραπτή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι διαφωνεί με τον αποκλεισμό των βουλευτών της αντιπολίτευσης από την Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Ο Ηλείος βουλευτής υπενθύμισε ότι παραμένει θεσμικά και πολιτικά συνεπής, καθώς είχε αντιδράσει αναλόγως τόσο τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο τότε υπουργός Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε αποκλείσει -ως βουλευτή της τότε αντιπολίτευσης- από ευρεία σύσκεψη για την Πατρών-Πύργου, όσο και το 2019 όταν ο τότε υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε αποκλείσει από τις συσκέψεις για το μέλλον των ΑΕΙ-ΤΕΙ της Ηλείας (χωρίς βέβαια να διαμαρτυρηθεί για αυτό κανένας από όσους βουλευτές συμμετείχαν στις συσκέψεις αυτές).

Ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει στην γραπτή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος-Τσακώνα, ωστόσο θέτει και μια σειρά από ζητήματα που αναφέρονται στις μέχρι σήμερα αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος της Ηλείας, με κυριότερη τον αποκλεισμό της από τον ακαδημαϊκό χάρτη με την κατάργηση των δύο τμημάτων Μοσειολογίας και Γεωπονίας.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να βάλει σε προτεραιότητα την κατασκευή των ορεινών οδικών αξόνων που συνδέουν την Αρχαία Ολυμπία με την Αρκαδία και επαναφέρει το αίτημα της ίδρυσης ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τέλος, επαναλαμβάνει την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, και ασφαλώς… όχι για προσωπικούς λόγους.  


Διαβάστε αναλυτικά τη γραπτή επιστολή:


«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω σε συνάντηση εργασίας, υπό τον Πρωθυπουργό, με θέμα Επέκταση Δρόμου Πύργος-Τσακώνα. Ως γνωστόν, το έργο αυτό είναι καίριας σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της Πελοποννήσου, με τη γεωγραφική της έννοια και επιβάλλεται για την ολοκλήρωση του συγκοινωνιακού δακτυλίου της, δηλαδή τη σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με το Μορέα.
 
Προσωπικά υποστηρίζω κάθε πρωτοβουλία που κατατείνει στην κατά προτεραιότητα υλοποίηση του οδικού αυτού άξονα. Πλην όμως, δεν θα συμμετάσχω στην εν λόγω συνάντηση εργασίας, που γίνεται υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με την παρουσία αρμοδίων Υπουργών καθώς και άλλων κυβερνητικών στελεχών, γιατί πιστεύω ότι, σε μία τόσο σημαντική σύσκεψη για το μέλλον της Ηλείας και της Μεσσηνίας, έπρεπε να έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι βουλευτές των περιφερειών αυτών που εκπροσωπούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
Πάντως, η συμμετοχή μου σε μια τέτοια συνάντηση εργασίας θεωρώ ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από όσα ήδη έχω υποστηρίξει επανειλημμένα για την αναγκαιότητα της κατασκευής αυτού του έργου. Άλλωστε δεν είμαι ειδικός για να εκφέρω γνώμη στα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.
 
Τέλος, σας υπενθυμίζω και πάλι ότι έχω αποφασίσει να μην είμαι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και επειδή ίσως να μην έχω άλλη ευκαιρία επικοινωνίας μαζί σας, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας για μια ακόμα φορά τρία ζωτικής σημασίας αιτήματα, που καθημερινά προβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ηλείας:
 
1.    Επιβάλλεται στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός για την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, να αντιμετωπίσετε θετικά το αίτημα των ενδιαφερόμενων Δήμων για χάραξη και κατασκευή δύο δρόμων, αυτού που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με τη Βυτίνα μέσω Λαγκαδίων, καθώς και εκείνου που θα συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με τη Μεγαλόπολη. Την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού επιδιώκει και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας.


2.    Πρέπει να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος της Ηλείας με την χωρίς ορθολογικά κριτήρια διαγραφή της από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας, που συνέβη με την  εξαίρεση από το σχετικό μηχανογραφικό δελτίο των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούσαν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Η διαγραφή αυτή έγινε ανεπίτρεπτα προτού δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 και χωρίς να υποβληθούν στην ίδια ακριβώς μεταχείριση – τουλάχιστον για λόγους ισότητας – και όλα τα άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούσαν στις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και εμφάνιζαν τα ίδια «αρνητικά» χαρακτηριστικά με τα καταργηθέντα. Ως γνωστόν, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη είχε εξαγγελθεί η κατάργηση ή συγχώνευση όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που έχουν δεχθεί φοιτητές με βαθμολογία μικρότερη της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Πάνω από 80 Τμήματα έπρεπε να έχουν καταργηθεί σε όλη την Επικράτεια για το λόγο αυτό, πλην όμως, μέχρι σήμερα, τον «ορθολογισμό» του ακαδημαϊκού χάρτη τον «πλήρωσε» μόνο η τάλαινα Ηλεία. Για να προλάβω τον περί λαϊκισμού αντίλογο, υπενθυμίζω το κοινά αναγνωρισμένο ως θεμελιώδες αξίωμα: «Η Πολιτική σε τελική ανάλυση έχει τοπικό χαρακτήρα».


3.    Πρωταρχικό καθήκον κάθε μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου παρά φύσιν διοικητικού διαμελισμού της γεωγραφικής ενότητας της Πελοποννήσου σε δύο περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, ήτοι της Πελοποννήσου από τη μια πλευρά και της Δυτικής Ελλάδας από την άλλη. Ως γνωστόν, η διοικητική αυτή ανωμαλία, που είναι απολίθωμα του πελατειακού τρόπου λειτουργίας του βαθέως πασοκικού κράτους της δεκαετίας του ΄80, προκαλεί ολέθριες οικονομικές, πολιτισμικές και κοινωνικές επιπτώσεις που πλήττουν επί δεκαετίες ολόκληρη την Πελοπόννησο και ειδικότερα την Ηλεία. Ως γνωστόν, η Ηλεία συνδέεται καταγωγικά με την ονοματοδοσία της Πελοποννήσου, αφού ο μυθικός βασιλιάς Πέλοπας έχει δώσει το όνομά του στη γεωγραφική αυτή ενότητα. Παρ’ όλα αυτά η παράλογη αυτή διοικητική διαίρεση των τοποθετεί εκτός Πελοποννήσου. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο.
 
Με κάθε τιμή
Κώστας Τζαβάρας
Βουλευτής Ηλείας ΝΔ»



 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet