Κώστας Τζαβάρας: «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ολυμπία»

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» και στον δημοσιογράφο  Παναγιώτη Φωτεινόπουλος ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας , αναφέρεται στην αναγκαιότητα ανάδειξης της Ολυμπίας σε παγκόσμιο κέντρο πολλαπλής  ανάπτυξης

κ.Τζαβάρα, εδώ και μερικές ημέρες καταγράφονται αντιδράσεις για την τουριστική πολιτική της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την αιτιολογία της υποβάθμισης της Ολυμπίας. Η δική σας θέση ποια είναι;

Η πολλαπλή κρίση που βιώνουμε είναι ευκαιρία να συμφιλιωθούμε με την αλήθεια, ώστε να αποκτήσουμε ευθύνη, σοβαρότητα και σύνεση. Η εξέλιξη και η προοπτική επίλυσης των προβλημάτων της Ηλείας εξαρτάται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ατυχήσαμε να ενταχθούμε βιαίως σε μια περιφέρεια με την οποία δεν έχουμε καμία σχέση όσον αφορά το όνομά της.

Η Ηλεία, ο τόπος που έδωσε στην Πελοπόννησο το όνομα από τον βασιλιά Πέλοπα, έχει φτάσει στο σημείο να είναι τμήμα μιας περιφέρειας που λέγεται Δυτική Ελλάδα, όπου δεν είναι μέσα από αυτήν αναγνωρίσιμο για την Ηλεία το γεγονός ότι ανήκει στην Πελοπόννησο.

Οι επαγγελματίες στον τουριστικό τομέα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αναγνώρισης της γεωγραφικής τους ταυτότητας. Γράφουν στις διευθύνσεις «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και όλοι οι συνομιλητές τους στο εξωτερικό δεν καταλαβαίνουν αν έχει σχέση με την Πελοπόννησο. Για αυτό έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Σε συνδυασμό με το ότι βλέπω από την περιφέρεια να γίνονται πολύ σοβαρές κινήσεις που μας οδηγούν στο πουθενά.

Πώς αξιολογείτε την επιλογή της φράσης «Go West» ως brand name για την τουριστική προβολή της περιφέρειας;

Νομίζω ότι αυτή η κίνηση για να αποκτήσει brand name με τις λέξεις Go West, λες και είμαστε το Φαρ Ουέστ, δημιουργεί μια θλιβερή εικόνα και αίσθηση γελοιότητας. Ένα πράγμα υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα, η Ολυμπία. Δυστυχώς  έχουμε καταντήσει να είμαστε οι χειρότεροι υπηρέτες αυτού του ονόματος και πολιτισμικού αποθέματος, της μεγάλης παγκόσμιας κληρονομιάς που σημαίνει το όνομα Ολυμπία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Αντίθετα βλέπω ότι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνονται περισσότερες προσπάθειες για να υπηρετηθεί αυτό το όνομα. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι αυτή η Περιφέρεια εκτός από το όνομα «Ολυμπία».

Τι προτείνετε για να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση;

Το έχω πει και θα το ξαναπώ: Η Ηλεία δεν έχει καμία θέση σε αυτό το μόρφωμα που λέγεται Δυτική Ελλάδα. Ή θα πρέπει να φύγουμε διότι τα συμφέροντά μας είναι αντίπαλα με αυτά της Πάτρας, κάτι που το έχουν καταφέρει οι ιθύνοντες στην Πάτρα να μην αισθανόμαστε ασφαλείς μέσα σε αυτήν την περιφέρεια, και θεωρώ αναγκαίο να γίνει ένα τοπικό δημοψήφισμα όπου θα πρέπει όλοι οι αιρετοί της Ηλείας να πρωτοστατήσουμε, να κηρύξουμε ένα τοπικό δημοψήφισμα και να κληθεί ο λαός της Ηλείας να μας πει αν θέλει να ανήκει στη Δυτική Ελλάδα  ή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για μένα αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα.

Δηλαδή από την πλευρά σας τίθεται ευθέως ζήτημα χωροταξικής αλλαγής για την Ηλεία…

Φυσικά. Ειδάλλως, θα πρέπει να υποχρεωθούν οι ιθύνοντες να αλλάξουν το όνομα σε Περιφέρεια Ολυμπίας. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν σημαίνει τίποτα, η Δυτική Ελλάδα πιάνει από τα Γιάννενα ως την Καλαμάτα. Άρα ή θα κάνουμε δημοψήφισμα ή θα καταλάβουν την κρισιμότητα του ζητήματος και των προβλημάτων που δημιουργεί η ένταξή μας σε αυτό το μόρφωμα, ώστε πλέον να μετονομαστεί σε περιφέρεια Ολυμπίας.

Είναι η πιο μεγάλη προσφορά που μπορούν να κάνουν οι ιθύνοντες στον τόπο, έστω και αυτήν την ώρα. Το όνομα Ολυμπία το ξέρουν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη που είναι εις γνώσιν από τότε που ήμουν υπουργός Πολιτισμού, το όνομα Ολυμπία είναι το ίδιο γνωστό ως brand name με την Coca Cola.  Εκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι Ελλάδα, αλλά ξέρουν τι είναι Ολυμπία.

Δεν χρειάζεται να αναζητούμε ανοησίες τύπου Go West. Αυτό που μας χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε την «πυρηνική» δύναμη που κλείνει μέσα της   το όνομα της Ολυμπίας και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε σε τοπικό επίπεδο για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να υπερβούμε την κρίση;

Το όπλο για να περάσουμε απέναντι είναι οι πρωτοβουλίες με τόλμη, φαντασία και αγάπη για τον τόπο. Όποιος δεν αγαπάει αυτόν τον τόπο, δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη συνολική προσπάθεια. Η κρίση είναι και τοπική και έχει να κάνει με την ένταξή μας εκεί όπου συστηματικά περιφρονούνται τα αναπτυξιακά ζητήματα του νομού. Καμία ελπίδα δεν έχουμε να μας αναγνωριστεί το πρωτείο με βάση αυτήν την κληρονομιά και η οποία έχει να κάνει με το τρίπολο Αρχαία Ήλιδα-Αρχαία Ολυμπία-Ναός Επικούριου Απόλλωνα. Δυστυχώς κανένας από την Περιφέρεια δεν έχει ασχοληθεί.

Θεωρείτε ότι την Ολυμπία την έχουμε παραγκωνισμένη και τη θυμόμαστε μόνο όταν μας εξυπηρετεί;

Υπάρχει το διδακτικό παράδειγμα της Πάτρας, που κάποτε διεκδίκησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και χρειάστηκε να κάνει δύο φακέλους. Ο πρώτος απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν έχει τίποτα να παρουσιάσει ως πόλη και αναγκάστηκε μετά να χρησιμοποιήσει το όνομα της Ολυμπίας για να της αναγνωριστεί το δικαίωμα να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα.

Όσο οι Πατρινοί αγνοούν και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το όνομα Ολυμπία είναι δυνατό αλλά αναφέρεται στην Ηλεία και όχι στην Αχαΐα, και όσο επιμένουν να μη συνεργάζονται και να μη δίνουν στην Ηλεία το αναπτυξιακό μερίδιο των πόρων που απαιτούνται, για να αξιοποιηθεί το όνομα, θα είμαστε μονίμως δυστυχισμένοι και αναγκαστικά μονίμως αντίπαλοι.

Για ποιο λόγο επαναφέρατε στη δημόσια συζήτηση την κατασκευή του δρόμου Αρχαία Ολυμπία-Μεγαλόπολη;

Αυτός ο οδικός άξονας λύνει τα σοβαρά αδιέξοδα μετά την απόφαση του ΣτΕ που θέτει σε τέλμα την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού ως την Τσακώνα.  Είναι μοναδική διέξοδος γιατί ολοκληρώνει το δίκτυο συγκοινωνιακών συνδέσεςων, το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα πολιτισμικά ονόματα της Πελοποννήσου, όπως η Ολυμπία, ο Επικούριος, η Σπάρτη, το Άργος, κ.ά. Διαμορφώνει δυναμική ανάπτυξης με βάση τον πολιτισμό και, όσον αφορά την Ηλεία,  μετατρέπει την Ανδρίτσαινα ουσιαστικά σε προάστιο της Ολυμπίας με εύκολη πρόσβαση.

Αυτό έργο θα πρέπει να αξιολογηθεί ως υψηλή προτεραιότηα αν θέλει η Περιφέρεια να αποδείξει ότι προσφέρει σε χρησιμότητα, πέρα από το να μοιράζει «δωράκια» σε διάφορους δημάρχους και να αφήνει την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά.  Η μεγάλη εικόνα της ανάπτυξης έχει ξεφύγει από την στόχευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να σέρνεται άλλο.

Εσείς προσωπικά αναλάβατε κάποια πρωτοβουλία στη διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Πολιτισμού;

Σας θυμίζω τη συνεργασία που είχαμε με την Περιφέρειας ώστε να καθιερώσουμε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με μαθητές και νέους στην Αρχαία Ολυμπία. Έγιναν παραστάσεις με νέους από την Τουρκία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, κ.ά. Η αξία και η σημασία που έχει το αρχαίο δράμα για την προβολή μας και την αξιοποίηση του προϊόντος μας σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλη γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα που επινόησε το θέατρο.

Εχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτό το πολιτισμικό απόθεμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει συνέχεια και θα δειτε ότι λογω αδυναμίας της περιφέρειας να το κάνει θεσμό θα το δούμε σε άλλη περιφέρεια. Η Ολυμπία μας κάνει χάρη που είναι εδώ και είμαστε ανίκανοι να τη μετουσιώσουμε σε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, όχι μονο οικονομική.

Σε ποιους λόγους πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η συμπεριφορά;

Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη της Πάτρας εναντίον της Ολυμπίας. Αν ήθελαν αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις, θα είχαν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, ώστε όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στην Ολυμπία. Να το καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν βίωμα ζωής το μεγάλο και θαυμαστό ποίημα του Τάκη Δόξα «Το Φως της Ολυμπίας».

Όλοι οι λαοί πρέπει να έχουν πρόσβαση στην Ολυμπία. Αν κάποιοι καταλάβουν τι σημαίνει Ολυμπία, τότε με λίγα χρήματα και επενδύσειες, θα προκύψουν οφέλη. Όμως εμείς εμποδίζουμε την παγκόσμια θέα στην Ολυμπία με μικρόψυχες και ανιστόρητες προσβολές.

Η σιωπηρή και διαφαινόμενη υποβάθμιση του τουριστικού χαρακτήρα του ΤΕΙ Πύργου εντάσσεται σε αυτό το πλέγμα συσχετισμών;

Η κα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έκανε δεκτό ένα αίτημα εστιατόρων της Πάτρας. Προφανώς αυτή έχει το μαχαίρι και κόβει, δεν ενδιαφέρεται για τη σχέση που έχει ο πολιτισμός και ο τουρισμός με την Ηλεία.

Με το να αποδέχεται τέτοιου είδους αίτημα, είναι να κάνει με αυθαίρετο, παράνομο και αντιδημοκρατικό τρόπο αναδιανομή πόρων αξιοποιώντας το πελατειακό σύστημα που υποτίθεται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπαμε να καταστρέφεται. Η κυβέρνηση εποφθαλμιά και δεν βλέπει με καλό μάτι το ΤΕΙ στον Πύργο.

Πώς αξιολογείτε την πρωτοβουλία για τις ΟΧΕ;

Οι ΟΧΕ είναι ένα θέμα που με τον τρόπο που το έχουν αντιμετωπίσει, ειδικά για την περιοχή μας, για την πιλοτική ανάπτυξη του άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, θα πρέπει να την περιφρουρήσουν. Βλέπω ότι κάθε δήμαρχος πάει και ζητά μερτικό.

Αυτό θα εκφυλίσει την οποιαδήποτε ορθή αντίληψη ανάπτυξης που υπάρχει σε αυτό το σχέδιο. Πέραν τούτου  η Ολυμπία πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό πόλο σε αυτό το πλάνο.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε τι φάση βρίσκεται η ΝΔ ενόψει Σεπτεμβρίου;

Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν έχει αλλοιώσει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της.  Είναι η μόνη δύναμη που πιστεύει στον φιλελευθερισμό και στην ανάπτυξη με θεμέλιο την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι ένας νέος ηγέτης, αποφασιστικός και προικισμένος τόσο με έμφυτα όσο και επίκτητα χαρακτηριστικά. 

Στη ΝΔ έχουμε διδαχθεί από την ήττα μας και δυναμώσαμε, διότι οι ράγες που τροχοδρομήσαμε στην οικονομία ήταν οι μόνες που έπρεπε να έχουν αποτελέσει κυβερνητική βάση για την έξοδο από την κρίση. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Τώρα θα είχαμε βγει από το μνημόνιο και δεν θα είχαμε αυξήσει κατά 100 δις. το χρέος και δεν θα επιστρέφαμε στην ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον λαό και τώρα δέχονται κι αυτοί ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet