Κώστας Τζαβάρας: Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τερματίζεται η ιστορική εποχή κατά την οποία το ψέμα και οι απατηλές υποσχέσεις αποτελούσαν το βασικό όπλο πολιτικού αγώνα των κομμάτων στην Ελλάδα

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ως αποτέλεσματης εξέλιξης των καταστάσεων που έχουν προκύψει από την τυχοδιωκτική, χαοτική, ανεύθυνη και ολέθρια διακυβέρνηση του τόπου από τον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό συνονθύλευμα της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δικαιώνεται εκ των πραγμάτων η στάση που έχει τηρήσει η παράταξη από το 2012 και μετά, είτε ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση απέναντι στο εθνικό ζήτημα της εξόδου από την παρούσα οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κρίση.

Η υπαρξιακή ιδεολογική αποσύνθεση που σοβεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα φέρει μετά τις προσεχείς εκλογές κατ’ ανάγκη την ΝΔ στη κυβέρνηση ως πολιτική δύναμη που, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, αξίζει ως πολιτική δύναμη την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, που χθες βιάστηκε να δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην περίπτωση που θα είναι το μεγαλύτερο σε εκλογική δύναμη κόμμα, η ΝΔ οφείλει να σεβαστεί τη θέση που ήδη έχει διατυπώσει ο πρόεδρός της, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για έξοδο από την κρίση δεν μπορεί να έχει ως προϋπόθεση την εθνική συνεννόηση και την συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο η ΝΔ πρώτα απ’ όλα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να διατηρεί διφορούμενες σχέσεις με την πραγματικότητα, την αλήθεια και την λογική. Οφείλει να έχει ξεκάθαρη αντίληψη για τις αιτίες που έχουν προκαλέσει την σημερινή κρίση και για τα μέσα της θεραπείας και να μην διστάζει να εξηγεί τις θέσεις της στον ελληνικό λαό, όσο αντιδημοφιλείς και αν πρέπει να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις.

Γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια έχουν δυσκολία να έρθουν σε ρήξη με τον λαϊκισμό και τα συμπλέγματα που έχει επιβάλει στις νοοτροπίες των κοινωνικών ομάδων και των μεμονωμένων ατόμων. Οφείλει λοιπόν να πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό την αλήθεια και να μην διστάσει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που επιβάλει ο μετασχηματισμός της χώρας από ένα βαλκανικό κράτος της ανατολής σε ένα ορθολογικά οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος. Επιτέλους πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η πηγή όλων των δεινών που ζει σήμερα η χώρα οφείλεται στην κακή ποιότητα και την αναποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα καθώς και του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα.

Μετά την υπογραφή του πρώτου αριστερού μνημονίου από τον κ. Τσίπρα, πλειστάκις τον ακούσαμε να λέει ότι δεν το υιοθετεί, παρά απλά είναι υποχρεωμένος να το εφαρμόσει. Η ΝΔ οφείλει να διαφωτίσει τον ελληνικό λαό ότι η 3η μνημονιακή συμφωνία, που θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, είναι προϊόν της ανικανότητας και της ανεπάρκειας του κ. Τσίπρα, του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσακαλώτου, οι οποίοι οδήγησαν τις σχέσεις με τους εταίρους μας σε πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί με αυτούς τα προηγούμενα χρόνια.

Οι όροι της συμφωνίας είναι σκληροί και συνομολογήθηκαν από μια κυβέρνηση που ποτέ δεν αντιμετώπισε το εθνικό συμφέρον στην κρισιμότητα των ιστορικών στιγμών με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Στην Ελλάδα στοίχισε ανεπανόρθωτες ζημιές η επιμονή του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στην μη τήρηση των συμπεφωνημένων, παρά το γεγονός ότι εισερχόμενος ως νέος πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή άκουγε από τα χείλη των υποστηρικτών του Ρέντσι και Ολάντ ότι οφείλει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση έχει η αρχή του pactasuntservanda. Τουλάχιστον η ΝΔ, ως συνεπής πολιτική, ευρωπαϊκή δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να παραγνωρίζει αυτούς τους κανόνες.

Ο λαός με την ετυμηγορία του στις εκλογές δεν καταδικάζει τόσο τα πρόσωπα ως αυτόνομες παρουσίες στην κοινωνική και πολιτική ζωή, όσο αποδοκιμάζει τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, τις ιδέες που εκφράστηκαν και τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν κατά την αντιμετώπιση των σοβαρών σημερινών προβλημάτων. Επομένως, το ζητούμενο των εκλογών του Σεπτεμβρίου για την ΝΔ δεν είναι τόσο η αλλαγή των προσώπων, όσο η αλλαγή της νοοτροπίας και της μεταρρυθμιστικής απροθυμίας που επικράτησε στις τάξεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές του 2014.

Η ΝΔ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κυβερνήσει αποτελεσματικά την χώρα εάν έχει αφομοιώσει το μήνυμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και κυρίως εάν έχει διδαχθεί από το οικτρό και άδοξο τέλος της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το οποίο τερματίζεται η ιστορική εποχή κατά την οποία το ψέμα και οι απατηλές υποσχέσεις αποτελούσαν το βασικό όπλο πολιτικού αγώνα των κομμάτων στην Ελλάδα.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet