Κώστας Τζαβάρας: «Να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις στρεβλώσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας»

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022

-Ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ

Την παρέμβαση της πολιτείας για τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναθεωρηθεί το target model του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.


Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θεσπίστηκε το 2018 και λειτούργησε επίσημα το 2020 με στόχο τη διαφάνεια και τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές, αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχθηκε αναποτελεσματικό καθώς οι τιμές και οι χρεώσεις τετραπλασιάστηκαν, ενώ καταγγέλθηκαν πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού προς την αρμόδια Επιτροπή.


Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει στην ερώτησή του πως το target model έχει σχεδιαστεί με ελλείψεις και αστοχίες, όπως η Οριακή Τιμή Συστήματος και Αγορά Εξισορρόπησης, οι οποίες οδήγησαν σε υπέρμετρες αυξήσεις στα τιμολόγια, σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες. Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών από το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ προς τους καταναλωτές ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, για αυτό ζητά παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν το Χρηματιστήριο Ενέργειας και κατ’ επέκταση τις τιμές.


Ο Ηλείος βουλευτής προσθέτει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του target model, την οποία εμμέσως παραδέχεται και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα πρέπει η πολιτεία να προστατέψει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις παλινωδίες στις χρηματιστηριακές τιμές μέσω της σύναψης μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων προμήθειας, καθώς στην Ελλάδα πωλείται το 100% της ενέργειας μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία μόλις το 29% και στην Ιταλία το 11%, κάτι που περιορίζει τις επιπτώσεις των αναταράξεων στην αγορά ενέργειας.


«Το ισχύον target model του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποδείχθηκε ότι δεν πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή τη μείωση των τιμών μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό. Η αναθεώρησή του και η διόρθωση αστοχιών και στρεβλώσεων είναι αναγκαία, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λυγίζουν υπό το βάρος της πίεσης που ασκούν οι απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και υπονομεύεται η μετα-πανδημική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον στόχο της απολιγνιτοποίησης με πιο ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα.», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.


 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet