Κώστας Τζαβάρας: Να φύγουν οι άνθρωποι για να έρθουν οι χελώνες ζητεί το Συμβούλιο της Επικρατείας από την Διοίκηση και η κα Γεωργοπούλου-Σαλτάρη πανηγυρίζει

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε πρόσφατα το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του πρώην Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την ίδρυση «Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας» (Πρακτικό Επεξεργασίας 32/2015) και έφερε πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και της τόσο αναγκαίας ανάπτυξης στο νότιο παράλιο τμήμα της Ηλείας.

Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε σε μια τεχνική λεπτομέρεια για τον τρόπο λήψης της προβλεπόμενης από το νόμο γνωμοδότησης της Επιτροπής Φύση 2000 και δεν ασχολήθηκε με την ουσία του Π.Δ. Το πιο συνταρακτικό όμως που δικαιολογημένα θα προκαλέσει αναστάτωση σε όλο τον νομό Ηλείαςείναι το γεγονός ότι το ΣτΕ υιοθετεί την άποψη ότι έπρεπε η ευρύτερη περιοχή Κυπαρισσίας να έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο.

Η κρίση αυτή είναι προφανές ότι θα προκαλέσει δυσανάλογες δυσμενείς συνέπειες εις βάρος του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής της νότιας Ηλείας, υπέρ της δήθεν προστασίας της ωοτοκίας της χελώνας Caretta-Caretta. Αντί να ανησυχούν για μια τέτοια κατάληξη, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να θριαμβολογήσουν χωρίς να αντιλαμβάνονταιτι σημαίνει τυχόν ίδρυση Εθνικού Πάρκου σε σχέση με το πραγματικό συμφέρον της Ηλείας και των κατοίκων της.

Η απόφαση κανονικά θα έπρεπε να έχει ξεσηκώσει όλη την κοινωνία των πολιτών γιατί ανατρέπεται με μια απλή δικαστική εκτίμηση η ισορροπία μεταξύ ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια αιώνων και που στην πραγματικότητα, πλην ακραίων περιπτώσεων, ποτέ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε βλαπτικά ούτε επηρέασε αρνητικά τη φέρουσα ικανότητα των φυσικών υποσυστημάτων, που λειτουργούν και αναπτύσσονται εντός της έκτασης του Κυπαρισσιακού κόλπου που περιλαμβάνεται στα γεωγραφικά όρια του νομού Ηλείας.

Ανέκαθεν στον τόπο η χελώνα συνυπήρχεαρμονικά μαζί με άλλα είδη πανίδας και χλωρίδας και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συνυπάρχει χωρίς να απαιτηθεί, εξαιτίας της ύπαρξης μεμονωμένων περιστατικών, να ληφθούν μέτρα απαγόρευσης κάθε σημαντικής από οικονομικής άποψης ανθρωπογενούς δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή, που τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την αγροτική παραγωγή, είναι ασυναγώνιστα.

Δυστυχώς όμως, βουλευτές δήθεν «προοδευτικών» κομμάτων και κάποια μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ξένων με την ιστορία του τόπου και την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής, που διεκδικούν το αποκλειστικό προνόμιο της «περιβαλλοντικής ευαισθησίας», πανηγυρίζουν για την απόφαση αυτή, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα προξενήσει η κήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου, χωρίς να έχουν μελετηθεί εις βάθος, στα πλαίσια αξιόπιστης επιστημονικής έρευνας, τα δεδομένα που επιβάλλουν μια τέτοια λύση.

Ειδικότερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Γεωργοπούλου-Σαλτάρη εμφανίστηκε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις της να υιοθετεί την δημιουργία Εθνικού Πάρκου στο παραλιακό μέτωπο του Κυπαρισσιακού κόλπου που ανήκει στο νομό Ηλείας,δυτικά της εθνικής οδού Πύργου-Κυπαρισσίας, θεωρώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον απέναντι στα ποικιλώνυμα οικονομικά συμφέροντα, που δήθεν το απειλούν με το να εμποδίζουν την ομαλή ωοτοκία της χελώνας.

Όσοι όμως έχουμε ζήσει σ’ αυτή την περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια, συμμετέχοντας στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, ενθυμούμεθα ότι ουδέποτε η χελώνα Caretta-Caretta κινδύνευσε συστηματικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σχετικές με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Εντός των ορίων του νομού Ηλείας είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση σε σχέση με ότι συμβαίνει στο νομό Μεσσηνίας και ιδίως στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Αυτή η διαφοροποίηση φαίνεται να μη τη λαμβάνουν υπόψη όσοι εισηγούνται την ένταξη των παραλίων της νότιας Ηλείας στον ίδιο σχεδιασμό με ότι προβλέπεται για το νομό Μεσσηνίας.Γιατί για όσους επιχαίρουν και προφανώς δεν έχουν καταλάβει, η ίδρυση Εθνικού, αντί Περιφερειακού, Πάρκου στην παράκτια ζώνη της Νότια Ηλείας σημαίνει αυτομάτως την εξαφάνιση κάθε ανθρώπινης ανάπτυξης. Θα απαγορεύονταιοι οικιστικές ενότητες καιη δόμηση στην εκτός σχεδίου περιοχή, η χωροθέτηση, αδειοδότηση και λειτουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, ακόμα καιη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό, απαξιώνοντας επομένως οικονομικά τις αξίες της γης.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, στον Καϊάφα θα επιτρέπεται μόνο η συντήρηση των υφιστάμενων κτηρίων, χωρίς την δυνατότητα παραμικρής προσθήκης ή άλλων αναπλάσεων, συνεπώς και για όσους κόπτονται για αυτό, με το Εθνικό Πάρκο χάνεται ακόμη και το ποσό των 8,5 εκ. ευρώ,που έχει δεσμευτείγια την υλοποίηση του1ου υποέργου της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ πράξης «Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα-Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός βασικών δικτύων υποδομής και ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων τουρισμού διημέρευσης», όπως επίσης και τα ακόμα 23 εκατομμύρια που έχουν προβλεφθείστο ΣΕΣ 2014-2020από το πρώην υπουργείο Τουρισμού για το 2ο υποέργο.

Επιπλέον, σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου δεν θα επιτρέπονται οι συνηθισμένες και επικρατούσες καλλιέργειες, αντίθετα οι καλλιεργητές θα υποχρεούνται να λαμβάνουν για κάθε καλλιεργητική περίοδο έγκριση για το είδος και την μέθοδο καλλιέργειας που θα εφαρμόσουν, μετά από υποβολή καλλιεργητικού σχεδίου στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Οδηγούμαστε επομένως στην κατάργηση κάθε δυνατότητας για να αναπτυχθεί οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μια σημαντική περιοχή του νομού μας, και όλα αυτά γιατί κάποιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος.

Με την δημιουργία Εθνικού Πάρκου προφανώς επιθυμούν να εξαφανίσουν κάθε ανθρωπογενή δραστηριότητα, να εκλείψει πλήρως το ανθρωπογενές περιβάλλον προς αποκλειστικό όφελος του φυσικού περιβάλλοντος, αντί να επιδιώκεται η ισορροπία μεταξύ των δύο στην περιοχή. Μια τέτοιασυνθήκη θα εξοβελίσει κάθε σημαντική οικονομική δραστηριότητα και θα εγκαταστήσει ένα καθεστώς αναπτυξιακού κενού σε μια από τις πιο αξιόλογες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.Όλα αυτά με βάση μια Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.), η οποία περιέχει κατ’ ομολογία των συντακτών της και των υπεύθυνων φορέων πλήθος ανακριβειών, λαθών και αυθαίρετων εκτιμήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι το απορριφθέν σχέδιο βασίστηκε σε συμπληρωματική μελέτη της ζώνης «GR2330005 Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λ. Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», με την προσθήκη στην περιοχή μελέτης των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων της «GR2550005 Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)», η οποία είναι καταφανώς λανθασμένη και στρεβλώνει συστηματικά την πραγματικότητα.Περιλαμβάνει καταγραφή χλωρίδας που δεν υφίσταται στην περιοχή, φαινόμενα παλίρροιας που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ και τα αναπαραγωγικά δεδομένα για το προστατευόμενο είδος της χελώνας CarettaCarettaείναι αναληθή.

Με αυτά συμφωνεί το Δασαρχείο Ολυμπίας, ως η κατ’ εξοχήν αρμόδια υπηρεσία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή, με τις απόψεις που κατέθεσε γραπτώς, όπως συμφωνεί και η ΜΚΟ «Αρχέλων», η οποία μελετά και προστατεύει τη CarettaCaretta από το 1982, όσον αφορά το φαινόμενο της φωλεοποίησης, δηλαδή της δημιουργίας φωλιών της χελώνας κατά μήκος της ακτής. Η περιοχή Κυπαρισσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Αρχέλων», διαθέτει το 86% των φωλιών, ενώ μόνο το υπόλοιπο 14% εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Νέδας και Αλφειού, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι συντάκτες της Ε.Π.Μ. να αναγκαστούν να κατατάξουν την περιοχή της νότιας Ηλείας στην τελευταία κατηγορία οικοτόπων φωλεοποίησης ως «διάχυτη», μαζί με όλες τις υπόλοιπες αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα.Επομένως, είναι άξιο απορίας το γιατί θα πρέπει η Ηλεία να δέχεται την ίδια μεταχείριση και να εξομοιώνεται με την περιοχή της Κυπαρισσίας, όσον αφορά την προστασία της CarettaCaretta.

Αντί να προχωρήσει, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει,στην σύνταξη Ειδικής Επιστημονικής Έκθεσης του άρ.6 παρ.β του Ν. 3937/2011 για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως «περιφερειακού πάρκου», το πρώην Υ.ΠΕ.Κ.Α. προτίμησε την συμπληρωματική Ε.Π.Μ. για λόγους ταχύτητας και υπό τη πίεση της Αιτιολογημένης Γνώμης 2011/2156C(2012)6586/27.9.2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία εγκαλεί την Ελληνική Δημοκρατία.Η συγκεκριμένη Αιτιολογημένη Γνώμη αφορά όμως μόνο στον αντίκτυπο παραβάσεων από διάφορα έργα και δραστηριότητες στην περιοχή Natura 2000 GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας» και απειλεί με πρόστιμα την χώραμε αίτιο την «έλλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων, ώστε να θεσπιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας CarettaCaretta, στην συγκεκριμένη περιοχή», δηλαδή στο νομό Μεσσηνίας και όχι στην Ηλεία. Και να τώρα που από παράλειψη της Διοίκησης βρισκόμαστε ενώπιον της επαχθέστερης πρότασης από το ΣτΕ για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου και στο νομό μας.

Αντί να συναισθάνεται τους κινδύνους μιας τέτοιας γενικευμένης αστυνόμευσης, που είναι αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και καταστρεπτική, μιας και μέχρι σήμερα δεν είχαν εμφανιστεί προβλήματα στην προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, η κα Σαλτάρη πανηγυρίζει και μεγαλοστομεί για το ιδεολογικό προνόμιο της Αριστεράς στην προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ή μνημονιακές πολιτικές των «άλλων».

Αυτό που προέχειτώρα είναι να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το αρμόδιο υπουργείο Π.Α.Π.ΕΝ. σε μία νέα μελέτη, που θα αποτυπώσει με ακρίβεια την περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής της Νότιας Ηλείας, ώστε με ρεαλισμό, χωρίς υπερβολές, σκοπιμότητες και μονομέρεια, να ληφθούν τα οφειλόμενα από το Σύνταγμα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας αλλά και το γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον και πάντα στο πλαίσιο της αειφορίας.

Άλλωστε μέτρα περιορισμού της ιδιοκτησίας που δεν δικαιολογούνται από τη πραγματικότητα και επιβάλλονται αυθαίρετα, προκαλούν μόνο κοινωνική αναταραχή και ατέρμονες νομικές και δικαστικές επιπλοκές. Καλούμε τη Κυβέρνηση να μην αποκλίνει από την δημιουργία περιφερειακού πάρκου, να αντιληφθεί και να απαγκιστρωθεί από τις μεθοδεύσεις και τα επικίνδυνα παιχνίδια καλοθελητών σε βάρος των πολιτών της Ηλείας, οι οποίοι επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να υποστούν τα βάρη και την ταλαιπωρία που θα επέβαλλε ένα Εθνικό Πάρκο. Η δικαιολογία των προστίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία εν τέλει αφορούν αποκλειστικά την περιοχή της Κυπαρισσίας, δεν μπορεί να αποτελεί εκβιαστικό δίλλημα για την κοινωνία του νομού μας.

Η Ηλεία έχει άμεση ανάγκη ενός αναπτυξιακού προγράμματος που θα αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες στον σύγχρονο αγροτικό και τουριστικό τομέα. Η Ηλεία δεν έχει την πολυτέλεια να δεσμεύσει την πολύτιμη παραλιακή γη της σαν Εθνικό Πάρκο, γη που την έχει ανάγκη για την ανάπτυξή της. Η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν επιβάλλεται με προεδρικά διατάγματα και νόμους, είναι αυθύπαρκτη μέσα στους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν από τη γη και την θάλασσα. Και είναι καλό να θυμόμαστε, πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες, ότι οι αφορισμοί κατά ανώνυμων συμφερόντων και οι εύκολες προτάσεις περί εθνικών πάρκων θίγουν τους απλούς πολίτες, αγρότες, τεχνίτες και επαγγελματίες της Νότιας Ηλείας, που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο καιαποκόπτουν από τον οικονομικό ιστό του νομού περιοχές αναγκαίες για την ανάπτυξη του.Αν η Κυβέρνηση επιλέξει να προχωρήσει στην ίδρυση Εθνικού Πάρκου το μόνο που θα επιτύχει είναι να διώξει τον κόσμο από τις περιουσίες και τα σπίτια τους και να ερημώσει, στην κυριολεξία, τον τόπ0.

Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet