Κώστας Τζαβάρας: Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναφορικά με τη μείωση επιδότησης της κορινθιακής σταφίδας

Ο βουλευτής Ηλείας και τέως υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την μείωση της επιδότησης της κορινθιακής σταφίδας μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έπειτα από την ενημέρωση που είχε για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας στην Πάτρα, με την συμμετοχή των σταφιδικών συνεταιριστικών οργανώσεων της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων.

Κατά την συνάντηση των παραγωγών,για τα αποτελέσματα της οποίας ενημερώθηκε με επιστολή και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕ κ. Αποστόλου, αναφέρθηκε η διαπίστωση ότι η μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης της σταφιδοκαλλιέργειας θα είναι πολύ πάνω από το 40%, κατά δε άλλους θα φτάσουν έως και 50% σε βάθος πενταετίας και έως το 2019, προδιαγράφονταςτη σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας σταφίδας.

Ο Κώστας Τζαβάρας στην ερώτησή του δίνει έμφαση τόσο στην σημασία της σταφιδοκαλλιέργειας, όσο και στα σημαντικά κόστη παραγωγής που βαρύνουν τους καλλιεργητές, σημειώνοντας την ουσιαστική συμβολή της επιδότησης στο πενιχρό εισόδημά τους, αλλά και στην διατήρηση της καλλιέργειας.

Αναφέρει προς τον Υπουργό ότι, έπειτα από συνεχείς παραστάσεις των σταφιδικών οργανώσεων με την τέως ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ελήφθη η διαβεβαίωση ότι η μέγιστη μείωση της επιδότησης θα κυμανθεί έως 30% σε σχέση με το 2014 και θα εφαρμοστεί ήπια και ισόποσα κατανεμημένη έως το 2019.

Πρέπει εμφατικά να σημειωθεί ότι την ίδια διαβεβαίωση παρείχετο τέως ΥΠΑΑΤ και σε επίσημη απάντηση του προς την Βουλή των Ελλήνων με αριθμό πρωτ. 280/07.10.14, έπειτα από ερώτηση, με αριθμ. πρωτ. 2444/10.09.2014, που κατέθεσε ως βουλευτής ο νυν αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕ κ. Αποστόλου, καθιστώντας τον ενήμερο ήδη από το 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κώστας Τζαβάρας ζητά να πληροφορηθεί εάνθα τηρηθούν από την Κυβέρνηση οι επίσημες διαβεβαιώσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του τέως ΥΠΑΑΤ, αναφορικά με το ύψος και την χρονική κατανομή της μείωσης της επιδότησης της κορινθιακής σταφίδας, όπως επίσης και αν υπάρχει σχέδιο της Κυβέρνησης για την αλλαγή του Εθνικού Φακέλου της ΚΑΠ 2015-2020, μέσω της οποίας να βελτιώνεται η ενίσχυση της σταφιδικής καλλιέργειας με ένταξή της στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Παράλληλα ζητά από το ΥΠΑΠΕ να ενισχύσει τις σταφιδικές συνεταιριστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος καλλιέργειας, μέσω προγραμμάτων αναδιάρθρωσης αμπελώνων και δημιουργίας ενισχυτικών αγροτικών υποδομών, με την εκπόνηση των αντίστοιχων μελετών και την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα ρωτά εάνπροτίθεται το ΥΠΑΠΕ να διερευνήσει μεθόδους χαμηλότοκης χρηματοδότησης τους, προκειμένου να καταστεί αμεσότερη η πληρωμή των παραγωγών για την διάθεση του προϊόντος τους.

Τέλος, ζητά να πληροφορηθεί εάν το Υπουργείοσκοπεύει να προχωρήσει σε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της σταφιδικής καλλιέργειας, με τη λήψη μέτρων για την στήριξη της τιμής της και παράλληλα εκπόνηση σχεδίου ευρύτερης προώθησής του προϊόντος, με δεδομένο επιπλέον ότι πρόσφατα το τέως Υπουργείο Πολιτισμού είχε πληροφορήσει την Βουλή ότι προτίθεται να διερευνήσει την εγγραφή της παραδοσιακής σταφιδοκαλλιέργειας στον εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet