Κώστας Τζαβαρας:Απαράδεκτη κατάσχεση από την Τράπεζα Πειραιώς επιχορήγησης του Δήμου Πύργου

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Κ Κώστας Τζαβάρας, τις τελευταίες ημέρες ύστερα από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Δήμου Πύργου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που προκαλεί στους ίδιους και στις οικογένειες τους εν όψη των εορτών των Χριστουγέννων, η αδικαιολόγητη εμμονή της Τράπεζας Πειραιώς να δεσμεύει περίπου 150.000 ευρώ από τις επιχορηγήσεις του Δήμου, για την ικανοποίηση απαιτήσεων της κατά αυτού.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, μένει στον αέρα η μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου Πύργου και η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη που έγινε εν’ αγνοία της Δημοτικής Αρχής αλλά και της αρμόδιας ταμειακής υπηρεσίας, έρχεται να επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του δήμου.

Tο ποσό της ΚΑΠ που μπαίνει κάθε μήνα στα ταμεία του δήμου δεν ξεπερνά τις 400 χιλ. ευρώ ενώ το κόστος της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών ξεπερνούν κατά πολύ τις 500 χιλ ευρώ.

Για να καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τον Δήμο Πύργου και η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να δεσμεύσει τις επιχορηγήσεις του, που αποτελούν αναγκαία έσοδα για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους, δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις προσπάθειες, ειδικά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει ο Δήμος.

Ο κ. Τζαβάρας δεσμεύτηκε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της κρίσης της ρευστότητας που δημιουργήθηκε από την δέσμευση των επιχορηγήσεων του Δήμου έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική κατάσταση του και να γίνουν κανονικά οι πληρωμές προς τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα δήλωσε : «είναι ουσιαστικά άδικο και ηθικά απαράδεκτο τη στιγμή που οι μεγάλες τράπεζες εξακολουθούν να υπάρχουν και να έχουν επιλύσει τα οικονομικά τους προβλήματα χάρη στην απόφαση του ελληνικού λαού δια της κυβερνήσεως του, να καταστήσει το ιδιωτικό τους χρέος δημοσιονομικό, δηλαδή ενώ έχει συμμετάσχει το ελληνικό κράτος στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έτσι κάθε φορολογούμενος πολίτης είναι εν δυνάμει πιστωτής του τραπεζικού συστήματος, εντούτοις οι τράπεζες επιδεικνύουν την πιο ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στη κοινωνία.

Επιμένουν να εισπράττουν τοκογλυφικούς τόκους, για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που αφειδώς εμοιραζαν την εποχή της ευμάρειας με τα δανεικά και σήμερα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την πρωτοφανή οικονομική και πιστωτική κρίση, έχουν το θράσος να δεσμεύουν κρατικά χρήματα που προορίζονται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων υπάλληλων που έχουν ανάγκες πιεστικές, εν όψη μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων.

Πηρά την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς, τους εξέθεσα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του δήμου και βρίσκομαι σε συνεχή επαφή μαζί τους προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη του δήμου με όρους τέτοιους, που και τα συμφέροντα της τράπεζας να μην βλάπτονται ανεπανόρθωτα και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Πύργου, ώστε να πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και τα δώρα των υπάλληλων.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι τάσσομαι αλληλέγγυος με την διεκδίκηση μιας λύσης για τους εργαζόμενους, που θα σέβεται τη σκληρή δοκιμασία την όποια υφίσταται ο ελληνικός λαός εξαιτίας της κρίσης και θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των θυσιών που συνεπάγεται η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις της τράπεζας, θα επανέλθω και θα καλέσω σε συνέντευξη τύπου μαζί με τους εργαζομένους, προκειμένου να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά και με νομικά μέσα, η δίκαιη αξίωση των εργαζομένων για άμεση διευθέτηση της κρίσης που έχει προκληθεί».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet