Κώστας Τζαβάρας: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να σκίσει το μνημόνιο το προσκύνησε

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Για το πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης με τα προαπαιτούμενα για την δόση του 3ου Μνημονίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια αλλά και για την εκλογική διαδικασία στη ΝΔ μίλησε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1 και την ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ Ενημέρωση» με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και το Θάνο Σιαφάκα. Ο Κώστας Τζαβάρας, έχοντας απέναντί του τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνα, σημείωσε ότι το πλέον ανήθικο πράγμα είναι άλλα να λες και άλλα να κάνεις και ειδικά στην πολιτική, χρησιμοποιώντας προεκλογικές υποσχέσεις τις οποίες γνώριζες πολύ καλά ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις.

Εδώ ακριβώς ακόμα και αυτή η αριστερή ιδιαιτερότητα που επικαλούνταν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ,να μοιράζει δηλαδή τα βάρη που συνεπάγεται αυτό το πλαίσιο του μνημονίου, δεν επιβεβαιώνεται. Επί παραδείγματι η φορολόγηση του κρασιού πραγματικά καταρρίπτει κάθε λογική όχι μόνο δίκαιης κατανομής βαρών. Η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης να βάζει ουσιαστικά 0.40 ευρώ φόρο σε ένα προϊόν που η παραγωγή του στοιχίζει 0.35 το λίτρο ωφελεί τουςξένους παραγωγούς, αλλά και αυτούς που εμπορεύονται τα επονομαζόμενα «σκληρά» ποτά τα οποία εισάγονται.Από όποια πλευρά και να το δει κανείς πράγματι δεν είναι εύστοχη αυτή η ρύθμιση.


Αμήχανη η Κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ την δεδομένη χρονική στιγμή βιώνει τα λόγια του Ηροδότου «ἐχθίστηδὲὀδύνηἐστὶτῶνἐνἀνθρώποισιαὕτη, πολλὰφρονέονταμηδενὸςκρατέειν», δηλαδή η πιο οδυνηρή συνθήκη του να ζει ένας άνθρωπος είναι να έχει στο μυαλό του πολλά πράγματα και να μην μπορεί από αυτά να κάνει τίποτα. Η αριστερή φιλοσοφία των κυβερνώντων διέπεται από μια βασική αντινομία. Καλούνται να κυβερνήσουν ως αριστερό κόμμα θεσμούς μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, δίνοντάς τους το νόημα που τους επιβάλλει η αριστερή τους φιλοσοφία. Είναι οπωσδήποτε πρωτόγνωρο, αλλά κυρίως είναι και αντινομικόκαι αντιφατικό να προσπαθεί κανείς αποτελεσματικά να πετύχει να κάνει αυτούς τους θεσμούς να λειτουργήσουν. Είναι δε ορατή πολλές φορές η αμηχανία της Κυβέρνησης, η αδυναμία της να δώσει λύσεις,«ψαρεύοντας» σε θολά νερά.


Τη δεδομένη χρονική στιγμή στιγμή ο λαός,είτε από ιστορική αδράνεια, είτε από το ότι επιβιώνει μια νοοτροπία που καλλιεργήθηκε στην μεταπολίτευση και είναι δύσκολο να ξεριζωθεί – παρόλο που είναι ιστορική αναγκαιότητα να ξεριζωθεί – «επιθυμεί»τα ψέματα, και αυτά τα ψέματα – κακά τα ψέματα – του τα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Άρα λοιπόν αυτό με το οποίο χρειάζεται να αναμετρηθούμε, παρατηρεί ο Κώστας Τζαβάρας, είναι με την σοβαρότητά μας και την υπευθυνότητά μας να κάνουμε διαχείριση της αλήθειας και κυρίως της πραγματικότητας.Είναι φοβερό αυτό που λέει ο Μποντριγιάρ ότι τελικά οι αριστεροί προσποιούνται ότι η επανάσταση δεν έχει γίνει και την περιμένουμε ενώ η επανάσταση έγινε το 1917 και δυστυχώς απέτυχε.

Κόκκινα Δάνεια και Τραπεζικό Σύστημα

Ερωτηθείς για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και το τραπεζικό σύστημα ο Κώστας Τζαβάρας παρατήρησε ότι το πρόβλημα για την Κυβέρνηση δεν ότι δεν κατάφερε να βγάλει σαν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μια λύση που να είναι κοινά αποδεκτή. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι πρότινος έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και επέμενε επάνω σε αυτό. Άρα εδώ επανέρχεται το ζήτημα τηςπολιτικής ηθική. Εδώ όμως υπάρχει διαφορά της πολιτικής φιλοσοφίας. Η ΝΔ θα είχε κάνει άλλες επιλογές πολύ πιο νωρίς, λαμβάνοντας υπόψητο δεδομένο ότι στα τέλη του 2014, με βάση τις πολιτικές που είχαν επιλεγεί, είχε αρχίσει να λειτουργεί η αγορά και όλοι έμπαιναν σε μια διαδικασία ουσιαστικής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Τώρα όμως φτάσαμε στο σημείο να υπάρξει μια επιβάρυνση όλων των οικονομικών μεγεθών, εξαιτίας του ότι 8 μήνες τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παλινωδούσε, ότι της πήρε πολύ καιρό να καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό ζήτημα και κυρίως της πήρε πολύ καιρό για να συμφιλιωθεί με το μνημόνιο. Εκεί που ήταν υποχρεωμένη με βάση όσα είχε υποσχεθεί να το σκίσει πήγε και το προσκύνησε. Το τραπεζικό σύστημααπό την άλλη δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά από καμία κυβέρνηση έως τώρα.Οι ανάγκες τουέχουν μεγεθυνθεί τεχνητά γιατί μέσα στο όλο σύστημα έχουν εμφιλοχωρήσει και οι ανεπάρκειες και τα ελαττώματα και οι παθογένειες ενός τραπεζικού συστήματος, που είχε επιδοθεί επί πολλά χρόνια σε μια αχαλίνωτη κερδοσκοπία. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν καταναλωτικά δάνεια που τρέχουν με 17%, όταν τελικά οι καταθέσεις έχουν επιτόκιο 1 και 2% και δεν διαμαρτύρεται κανένας για αυτό το πράγμα. Πρέπει εν τέλει να ξεχωρίσουμε το πιστωτικό σύστημα από την ατομική περίπτωση του οποιουδήποτε επιχειρηματία.


Εκλογές ΝΔ: Είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει ο καλύτερος

Για το θέμα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι χαιρετίζει και προσυπογράφει την δήλωση των υποψηφίων ότι εάν υπάρχει καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο δεν υπάρχει λόγος για δεύτερη Κυριακή στην εκλογική διαδικασία για τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ. Σημείωσε δε ότι είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι η διαδικασία κύλησε με ήθος από όλες τις πλευρές και πως είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει ο καλύτερος.


Η τρομοκρατία μας αφορά όλους

Για το κρίσιμο ζήτημα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο Κώστας Τζαβάρας παρατήρησε, χρησιμοποιώντας την έκφραση τουΑλμπέρ Καμύ από το έργο του «Η Πανούκλα», ότι από τις 14.11 και μετά η τρομοκρατία είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Η λογική όμως ότι έχουμε πόλεμο με την τρομοκρατία, όπως έπελεξαν οι Αμερικάνοι μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, είναι λάθος. Εδώ υπάρχει το καινούργιο στοιχείο του Χαλιφάτου, το οποίο δικαιολογεί μια κρατική οντότητα, απέναντι στην οποία μπορείς να κηρύξεις πόλεμο. Δεν κάνεις πόλεμο με τις συνοικίες του Παρισιού.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet