Κώστας Τζαβάρας: Είναι αδιανόητο 8 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 η Αρχαία Ολυμπία να παραμένει ανοχύρωτη στον τομέα της πυροπροστασίας.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, αναφορικά με το μείζον και κρίσιμο ζήτημα της πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία έπληξαν καίρια τον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον του, καταστρέφοντας σχεδόν ολοσχερώς το φυτικό κεφάλαιο του Κρόνιου λόφου, των λόφων Καλόσακα και Ζούνη, της Ολυμπιακής Ακαδημίας και πέριξ του μνημείου deCoubertin, αλλά παράλληλα προκάλεσαν σοβαρές βλάβες και στα ίδια τα μνημεία, από την άμεση επαφή με τις φλόγες αλλά και την επικάλυψή τους με καπνό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και του προσωπικού του αρχαιολογικού χώρου, η κακή απόδοση του εγκατεστημένου συστήματος πυροπροστασίας, σε συνδυασμό με την ένταση της πυρκαγιάς, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστροφή.

Το υφιστάμενο σύστημα πυροπροστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας παραδόθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και συμπληρώθηκε το 2008, μετά τις καταστροφές, με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιω. Λάτση. Στην σημερινή του μορφή αποτελείται από πυροσβεστικούς εκτοξευτήρες, τοποθετημένους σε πύργους ύψους 10, 15 ή 20 μέτρων, δεξαμενές νερού, αντλιοστάσια τροφοδοσίας, πυροσβεστικούς κρουνούς και φωλέες. Οι εκτοξευτήρες ελέγχονται από αυτόματο σύστημα και χρησιμοποιούνται για την διαβροχή του περιβάλλοντος χώρου, αυξάνοντας την υγρασία και αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Η τροφοδοσία του συστήματος με νερό προβλέφθηκε μέσω της διάνοιξης δύο γεωτρήσεων, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί η σύνδεση του με γεννήτριες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ήδη μετά τις καταστροφές του 2007 είχε γίνει φανερό ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών υψηλής έντασης, αλλά αντίθετα σκοπός του ήταν ο περιορισμός μικρών έρπουσωνπυρκαγιών που θα εκδηλώνονταν στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και η απάλειψη των συνθηκών εκείνων που θα ευνοούσαν την εξάπλωσή τους. Το σύστημα δεν μπορεί να παρέξει αρκετή πίεση νερού για να λειτουργήσουν όλοι οι εκτοξευτήρες ταυτόχρονα, γιατί απαιτεί ιδιαίτερα κοστοβόρες εγκαταστάσεις δεξαμενών,ο υφιστάμενος σχεδιασμός του επιτρέπει επαρκή πίεση για την λειτουργία μέρους μόνο των εκτοξευτήρων,. Ο σχεδιασμός του θεωρήθηκε ανεπαρκής για την αντιμετώπιση πυρκαγιών της έντασης που έπληξε την Ηλεία το 2007, καθώς τα μεγέθη της ήταν εκτός προδιαγραφών.

Τα μαθήματα όμως της καταστροφής στην Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία το 2007 δεν αναθεώρησαν επαρκώς την λογική αντιμετώπισης πυρκαγιών σε αρχαιολογικούς χώρους και το ζήτημα της πυροπροστασίας τους, ειδικά αφού η περίοδος έξαρσης του φαινομένου συμπίπτει με την περίοδο μέγιστης επισκεψιμότητας τους. Η λογική αντιμετώπισης συνεχίζει να βασίζεται στην λειτουργία των εκτοξευτήρων και στο δίκτυο των κρουνών, χωρίς ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που να προβλέπει την αντίδραση του συστήματος και του προσωπικού σε κάθε πιθανή περίπτωση. Στην παρωχημένη αυτή λογική έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα συντήρησης και λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος, τα οποία έχουν θέσει σήμερα εκτός λειτουργίας το σύστημα των εκτοξευτήρων, λόγω της κατάρρευσης της μιας εκ των γεωτρήσεων παροχής νερού αλλά και βλαβών στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης τους.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον υπουργό και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος πυροπροστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και για το τι προτίθενται να πράξουν άμεσα για την αποκατάσταση των βλαβών και δυσλειτουργιών που παρουσιάζει. Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου πυροπροστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο να ενσωματώνει τα μαθήματα από τις αστοχίες και τα λάθη κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, αλλά και να μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο πυρκαγιάς, που θα μπορούσε να απειλήσει τον σημαντικότατο αυτό αρχαιολογικό χώρο της χώρας μας.

Είναι τουλάχιστον εγκληματικό, 8 χρόνια μετά από τις σκληρές εικόνες των πυρκαγιών στην Αρχαία Ολυμπία, τον κάλλιστο της Ελλάδας τόπο, να μην υφίσταται ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και δοκιμασμένο σύστημα πυροπροστασίας αλλά και πυρόσβεσης. Δεν είναι δυνατόν στον τόπο που δοκιμάστηκε τόσο πολύ από την αβλεψία και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να μην έχουν εφαρμοστεί στην πράξη τα μαθήματα των καταστροφών του 2007. Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Στροφυλιά έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την Ηλεία. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στην κοινωνία και τον έλληνα πυροσβέστη, που υπερβαίνει τον εαυτό του στο καθήκον, και να προσφέρει τα μέσα και τον σχεδιασμό που χρειάζεται, για την ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η ασάφεια των απαντήσεων και των δράσεων, που φαίνεται να αποτελεί προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χωρεί στο κρίσιμο θέμα της πυρόσβεσης, όχι στην Ηλεία που θρήνησε θύματα και έζησε καταστροφές πρωτόγνωρης έντασης. Δεν χωρεί σε καμία περίπτωση στην Αρχαία Ολυμπία, έναν τόπο μοναδικής πολιτιστικής αξίας, πνεύματος, παγκόσμιας αναγνώρισης, έναν τόπο που πάντα προσέφερε μια μεγαλειώδη εμπειρία στον επισκέπτη.
 

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet