Κώστας Τζαβάρας: Οταν η Ιστορία αλλάζει την Πολιτική. "ΑΥΓΗ" Πύργου

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2007



«Θα γίνουμε μάρτυρες – το προσδοκώ και το εύχομαι – του θανάτου του διανοούμενου της Αριστεράς , που θα καταποντιστεί μαζί με ολόκληρη την Αριστερά…»            Alain Badiou


Από κάθε άποψη βαρυσήμαντη και προφητική πρέπει να χαρακτηρισθεί η πρόσφατη συνέντευξη του Alain Badiou εφημερίδα La Monde , που σε μετάφραση δημοσιεύεται στο χθεσινό Βήμα της Κυριακής


Ο τελευταίος από τους μεγάλους πολιτικούς φιλοσόφους της μεταπολεμικής Γαλλίας αριστερός διανοούμενος και ακτιβιστής αποτιμά την ιστορική σημασία των τελευταίων προεδρικών εκλογών της Γαλλίας που ανέδειξαν νικητή και κυρίαρχο του πολιτικού τοπίου τον Νικολά Σαρκοζί. Οι εκλογές αυτές εσήμαναν το τέλος της μεταπολεμικής Γαλλικής πολιτικής και ιστορικής δομής : το τέλος του συστήματος Αριστεράς-Δεξιάς .


Η εκλογή του Νικολά Σαρκοζί όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Al Badiou και το γεγονός ότι άτομα που θεωρούνται ότι ανήκουν στην Aριστερά συμμετέχουν στην κυβέρνησή του σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής δομής . Μια τόσο σημαντική ιστορική αλλαγή αναμφίβολα προκαλεί μεταβολές στο πεδίο της πολιτικής.

Ο Ζακ Λαγκ επί μία δεκαετία Υπουργός Πολιτισμού του Φρ. Μιττεράν και ιστορική μορφή του Γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος ανταποκρίθηκε θετικά στις νέες προκλήσεις των σύγχρονων πολιτικών καιρών και ήδη συμμετέχει στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Γαλλικού Συντάγματος που συνέστησε ο νέος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της Καθημερινής Αθ. Έλλις για να αποκαλύψει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να εγκαταλείψει το κόμμα που επί δεκαετίες υπηρέτησε και να απαντήσει θετικά στην πρόκληση του Ν. Σαρκοζί , απάντησε χωρίς περιστροφές : Το γεγονός ότι (ο νέος πρόεδρος) έδωσε αξία και δυναμισμό στην Πολιτική που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια . Είναι ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνητ ων θέσεων και των πράξεων του. Λέει στο λαό ότι « με έκλέξατε να δράσω και όχι για να βολευτώ» …Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την αξία της Πολιτικής στην κοινωνία.

Το τέλος της ιστορικής εποχής που στηρίχτηκε στο πολιτικό σύστημα της Δεξιάς και της Αριστεράς συμπίπτει με κοινωνικές διεργασίες που επενδύουν στην Πολιτική νέες αξίες. Επανεκτιμάται ο ρόλος της προσωπικότητας στην ιστορία και ο Πολιτικός αγώνας απελευθερώνεται από τις παραδοσιακές κατηγορίες του συντηρητικού και του προοδευτικού.

Υπό την αναπόφευκτη επιρροή αυτών των εξελίξεων θα διεξαχθούν οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ελληνικής Βουλής και της Κυβέρνησης που θα καθορίσει την πορεία της χώρας για την επόμενη τετραετία .

Είναι πλέον φανερή και στα καθ΄ ημάς η διαμόρφωση νέων δεδομένων στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο που οδηγούν στην ιστορική υπέρβαση της πολιτικής διάκρισης μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς . Στις επικείμενες εκλογές δεν θα αναμετρηθούν δύο πολιτικοί κόσμοι (όπως στο παρελθόν): η Δεξιά με την Αριστερά .

Ο πολιτικός αγώνας θα διεξαχθεί για την αποδοχή ή την  απόρριψη από το λαό του κοινωνικού αιτήματος για την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου του Κώστα Καραμανλή . Ο τόπος θα προχωρήσει μπροστά ή θα επιστρέψει στο παρελθόν . Αυτό είναι το πολιτικό δίλλημα των εκλογών που έρχονται.

Με αυτό το ριζικό ερώτημα η Πολιτική στην Ελλάδα θα εγκαταλείψει την μεταπολεμική της δομή για να εισέλθει σε μια νέα εποχή. Στην εποχή που θα συγκροτηθεί ιδεολογικά και συμβολικά με τη δύναμη των λόγων του Σαρκοζί : «Πέρα από τη Δεξιά και την Αριστερά , υπάρχει η Δημοκρατική Πολιτεία (La Republique) που είναι το κοινό αγαθό».

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet