Κώστας Τζαβάρας:Πάσχει ανίατα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από έλλειψη εθνικού σχεδίου και αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στο Κράτος.

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Για το θέμα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να θεσμοθετηθούν πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση μίλησε ο βουλευτής Ηλείας και τέως υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1 και την εκπομπή «ΕΡΤ Ενημέρωση» με τον Γιάννη Δάρα. Όπως παρατήρησε ο Κώστας Τζαβάρας, στην Ελλάδα η λέξη μεταρρύθμιση προκαλεί τρόμο, γιατί στο μυαλό του πολίτη έχει συνδεθεί με μέτρα φορολογικά, με μέτρα δύσκολα για την καθημερινότητα του. Οι μεταρρυθμίσεις όμως δεν είναι αυτό, είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα κράτος, που να μπορεί να υπηρετεί τους σκοπούς του, να είναι αποτελεσματικό, χρήσιμο και φιλικό απέναντι στους πολίτες.

Σήμερα, η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι το ίδιο αναποτελεσματική, με εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις να συσσωρεύονται στα διοικητικά, αστικά και ποινικά δικαστήρια, ενώ και στην Διοίκηση συμβαίνουν ακόμα χειρότερα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να το πάρει πίσω, συνδεόμενη με τις πιο απαρχαιωμένες πρακτικές του παρελθόντος, τότε που τα συνδικάτα και οι συντεχνίες είχαν πετύχει να θεωρείται κοινωνική κατάκτηση η μη αξιολόγηση των ικανοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως του παραγόμενου έργου τους. Δυστυχώς ο λαϊκισμός και το πελατειακό κράτος δεν έχουν εκλείψει ακόμα, αντίθετα ανθούν με την σημερινή κυβέρνηση.

Ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι οι κυβερνώντες αποφεύγουν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, που έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο των δύο μέχρι σήμερα και του τρίτου από αύριο μνημονίου, γιατί είτε ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος περισσότερο από το καλό του τόπου και το μέλλον της πατρίδας, είτε γιατί αυτοί που κυβερνούν την χώρα δεν έχουν επιτέλους απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τα συμφέροντα. Αντίθετα συμμετέχουν σε ένα ιδιότυπο «παζάρι» με την τρόικα και τους εταίρους, αποδεχόμενοι και προτείνοντες μεταρρυθμίσεις που δεν προσφέρουν τίποτα επί της ουσίας στο Κράτος στην οικονομία και την κοινωνία. Μόνο βάρη, φόρους, απορρυθμίσεις, χωρίς να μπορούν όλα αυτά να ενσωματωθούν σε ένα γενικότερο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Έτσι συνέβη και με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο των τροποποιήσεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας, το οποίο υιοθετήθηκε ως μέτρο επιτάχυνσηςτης απονομή της δικαιοσύνης. Με τόσο εμβαλωματικό, πρόχειρο και άτεχνο τρόπο είναι βέβαιο ότι η απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης θα επιβραδυνθεί αντί να επιταχυνθεί.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, αγγίζει τα όρια του κωμικού ο ισχυρισμός των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν αποτελούν το καινούργιο στην πολιτική ζωή του τόπου και ότι όλοι οι άλλοι αποτελούν το παλιό. Το κατεστημένο. Αυτοί που με τις επιλογές τους ανακυκλώνουν το πιο αναχρονιστικό παλιό που υπήρξε στον τόπο: το πελατειακό κράτος (αδιαφανείς προσλήψεις συγγενών, φίλων, συντρόφων κλπ) και το λαϊκισμό. Δυστυχώς, με τέτοιες πρακτικές σεχρονικό διάστημα μόλις 6 μηνών, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποθεσμίσει τις θεμελιώδεις λειτουργίες του πολιτεύματος. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του πως ένα πολιτικό πρόσωπο, αναλαμβάνοντας ένα πόστο δημόσιο-πολιτειακό, διαμορφώνει αυθαίρετα την λειτουργία του θεσμού κατά τέτοιοτρόπο, ώστε να το ταυτίζει με τις προσωπικές του επιδιώξεις (προβολή, συσσώρευση προσωπικού συμβολικού κεφαλαίου κοκ).

Αυτά όμως αποτελούν ανωμαλία στο πολίτευμα, μια ανωμαλία πέρα από εκείνη του νομισματικού πραξικοπήματος, το οποίο ήδη ζούμε. Και είναι όμοια κωμικό να ακούμε, παρατηρεί ο Κώστας Τζαβάρας, πως τα σχέδια Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα σχέδιο ανάγκης, για την περίπτωση που θα μας έδιωχναν από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Μα δεν είχε τεθεί πριν το δημοψήφισμα τέτοιο ζήτημα, επομένως γιατί να υπάρχει τέτοιο σχέδιο; Πρώτη φορά θέμα Grexit τέθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επάρκεια στον πρώτο στόχο που είχε, δηλαδή να διαπραγματευτεί και δυστυχώς κατάφερε τελικά να πλήξει την ελληνική οικονομία με ένα κόστος που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 100 δις.

Τέλος, στην ερώτηση του Γ. Δάρα για το ζήτημα υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο οποίος διατηρεί offshore στην Κύπρο (κατά παράβαση της νομοθεσίας που από το 2010 τιμωρεί την συμμετοχή) και το θέμα του έχουν φέρει στην Βουλή με ερώτησή τους 26 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ αυτών και ο Κώστας Τζαβάρας, ο βουλευτής Ηλείας παρατήρησε ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα στην Ελλάδα θέλει εκσυγχρονισμό. Ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης μας ζήτησε να νομοθετήσουμε στην Ελλάδα περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, δηλαδή ένας βουλευτής να έχει κώλυμα να ψηφίσει σε μια υπόθεση που ανάγεται στα συμφέροντα τα οποία υπηρετεί, είτε ως ιδιώτης, είτε ως εκ της σχέσεως που έχει με οικογενειακούς ή επιχειρηματικούς δεσμούς. Ο υπουργός ή ο βουλευτής, ως αντιπρόσωπος του λαού, θα πρέπει όχι μόνο να είναι εξοπλισμένος με εκείνα τα μέσα που είναι απαραίτητα για να κάνει αποτελεσματικά την δουλειά του, αλλά παράλληλα θα πρέπει να υφίστανται και εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι περιορισμοί που πραγματικά θα τον αναγκάσουν να πάψει σε κάθε περίπτωση να είναι θεράπων συμφερόντων επιχειρηματικών, κομματικών ή άλλων πολυώνυμων. Αυτή είναι μια πτυχή της δημοκρατίας, την οποία οφείλουμε όλοι να την προστατεύσουμε.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet