Κώστας Τζαβάρας: «Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση: Επιχειρήσεις κλείνουν από ασφυξία ρευστότητας και άλλες φεύγουν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν. Επιτέλους, η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα προστασίας της οικονομίας που καταρρέει».

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Μετά από τρεις εβδομάδες αναγκαστικής τραπεζικής αργίας και ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων, που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και έχουν οδηγήσει μια στις τέσσερις επιχειρήσεις να σχεδιάζει μεταφορά της έδρας της στο εξωτερικό, ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση.Η ζημία που έχει προκύψει στο ΑΕΠ της χώρας, μόνο από την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο του εμπορίου, προσεγγίζει το 1,2 δις ευρώ, με αυξητικές τάσεις όσο η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα δεν ομαλοποιείται. Υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να αντιδράσει και βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου εξαΰλωσης της ελάχιστης εναπομείνασας ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, για όσο χρονικό διάστημα δεν αίρονται οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και δεν διευκολύνονται οι τραπεζικές εργασίες.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων και τις τροποποιήσεις των νόμων 4063/2012, 4172/2013, 4331/2015 και 4334/2015», τα τραπεζικά καταστήματα άνοιξαν, παρέχοντας την δυνατότητα περιορισμένων συναλλαγών στις επιχειρήσεις και για συγκεκριμένες εργασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εξόφληση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών.

Η εξόφληση των τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών είχε ανασταλεί με την έκδοση της αρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορούσε την τραπεζική αργία, στις 28 Ιουνίου, με αποτέλεσμα όσες επιταγές είχαν εκδοθεί και έληγαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των 15 ημερών, να μην θεωρούνται ακάλυπτες αν δεν πληρώθηκαν. Πλέον, με την λήξη της τραπεζικής αργίας και το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων, εφαρμόζεται η προθεσμία των οκτώ ημερών για την κάλυψη της εκδοθείσας επιταγής, υπολογιζόμενης από την ημέρα που άνοιξαν τα τραπεζικά καταστήματα, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται στο αρ. 29, παρ. 4 του Ν.5960/1933.

Η μαζική όμως συσσώρευση υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων καθιστούν πρακτικά αδύνατη την εξυπηρέτηση των επιταγών που εκκρεμούν, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουσιαστικό και πραγματικό πρόβλημα στην αγορά και παράλληλα να κινδυνεύουν πολλές επιχειρήσεις να βρεθούν στην μαύρη λίστα του «Τειρεσία». Τον κίνδυνο αυτό έχουν ήδη επισημάνει με επιστολές τους προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι πρόεδροι των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Πειραιώς και άλλοι μεγάλοι εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι της χώρας. Ήδη εκτιμάται ότι κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας έχουν σωρευθεί υποχρεώσεις από επιχειρηματικές συναλλαγές που φθάνουν σε ύψος περίπου τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν κυρίως διακίνηση επιταγών και συναλλαγματικών. Παράλληλα, η έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των πολιτών και η κατακόρυφη μείωση του λιανεμπορίου δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για την αγορά και καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την ανάκαμψη των επιχειρήσεων.

Είναι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή θέση χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω της επιλογής της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην τραπεζική αργία.Ομόφωνα, όλοι οι φορείς της αγοράς υπογραμμίζουν ότι είναι πρακτικά αδύνατη η κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την έκδοση επιταγών, μέσα στο διάστημα των 8 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα, πέρα των άλλων προβλημάτων για τις επιχειρήσεις, να προστίθεται και η καταχώρησή τους στην μαύρη λίστα του Τειρεσία. Η αγορά βρίσκεται ήδη σε ανισορροπία και έλλειψη ρευστότητας, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης μείωσης της ζήτησης, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά δεδομένα των ελληνικών επιχειρήσεων. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατό να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και παράλληλα να ισορροπήσει η αγορά και να επανέλθει μια σχετική κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές,

Υπό τη λογική των παραπάνω είναι αναγκαίο να επιτραπεί κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις να πάρουν από τις θυρίδες τους τις επιταγές πελατών τους, που έχουν εναποθέσει πριν το κλείσιμο των τραπεζών. Επιβάλλεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν εκτεθεί χωρίς δικιά τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να λάβουν παράταση του χρόνου κάλυψης των εκδοθέντων επιταγών, πέραν των 8 ημερών που προβλέπονται από την νομοθεσία και να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές και τουλάχιστον για ένα μήνα. Επιβάλλεται επίσης η δημιουργία εξολογιστικού λογαριασμού των επιχειρήσεων, για ποσά που εμβάζονται από το εξωτερικό και κατατίθενται σε μετρητά από το εσωτερικό, να τύχουν μιας χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου. Τέλος, επιβάλλεται η πρόβλεψη ορίου ανάληψης μετρητών από λογαριασμούς όψεως, για τις καθημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων. Είναι απόλυτη ανάγκη και υποχρέωση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησεκαι να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και να ομαλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν την πραγματική οικονομία της χώρας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet