Δήλωση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022

«Ανεπίτρεπτη η εργαλειοποίηση της ηλειακής τραγωδίας του 2007»

Οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης σχετικά με τα όσα έγιναν το 2007 ήσαν τουλάχιστον ατυχείς και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα. Είναι ανεπίτρεπτη η προσπάθεια επίδειξης πολιτικής ικανότητας με την παράθεση ανακριβειών, υπερβολών και αναληθειών, αλλά και με προφανή την πρόθεση εργαλειοποίησης και κατ’ επέκταση ευτελισμού της πράγματι τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή για να ανακουφίσει και να στηρίξει τις πυρόπληκτες οικογένειες της Ηλείας.

Ως υποψήφιος βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας, οφείλω να συμβάλω στην αποκατάσταση της πραγματικότητας, σεβόμενος πάνω από όλα τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους.

Ως γνωστόν, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών, βρέθηκε αμέσως στην περιοχή της Ζαχάρως για να παρακολουθήσει από κοντά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, διασχίζοντας μάλιστα το φλεγόμενο δάσος του Καϊάφα προκειμένου να προεδρεύσει σε ad hoc σύσκεψη αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στο Δημαρχείο της Ζαχάρως. Η κυβέρνηση διέθεσε άμεσα στους πυρόπληκτους πολίτες το ποσό των 3.000 ευρώ ανά άτομο αποκλειστικά μέσω τραπέζης και υπό τον όρο της υπεύθυνης δήλωσής τους ότι έχουν υποστεί ζημιά από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Αυγούστου 2007.

Προφανώς ο οποιοσδήποτε κατανοεί πως δεν θα ήταν δυνατόν να ζητήσεις δικαιολογητικά από πυρόπληκτους πολίτες που είχαν καεί τα σπίτια τους ή θρηνούσαν συγγενείς τους από την πύρινη λαίλαπα. Σε μεταγενέστερο χρόνο, το 2008 η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών προέβη στις αναγκαίες επαληθεύσεις των στοιχείων και απέστειλε ειδοποιητήρια μέσω της Εφορίας για επιστροφή των χρημάτων προς όσους αποδείχθηκε ότι τα έλαβαν δίχως να τα δικαιούνται. Ασκήθηκαν μάλιστα ποινικές διώξεις κατά δεκάδων πολιτών που ενώ εισέπραξαν την αποζημίωση δεν προσκόμισαν εμπροθέσμως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Καραμανλή συγκρότησε το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», εγχείρημα που κινητοποίησε το σύνολο του Απόδημου Ελληνισμού, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 208 εκατ. ευρώ και να διατεθούν για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων, υπό την επίβλεψη του αδιαμφισβήτητης εντιμότητας και ακεραιότητας πολιτικού άνδρα Πέτρου Μολυβιάτη. Υπενθυμίζω πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κατήργησε ανεπίτρεπτα το ταμείο αυτό το 2011 και μετέφερε το υπόλοιπο του λογαριασμού στον κρατικό προϋπολογισμό, παρότι επρόκειτο για δωρεές που χορηγήθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό.

Η τραγωδία του 2007 εκτυλίχθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, καθώς οι εθνικές εκλογές είχαν προκηρυχθεί στις 17 Αυγούστου και η μοιραία πυρκαγιά εκδηλώθηκε μία εβδομάδα αργότερα. Ο Κώστας Καραμανλής επανεξελέγη πρωθυπουργός με διαφορά 3,8% έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά η Νέα Δημοκρατία ήρθε δεύτερη στην Ηλεία με διαφορά 4,5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και στις εκλογές του 2004, αφού ο νομός Ηλείας υπήρξε διαχρονικά προνομιακός για το ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, οι ισχυρισμοί του κ. Δούκα ανήκουν στη φαντασία του και δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Εξίσου αχαρακτήριστη όμως είναι και η συμπεριφορά όσων έσπευσαν από τον χώρο της αντιπολίτευσης να κατηγορήσουν για προεκλογική διασπάθιση του δημόσιου χρήματος την τότε κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, συνδέοντας μάλιστα την χορήγηση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους της Ηλείας με την χρεοκοπία της χώρας.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet