Kώστας Τζαβάρας: Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την κατανομή των πυροσβεστικών μέσων

Κυριακή, 17 Μαϊου 2015

Προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης απεύθυνε ερώτηση ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε από την 1η Μαΐου. Ήδητα μετεωρολογικά δεδομένα, που υποδεικνύουν μια θερμή θερινή περίοδο, οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, που έχουν ενισχύσει την βλάστηση, αλλά και η αύξηση των πυρκαγιών τον Απρίλιο του 2015 κατά 174% σε σχέση με το 2014, προκαλούν έντονη ανησυχία σε έμπειρους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος για την εξέλιξη των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών στην χώρα μας.

Ανησυχία που επιτείνεται ακόμη περισσότερο από την χαμηλή διαθεσιμότητα για φέτος των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ως αποτέλεσμα της παλαιότητάς τους αλλά και των μειωμένων πιστώσεων που διατίθενται για την συντήρησή τους. Αντίστοιχα, έκδηλη είναι η ανησυχία στον νομό Ηλείας για το επίπεδο προετοιμασίας των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης, με δεδομένες τις τρομερές καταστροφές που έχει υποστεί ο νομός από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και τις ανοιχτές πληγές που έχουν αφήσει στην κοινωνία μας και τον τόπο.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Τζαβάρας στους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο της αναγκαίας προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο του 2015 καταγράφονται ήδη προβλήματα και ελλείψεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης και επιτυχούς παρέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς και η αποφυγή καταστροφικών επιπτώσεων στο αγροτικό και δασικό κεφάλαιο του νομού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό Ηλείας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της παλαιότητας του τροχαίου υλικού, το οποίο παρά την συντήρηση και τις προσπάθειες του προσωπικού παρουσιάζει μειωμένη διαθεσιμότητα και επιχειρησιακές δυνατότητες, μαστίζεται δε η Υπηρεσία και από ελλείψεις σε ανταλλακτικά και ελαστικά, ως αποτέλεσμα σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση σχετικών διαγωνισμών προμηθειών

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα των ατομικών ειδών προστασίας, ένδυσης και υπόδησης, για τα οποία επίσης καθυστερούν οι σχετικοί διαγωνισμοί, με αποτέλεσμα το προσωπικό της Π.Υ. να αναγκάζεται να προχωρά σε αγορά ατομικών υλικών ή να επιχειρεί με φθαρμένα υλικά.Και αυτά την ίδια ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Θεσσαλία και την Κρήτη ενισχύονται με δεκάδες νέας κατασκευής οχήματα, απολύτως απαραίτητα για την πυρόσβεση σε δασικές, αστικές και βιομηχανικές περιοχές.

Έντονο προβληματισμό επίσης προκαλεί στον νομό η κατανομή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο 2015. Ήδη από το 2013, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας μετασταθμεύουν κατά την αντιπυρική περίοδο δύο αεροσκάφη CanadairCL-215 και συνήθως ένα μισθωμένο ελικόπτερο πυρόσβεσης, ενώ τα ελαφρά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZLM-18 Dromader, τα οποία μεταστάθμευαν έως το 2012 στην Ανδραβίδα, μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα.

Η μεταστάθμευση των PZLαπασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια τους φορείς του νομού, με δεδομένο ότι, πέραν των πυροσβεστικών καθηκόντων τους, στις αποστολές τους περιλαμβανότανη πτήση περιπολίας, με μεταφορά 1.5 τόνων νερού και ειδικού πυροσβεστικού υγρού, με άριστα αποτελέσματα στους τομείςτης αποτροπής, του έγκαιρου εντοπισμού και της άμεσης προσβολής εστιών πυρκαγιάς, με χρόνο αντίδρασης των πληρωμάτων τα 10 λεπτά.Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές διαθεσιμότητες των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για το 2015, όπου γίνεται λόγος για 18 από 30 PZL, 4 από 8 CanadairCL-415 και 6 από 13 CanadairCL-215, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν για την κατανομή αεροσκαφών που προβλέπεται για την Ηλεία φέτος και παράλληλα να περιλάβουν σε αυτή και τα ελαφρά πυροσβεστικά PZL.

Επιπλέον, ρωτά τι σχεδιάζουν να κάνουν για την ενίσχυση των επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας με νεώτερα οχήματα, μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό, προκειμένου να ενισχυθεί στο δύσκολο έργο της, καθώς και εάν θα εγκρίνουν την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες της Π.Ε. Ηλείας και των δήμων, για τον χειρισμό των απαραίτητων οχημάτων, που επιχειρούν ενισχυτικά σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Ας μη ξεχνούμε ότι ο νομός Ηλείας ανήκει στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες σε επίπεδο δασικών πυρκαγιών, με το Προεδρικό Διάταγμα 575/1980 (ΦΕΚ 157/Α’/9.7.1980) και ως εκ τούτου οφείλει το Κράτος να παρέχει απλόχερη στήριξηστις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των αυτοδιοικητικών φορέων για την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών.
 

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet