Κώστας Τζαβάρας:Αδιαφορούν για τον Επικούρειο Απόλλωνα. Καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ηλείας

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016

Στην πράξη και με μεγάλο κόστος για την Ηλεία αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά από πολλούς μήνες εύκολων υποσχέσεων, δεσμεύσεων και εξαγγελιών, προφορικών και γραπτών, τα πραγματικά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ζοφερή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νομό μας.

Δυστυχώς, το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς»για την απένταξη από το ΕΣΠΑ του έργου της αντικατάστασης του στεγάστρου του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους που εξέφραζε ήδη από το καλοκαίρι του 2015 ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, για τον σοβαρό κίνδυνο που αυτό είχε να μην προλάβει να ολοκληρωθεί πριν από τον Δεκέμβρη του 2015, όταν και θα έκλεινε το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ήδη από την αρχή του 2015 είχαν γίνει γνωστές οι αναίτιες καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών για την αντικατάσταση του στεγάστρου του ναού, εργασίες ενταγμένες στο ΕΣΠΑ και άκρως απαραίτητες για την προστασία του μοναδικού αυτού μνημείουαπό την διάβρωση των καιρικών φαινομένων.

Χρειάστηκαν μάλιστα οι παρεμβάσεις και οι Ερωτήσειςτου Κώστα Τζαβάρα, προκειμένουοι υπηρεσίες του Υπουργείου να ολοκληρώσουν την διαδικασία της κατακύρωσης του διαγωνισμού τον Ιούλιο του 2015, με καθυστέρηση 6 ολόκληρων μηνών, μια διαδικασία που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Φλεβάρη του 2015.

Μα αυτό όμως που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό, είναι το γεγονός ότι η απένταξη του έργου του στεγάστρου του ναού είναι γνωστή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν η Ειδική Υπηρεσία Τουρισμού και Πολιτισμού του Υπουργείου εισηγούνταν την μη σύναψη της σύμβασης, λόγω έλλειψης του απαραίτητου χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου.

Μια εισήγηση που διαμορφώθηκε σε υπουργική απόφαση – ταφόπλακα για το έργο ένα μήνα αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου (ΑΔΑ: 7ΔΖΣ4653Π4-85Ι) και ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα είχαμε γίνει αποδέκτες επισήμων διαβεβαιώσεων για την σπουδαιότητα και την σημασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά και για την προσήλωση του Υπουργείου στην ολοκλήρωση των έργων προστασίας και αποκατάστασης του ναού.

Προφανώς ήταν και αυτές ψεύτικες, όπως ψεύτικες ήταν και οι διαβεβαιώσεις για την «άμεση» τοποθέτηση μόνιμου φυλακτικού προσωπικού στο Ναό, προκειμένου να μπορεί το μνημείο να είναι επισκέψιμο και τα Σαββατοκύριακα.

Σήμερα πλέον επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δίστασε για μια ακόμη φορά να εξαπατήσει την Ηλεία,θέτοντας σε κίνδυνο ένα μοναδικό μνημείο ναϊκής αρχιτεκτονικής, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα μνημείο που αποδεικνύει την σημασία του με την διαρκή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών του τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά την απομόνωσή του.

Δυστυχώς, η πολιτιστική πολιτική της Κυβέρνησης εξαντλείται στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση των αναψυκτηρίων των αρχαιολογικών χώρων σε μεγάλα μονοπώλια,στην αύξηση των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (χωρίς όμως αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών) και σε στρατευμένες ιδεολογικά πολιτιστικές παραγωγές που πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος.

Είναι επιτέλους καιρός να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια, χρειάζεται απλές πλην όμως ουσιαστικές και χρήσιμες παρεμβάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταποδοτικά για τα ταμεία της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet