Κώστας Τζαβάρας: «Ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει αν πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά ή αν θα πάμε πολλά βήματα πίσω

Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και  βουλευτής Ηλείας της  ΝΔ  κ. Κώστας Τζαβάρας στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", μεταξύ άλων επισημαίνει : «Ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει λίγο πριν την κάλπη αν πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά ή αν θα πάμε πολλά βήματα πίσω και θα ψηφίσει ανάλογα.Η αγανάκτηση ωστόσο που εκφράστηκε στις δημοσκοπήσεις, δίνει πλέον τη θέση της στη λογική σκέψη και τη σοβαρή κρίση των πολιτών την οποία και εμπιστεύομαι…...και  η ελπίδα για τη χώρα μας δεν είναι αυτή που διατυπώνεται στα προεκλογικά φυλλάδια και τη θεωρία αλλά βρίσκεται στην αντιστροφή μιας πορείας προς την ανάκαμψη, που τώρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε». Αναλυτικά:

 Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα, παρά τις προσπάθειες που έχετε όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταβάλλει είτε ως πρόσωπα υποψηφίων είτε ως ΝΔ συνολικά. Το διαπιστώνετε και εσείς;

Να ξέρετε ότι την καλύτερη δημοσκόπηση, τη δίνουν οι πολίτες στην άμεση επαφή που έχουμε μαζί τους. Εκεί θα μας μιλήσουν για τις αγωνίες τους και θα μας θέσουν τις ενστάσεις γι’ αυτά που δεν κάναμε καλά, και φυσικά θα διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους.

Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι θυσίες που έγιναν επέφεραν αγανάκτηση στους κατοίκους μας που δοκιμάστηκαν με τις αντοχές τους. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι όμως, βλέπουν μια πορεία που σιγά – σιγά αντιστρέφεται γιατί τώρα ακριβώς αρχίζουν να «πιάνουν τόπο» οι θυσίες τους. Και σε καμία περίπτωση δε θα θελήσουν να μπουν σε μια οδυνηρή περιπέτεια η οποία θα μας φέρει και πάλι στην αρχή με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Η έκφραση της αγανάκτησης που διατυπώθηκε τον προηγούμενο καιρό μέσα σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, δίνει σταδιακά τη θέση της στη λογική σκέψη και τη σοβαρή κρίση των συμπατριωτών μας, την οποία και εμπιστεύομαι.

Στην αναστροφή του κλίματος «βοηθά» και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που απέναντι στο ρεαλιστικό πρόγραμμα και τις υλοποιήσιμες θέσεις του κόμματός μας, προβάλλει ανεύθυνες προτάσεις μέσα σε αοριστολογία χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει πειστικά, το εφικτό της πραγματοποίησής τους. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει λίγο πριν την κάλπη αν πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ή να πάμε πολλά βήματα πίσω και θα ψηφίσει ανάλογα…

 Την περίοδο που θητεύσατε Υπουργός Πολιτισμού η Ηλεία φάνηκε να είχε τον πρώτο λόγο σε σημαντικά έργα που καταδεικνύουν την ιστορία αυτού του τόπου. Πώς τα καταφέρατε;

 Για μένα ήταν αδιανόητο να βρίσκομαι σε ένα Υπουργείο και να μην βρω τις ευκαιρίες και τις διόδους εκείνες που θα βοηθούσαν τον τόπο μου. Και δεν έκανα τίποτε παραπάνω από το καθήκον να είμαι χρήσιμος και ουσιαστικός για τον Νομό μου.

Στο αντικείμενο πάντα που διαχειριζόμουν προσπάθησα να κάνω ό,τι είναι δυνατόν και είμαι τώρα ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί αυτά τα έργα που προχώρησαν πέραν του ότι είναι πολύ σημαντικά για την πολιτισμική και ιστορική μας «ταυτότητα» θα παρέμεναν σήμερα σε απραξία ταλαιπωρημένα στη φθορά του χρόνου ή θα κινούντο ένα –δύο από αυτά με ρυθμούς «χελώνας»..

Σας αναφέρω εδώ ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, την έναρξη του έργου αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου της Αρχ. Ολυμπίας, τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της συνέχισης των εργασιών του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, όπως και τον ανακαθορισμό ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Σας επισημαίνω παράλληλα τις παρεμβάσεις σε βυζαντινά μνημεία του τόπου όπως την Παναγία Καθολική της Γαστούνης, το Καθολικό της Ιεράς Μονής Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα, τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιγαλεία, τον Ναό Αγίου Βλασίου της Δάφνης και την ανάδειξη του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα.

Στα αξιοσημείωτα είναι ακόμη οι βελτιώσεις στο αρχαιολογικό μουσείο του Πύργου (Δημοτική Αγορά) όπως και η αίθουσα για τη μόνιμη έκθεση στο Κάστρο Χλεμούτσι για την εποχή των Ιπποτών.

Και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εγκρίθηκαν μελέτες αποκατάστασης νεότερων μνημείων και ειδικότερα του διατηρητέου στο Μανωλοπούλειο πρώην Νοσοκομείο Πύργου και του κτιριακού συγκροτήματος των παλαιών φυλακών Αμαλιάδας. Είναι χώροι που περιμένω με αγωνία να δω να μετατρέπονται σε «κύτταρα πολιτισμού» και δραστηριοτήτων κυρίως από τους νέους ανθρώπους του τόπου μας.

 Και η κήρυξη όμως του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου ως νεότερου μνημείου και ταυτόχρονα το μεγάλο έργο της αποκατάστασής του, είναι και αυτό στις πρωτοβουλίες σας την περίοδο του Υπ. Πολιτισμού αλλά έγινε η αιτία για αντιδράσεις από μερίδα πολιτών.

Πρόκειται για την ηχηρή απόκρυψη της αλήθειας ότι τα χρήματα του Αγίου Νικολάου θα μπορούσαν να δοθούν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σε διαφορετική περίπτωση μόνο σε άγνοια των προγραμμάτων μπορεί να αποδοθεί αυτή η αντίδραση.

Οι πιστώσεις προέρχονται και στοχεύουν ακριβώς στα έργα που αφορούν μόνο τα μνημεία, ακόμη και το συγκεκριμένο αντικείμενο των εργασιών χωρίς κανένα περιθώριο τροποποιήσεων από την πλευρά μας.

Αν δεν έπαιρνε η Ηλεία αυτά τα χρήματα θα τα έπαιρνε κάποιος άλλος Νομός και για την αποκατάσταση άλλου μνημείου στην περιοχή του. Τι ήθελαν λοιπόν όσοι διαφωνούν και διαστρεβλώνουν σήμερα την πραγματικότητα; Να αφήσω να χαθούν αυτά τα χρήματα από τον τόπο μας; Ε, αυτή τη «χάρη» δε θα τους την έκανα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που γνώριζα ότι ο Άγιος Νικόλαος του Πύργου είναι μοναδικό μνημείο σε όλη την Ελλάδα σπάνιας εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που οφείλουμε για πολλούς λόγους να το αναδεικνύουμε…

 Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στα ζητήματα της διαφθοράς υπήρξατε επίμονος και… αποκαλυπτικός σε σημείο που να το επισημαίνουν ακόμη και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αλίμονο αν δεν ήμουν, και μάλιστα σε μια περίοδο που αναζητούμενο είναι το «χαμένο έδαφος» των αξιών και της αξιοπιστίας μας, κάθετος σε αυτό το θέμα. Δε θα το επέτρεπα σε κανέναν πολύ δε περισσότερο στον εαυτό μου.

Όταν διαπίστωσα εκείνη τη διάταξη στη Βουλή που είχε μπει στη συζήτηση άσχετου θέματος με την οποία απαλλάσσονταν όσοι είχαν πάρει κρατικό χρήμα από ελέγχους κατάλαβα αμέσως το μέγεθος της αστοχίας.

Πώς είναι δυνατόν να συλλαμβάνεται ένας συμπολίτης με χρέος λίγων ευρώ σε ΙΚΑ- Εφορία κ.λ.π. και να μην ελέγχονται καν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το δημόσιο κορμπανά; Το έβλεπα και δεν το πίστευα…

Ήταν θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας και δεν δίστασα ούτε για μια στιγμή… Ενημέρωσα τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, που στη συνέχεια μίλησε περί λάθους και απέσυρε τη διάταξη βάζοντας και πάλι τα πράγματα στη θέση τους…

 Στο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα σας και εκείνο του ΠΑΣΟΚ η εικόνα του Νομού σε έργα και επίπεδο υποδομών παρέμεινε η ίδια. Ακόμη και για την Ολυμπία Οδό αν και φτάσαμε «στην πηγή» νερό δεν ήπιαμε μέχρι τώρα. Εσείς προσπαθήσατε και αναλάβατε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αλλά…

 Η Ολυμπία Οδός για μένα όπως και το σύνολο των Ηλείων, όπως θέλω να πιστεύω είναι ένα αδιαπραγμάτευτο έργο. Γι’ αυτό και το πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις. Τη δεδομένη στιγμή όταν είδα και εγώ ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, και ο δρόμος κινδύνευε να σταματήσει στην Πάτρα, δεν άφησα κανένα περιθώριο άλλων καθυστερήσεων.

Η λύση ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η παρέμβασή μου σε αυτόν μονόδρομος. Το έχω ξαναπεί άλλωστε. Δεν νοείται στη γη της Ολυμπίας να μην υπάρχει Ολυμπία Οδός και δεν νοείται επίσης να εξακολουθούμε να εκπροσωπούμε το συμφέρον του τόπου και του ηλειακού λαού και να μην έχουμε δρομολογήσει το συγκεκριμένο έργο.

Υπήρξε λοιπόν όπως γνωρίζουμε όλοι το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης και περιμένουμε τη δημοπράτησή του που επρόκειτο να γίνει τώρα, όμως λόγω των εκλογών μετατοπίζεται για τα τέλη Μαρτίου.

 Και οι αιτιάσεις από πλευράς Δυτ. Αχαΐας που διαφωνούν και ζητούν τροποποιήσεις και νέο σχεδιασμό;

 Ακούστε, εμείς οι Ηλείοι έχουμε τραβήξει τα πάνδεινα για να προχωρήσει ο αυτοκινητόδρομος και θα προχωρήσει. Ζητήματα επαναχάραξης, τροποποίησης κ.λ.π. δεν πρέπει να μπαίνουν τώρα πια.

Για τον τόπο μας, την ανάπτυξή του, τις γρήγορες μεταφορές αγροτικών προϊόντων, την άμεση πρόσβαση τουριστών, την ασφαλή μετάβαση σε άλλες περιοχές, τη διευκόλυνση των διερχομένων κ.λ.π. το τμήμα Πατρών – Πύργου και ακολούθως το υπόλοιπο κομμάτι θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Νομίζω ότι σε αυτό έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.

 Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει ο «βραχνάς» των σκουπιδιών και τι σκοπεύετε να κάνετε περαιτέρω;

 Είμαι από τους πρώτους που έσπευσαν να δουν πώς θα το αντιμετωπίσουμε και προσπάθησα από την πλευρά μου να βοηθήσω τον νέο Δήμαρχο Πύργου. Ακόμη και τώρα υπάρχει κάτι που το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά και θα μιλήσουμε όταν έρθει η ώρα γι’ αυτό. Είναι όμως σίγουρα ένα μεγάλο και εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα που χρειάζεται για την επίλυσή του να έχουμε όλοι, υπεύθυνη στάση, χαμηλούς τόνους και πολύ καλή συνεργασία που θα μας φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα…

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet