Κώστας Τζαβάρας: Η αποκατάσταση και ανάδειξη της Μονής Ίσοβας και του αρχαίου θεάτρου Πλατιάνας δύναται να αποτελέσει σημαντικό μοχλό πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της νότιας Ηλείας

Πέμπτη, 21 Μαϊου 2015

Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Ηλείας δεν εξαντλείται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος προσελκύει την προσοχή των επισκεπτών αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής φροντίδας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας αλλά και το σημαντικότατο Κάστρο Χλεμουτσίου, με την μοναδική συλλογή Φραγκοκρατίας που στεγάζει. Σημαντικότατα μνημεία της προϊστορικής, κλασικής, βυζαντινής και της φράγκικης περιόδου εντοπίζονται στο νότο της Ηλείας, τα οποία έχουν άμεση και ουσιαστική ανάγκη παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης, προκειμένου να αποτελέσουν πόλους πολιτισμού και τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες.

Για τον λόγο αυτό, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας να πληροφορεί τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με το αρχαίο θέατρο της ακρόπολης Πλατιάνας καθώς και με το Καθολικό της Μονής της Ίσοβας, του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Το αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας ευρίσκεται εντός των τειχών της αταύτιστης έως σήμερα αρχαίας ακρόπολης, στις ανατολικές απολήξεις του όρους Λαπίθα, νότια του οικισμού της Πλατιάνας. Χρονολογείται στην ύστερη κλασική – ελληνιστική περίοδο και αποτελεί το δεύτερο λίθινης κατασκευής σωζόμενο θέατρο στον νομό Ηλείας, μαζί με αυτό της αρχαίας Ήλιδας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του, το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε το 2013 στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διάζωμα», μέσω της οποίας και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε ανασκαφική διερεύνηση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του θεάτρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.Οι εργασίες, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2014, ολοκλήρωσαν την κάτοψη του οικοδομήματος και έδωσαν σημαντικά δεδομένα για το σκηνικό οικοδόμημα, τους αναλημματικούς τοίχους των παρόδων αλλά και για την σχέση του θεάτρου με το τείχος της ακρόπολης.Στο πλαίσιο των προβλεπομένων από την Προγραμματική Σύμβαση, ολοκληρώθηκαν και οι απαραίτητες εργασίες τοπογράφησης και αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του μνημείου, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκεκαι η στατική μελέτη αποκαταστάσεως του από την αρχιτέκτονα – μηχανικό κα Μαρία Μαγνήσαλη.

Βορειοανατολικά της ακρόπολης της Πλατιάνας, στον οικισμό Τρυπητής, τοποθετείται ένα από τα σημαντικότερα γοτθικά μνημεία στην Ελλάδα, η Μονή της Ίσοβας, αφιερωμένη στην Παναγία. Πρόκειται για κτίσμα των Κιστερκιανών μοναχών του Κλαιρβώ, χρονολογούμενο περίπου στο 1225. Η Μονή της Ίσοβας, όπως και η αντίστοιχη Μονή Ζαρακά στην Κορινθία, αποτελούν κατά τον Δημήτρη Αθανασούλη «εμφυτεύματα» της γοτθικής αρχιτεκτονικής στην βυζαντινή πολιτισμική επικράτεια, με αρχιτέκτονες και οικοδόμους που έρχονται απευθείας από την Δύση για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν το έργο. Από την μονή σώζεται το εντυπωσιακών διαστάσεων καθολικό με μήκος 40 μέτρων και το κάθετα τοποθετημένο Αβαείο, καθώς και τμήμα των κελιών. Μετά την καταστροφή της Μονής, περίπου το 1272, ανεγείρεται δίπλα της ο ναός του Αγίου Νικολάου,τρίκλιτη βασιλικήιδιότυπης τεχνοτροπίας,ο οποίος σώζεται σε μέτρια κατάσταση.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 προκάλεσαν σημαντικές βλάβες στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Μονής, στην αντιμετώπιση των οποίων προχώρησε η τότε 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν τον καθαρισμό και τη προσωρινή στερέωση των τοίχων, ενώ τοποθετήθηκε μεταλλικό στέγαστρο για την προστασία του ιερού του καθολικού και πραγματοποιήθηκε μικρής έκτασης σωστική ανασκαφή, από την οποία προήλθαν σημαντικέςπληροφορίες.

Η αποκατάσταση και η σύνδεση των δύο μνημείων με τη τοπική κοινωνία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά παράλληλα να ενισχύσει και το ήδη σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Κάτω από αυτό το πρίσμα ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει άμεσα και να εισάγει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκρισητην ήδη εκπονηθείσα μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας και εν συνεχεία να φροντίσει για την ένταξη της αναγκαίας χρηματοδότησης της αποκατάστασης του θεάτρου και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου στο ΣΕΣ 2014-2020.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η Μονή της Ίσοβαςέχει απόλυτη ανάγκη άμεσων εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης,  ο Κώστας Τζαβάρας  ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει μέσω των υπηρεσιών του στην εκπόνηση των σχετικών μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης της Μονής αλλά και του Ναού του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, αφού πρώτα οριοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο. Επιπλέον και λόγω της σπουδαιότητας του μνημείου, ζητά την ένταξη της σχετικής χρηματοδότησης της αποκατάσταση της Μονής στο ΣΕΣ 2014-2020. Η αποκατάσταση και ανάδειξη της Μονής της Ίσοβας θα αποδώσει ένα ακόμα μείζον μνημείο του φράγκικου παρελθόντος της Ηλείας και θα δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών και επιστημόνων, με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet