Κώστας Τζαβάρας: Σκοπός της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να αρέσει αλλά να πείθει

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015

Ευθύς και εύστοχος ο βουλευτής Ηλείας και τέως υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε το αναγκαίο πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής, προκειμένου η παράταξη να ορθοποδήσει και να ασκήσει τον ρόλο που της αρμόζει, για το καλό της πατρίδας. Χαρακτηριστικά, ο Κώστας Τζαβάρας είπε:

«Δεν χάσαμε μόνο 1.8% της εκλογικής μας δύναμης. Η ήττα είναι βαριά γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου αποτελεί καταγραφή συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την οποία η Νέα Δημοκρατία είναι το δεύτερο κόμμα και υπολείπεται κατά 8.5% του πρώτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε κατά 8.5% ολιγότερο αρεστοί από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατά 8.5.% ολιγότερο πειστικοί.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που ήρθε, με την βούληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να συνενώσει τα έως τότε δύο παραδοσιακά αστικά κόμματα, γι’ αυτό και μέσα της συνυπάρχουν αρμονικά η δημοκρατική δεξιά και το φιλελεύθερο κέντρο. Με αυτές τις ιστορικές καταβολές η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται όχι για να αρέσει αλλά για να πείθει.

Απομακρυνθήκαμε από τις ιδεολογικές αρχές μας και κυρίως από το Κέντρο και μετακινηθήκαμε προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί που αναζητούσαμε να μας στηρίξουν στις εκλογές να έχουν απομακρυνθεί από κοντά μας. Παραβιάσαμε την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν μοιράσαμε δίκαια στην κοινωνία τα οικονομικά βάρη που συνεπάγεται η προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Ενισχύσαμε ως οφείλαμε – και στάθηκε στα πόδια του – το πιστωτικό και τραπεζικό σύστημα, όμως μετατρέψαμε σε δημοσιονομικό χρέος, δηλαδή υποχρέωση όλων των ελλήνων και τα ιδιωτικά χρέη των τραπεζιτών, που αφορούσαν σε θαλασσοδάνεια εκδοτών, ημετέρων και κρατικοδίαιτων ολιγαρχών.

Στοιχειώδεις λόγοι δικαιοσύνης επέβαλλαν, όπως είχε προτείνει και ο Γ. Σούρλας, να εξεταστεί κάθε περίπτωση δανείου χωριστά και να γίνει διάκριση σε καλά και κακά δάνεια, ώστε τα δεύτερα να τα επωμιστούν οι τραπεζίτες και όχι ο λαός. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά…!

Στη συνέχεια, κατά παράβαση των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν βάλαμε τάξη στο μιντιακό περιβάλλον και μεταχειριστήκαμε μιντιακούς παράγοντες με ασυγχώρητη οικειότητα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση όταν ο τέως πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε τον λόγο από τον κ. Τσίπρα γιατί έχει κάνει εμπάργκο στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη.

Σιγά – σιγά, αποξενωθήκαμε από τα παραδοσιακά κοινωνικά στηρίγματά μας γιατί δεν φροντίσαμε να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που προέκυψαν από το μνημόνιο στο πολιτικό πλαίσιο ιδεών, αρχών και αξιών που αποτελούν περιεχόμενο της φιλελεύθερης ιδεολογίας μας.

Επομένως, περισσότερο από κάθε άλλο επιβάλλεται να ξανασυναντηθούμε με τα κοινωνικά στρώματα που απομακρύνθηκαν από το κόμμα για όλους αυτούς τους λόγους, να επανιδρύσουμε την παράταξη μας μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο, που σκοπό θα έχει να ξανασυνδεθούμε με τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, οριοθετώντας το κόμμα μας απέναντι στην άκρα δεξιά από την μια πλευρά και τον εθνικολαϊκισμό από την άλλη. Μπορούμε να το κάνουμε με εξωστρέφεια, μετατρέποντας τον εσωκομματικό διάλογο και την επαφή μας με την κοινωνία σε μια δημοκρατική γιορτή ανασύνθεσης και αναγέννησης του χώρου μας.»
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet