Κώστας Τζαβάρας: Στο έλεος των θεομηνιών εγκαταλείπει η Κυβέρνηση τους πληγέντες παραγωγούς της Ηλείας

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Συνεχίζει η ανάλγητη και αδιάφορη αντιμετώπιση από την πλευρά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των περιοχών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ήλιδος και Πηνειού που επλήγησαν από την θεομηνία της 21/22ας Οκτωβρίου 2015.  Από την σχετική απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που είχε καταθέσει για το θέμα ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει κανέναν σχεδιασμό και δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει την Ηλεία ως μια περιοχή συχνού και υψηλού κινδύνου καταστροφών από θεομηνίες, παρά την συχνή εμφάνιση καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τόσο την πρωτογενή παραγωγή του νομού όσο και τις υποδομές.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το αρμόδιο υπουργείο ακολουθεί την ίδια πεπατημένη με την αντιμετώπιση των καταστροφών της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την απάντηση του, για τις καταστροφές στις καλλιέργειες της φράουλας, της φθινοπωρινής πατάτας που επλήγη ιδιαίτερα, των καλοκαιρινών και χειμερινών κηπευτικών διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγινες αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς. Το έργο των εκτιμήσεων από την πλευρά των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. για τις ευαίσθητες καλλιέργειες της φράουλας και των κηπευτικών είναι σε εξέλιξη και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η εκτίμηση των ζημιών στις υπόλοιπες καλλιέργειες.

Παρά την ιδιαιτερότητα των επαναλαμβανόμενων καταστροφών στην Ηλεία αλλά και τις συνεχείς διαμαρτυρίες για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση των παραγωγών, το αρμόδιο παραπέμπει στις γνωστές ελληνικές καλένδες την όλη διαδικασία, μεταθέτοντας τον χρόνο καταβολής στο αβέβαιο μέλλον. Επιπλέον δε και παρά την ενημέρωση από πλευράς του Κώστα Τζαβάρα για το ζήτημα των παραγωγών που δεν είναι ενήμεροι ασφαλιστικά, το αρμόδιο υπουργείο δια του αναπληρωτή υπουργού κ. Μπόλαρη – ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε περισσότερο για λόγους δημοσιότητας παρά για λόγους ουσίας και τις θεομηνιόπληκτες περιοχές – δείχνει ανοιχτά την αναλγησία του, δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων παραμένει η ασφαλιστική ενημερότητα των παραγωγών και η εμπρόθεσμη καταβολή της εισφοράς του έτους ζημιάς.

Η ίδια διαδικασία, κατά το υπουργείο, ακολουθείται και για τις καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο των θεομηνιόπληκτων περιοχών, κυρίως σε αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη, όπου έχουν ήδη διενεργηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς παραγωγών και ΕΛ.Γ.Α. και μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων θα καταβληθούν – στο μέλλον – οι αποζημιώσεις και πάλι μόνο στους ασφαλιστικά ενήμερους.

Για το κρίσιμο ζήτημα των ζημιών σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και αποθηκευμένα προϊόντα, το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι οι καταγραφές των ζημιών είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την απάντηση και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο ΚανονισμόςΚρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, οι ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Εν συνεχεία, το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. και μετά την έγκρισή του και την έγκριση την δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς οι αντίστοιχες αποζημιώσεις, οδηγώντας πάλι εκ νέου σε πολύχρονη καθυστέρηση και πάντα με την προϋπόθεση της κατάθεσης των σχετικών δηλώσεων ΟΣΔΕ και της καταβολής των ασφαλίστρων.

Παρά το γεγονός της κήρυξης των περιοχών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρά τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κυβερνητικοί καρεκλοκένταυροι αρκούνται σε επισκέψεις και δηλώσεις, αγνοώντας επιδειχτικά το μέγεθος των ζημιών και άρα την υποχρέωση του Κράτους να σταθεί αρωγός, ανεξάρτητα από εκκρεμότητες.Ο λαός της Ηλείας συνεχίζει να βιώνει το σκληρό πρόσωπο μιας Αριστερής κυβέρνησης, που ενδιαφέρεται μόνο για την τακτοποίηση των ημετέρων και την εκμετάλλευση του Κράτους για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων της, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε φροντίσει να προβλέψει σημαντικούς πόρους για ασφαλιστικές καλύψεις και αποζημιώσεις παραγωγών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κινήσεις που δεν αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ούτε οι πρόσφατες ανακοινώσεις των επιστημόνων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την χώρα τα επόμενα χρόνια και κυρίως την Κρήτη και την δυτική Πελοπόννησο, ούτε οι διαμαρτυρίες των αιρετών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης για την κρατική εγκατάλειψη και την απουσία τεχνικής και οικονομικής αρωγής ένα μήνα μετά από την θεομηνία φαίνεται ότι κινητοποιούν ή έστω προκαλούν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα,ούτε ακόμα οι σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα, στους οποίους μετά τις «πλούσιες» προεκλογικές υποσχέσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεφύλασσε αδιαφορία και απαξίωση.  Προφανώς, για την κυβέρνηση της Αριστεράς οι εύκολες δηλώσεις, οι ανούσιες υποσχέσεις και τα συνεχή ψέματα αποτελούν τον «δημιουργικό» τρόπο διακυβέρνησης που οραματίζεται ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του για να επαναφέρουν την χώρα στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, που οι ίδιοι κατέστρεψαν με τις επιλογές τους.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet