Κώστας Τζαβάρας: Είναι αναγκαίος ένας ουσιαστικός σχεδιασμός για την δολωματική δακοκτονία στο νομό Ηλείας

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε ο βουλευτής Ηλείας και τέως υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου του νομού γύρω από το θέμα της δολωματικής δακοκτονίας.

Η φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνιατων οικονομικών μεγεθών που σχετίζονται με την δακοκτονία, έφερε σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ελαιοδένδρων στον νομό. Ήδη για το 2014, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο ψεκασμοί, ξεκινώντας τον μήνα Ιούλιο, με πρακτικό αποτέλεσμα την αναποτελεσματική προστασία των ελαιοκαλλιεργειών, την μείωση παραγωγής και την αύξηση των οξέων του παραγόμενου ελαιολάδου.

Παράλληλα, αναμένεται για το 2015 να αυξηθείη καθυστέρηση στις διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού,που παρατηρήθηκε το 2014, αλλά και των εργολάβων που θα αναλάβουν τους ψεκασμούς, με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4155/2013 και είναι απαραίτητη η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).


Παρακολουθώντας τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών του νομού, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον υπουργό να ενημερώσειγια τον σχεδιασμό δακοκτονίας του 2015, καθώς και εάν το υπουργείο σκοπεύει να αυξήσει τον προϋπολογισμό της και άρα την δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερου αριθμού ελαιοδένδρων για τον νομό Ηλείας, φθάνοντας σε κάλυψη αριθμού δένδρων αντίστοιχη με του όμορου νομού Μεσσηνίας.

Παράλληλα, ζητά την διευκόλυνσητων διαδικασιών επιλογής αναδόχου δακοκτονίας και την απαραίτητη συντόμευσητων χρόνων διεκπεραίωσης αυτών των διαδικασιών, ακόμα και με την εξαίρεση από το ΕΣΗΔΗΣ, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2014 και οι ψεκασμοί να πραγματοποιούνται εγκαίρως και στους προβλεπόμενους αριθμούς.

Επιπλέον, ερωτάται ο υπουργός εάν θα επέτρεπε το υπουργείο την διενέργεια δολωματικών ψεκασμών από μεμονωμένους αγρότες, υπό την αιγίδα των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής και με απαλλαγή των αναλογούντων εισφορών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αγρότες το επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ίδια μέσα.

Τέλος, ο Κώστας Τζαβάρας, διαπιστώνοντας την σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της αναγκαίας Κ.Υ.Α. για την κατανομή των κονδυλίων δακοκτονίας για το έτος 2015, αλλά και των αποφάσεων πρόσληψηςτου απαραίτητου εποχιακού προσωπικού για την διενέργεια και υποστήριξη των δολωματικών ψεκασμών, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό πότε σχεδιάζει το υπουργείο την έκδοσή τους, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο κρατικός μηχανισμός και να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος προς όφελος των Ηλείων αγροτών και του εισοδήματός τους.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet