Κώστας Τζαβάρας: «Εμείς την περηφάνια μας που όλη η υφήλιος αναγνωρίζει την είχαμε κάνει απόπατο»!

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου των αυτοκινητοδρόμων και την εξέλιξη με την Ολυμπία Οδό, παραχώρησε ο πρώην υπουργός ΠΑΙΘΠΑ και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας που εξήρε καθώς είπε, τον κοινό αγώνα όλων των βουλευτών και φορέων που είχαν κάνει μέτωπο διεκδίκησης για το έργο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τζαβάραςσχολίασε τις στρατηγικές επικοινωνίας συναδέλφων του με τον Ηλειακό λαό αφήνοντας αιχμές για το πώς προκύπτει συχνά το «κατόπιν ενεργειών μου», ενώ άστραψε και βρόντηξε για τα σκουπίδια κάνοντας σοβαρές καταγγελίες για το καυτό αυτό θέμα.

Αναφερόμενος αρχικά στην Ολυμπία Οδό, ο κ. Τζαβάρας, επισήμανε ότι όλοι μαζί οι βουλευτές της Ηλείας, αλλά και της Αχαϊας και της Μεσσηνίας, αγωνίστηκαν και η Δυτική Πελοπόννησος είχε στο θέμα αυτό μια πολύ συμπαγή θέση σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που άλλαξαν εντελώς τα κυβερνητικά σχέδια, που ήθελαν ο δρόμος να τελειώνει στην Πάτρα και από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα, να μην υπάρχει μια ορατή σχεδίαση για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

« Αντιταχθήκαμε με τους δημάρχους, με τα εσωτερικά μέτωπα που είχαν συγκροτηθεί και θεωρώ ότι υπήρξε ένας αγώνας που δεν ήταν ούτε άγονος, ούτε μάταιος. Όλες αυτές οι κατά καιρούς κακοδαιμονίες που μας κατατρύχουν, πήραν μια συγκεκριμένη μορφή συγκροτημένης επίθεσης και άμυνας μαζί γι αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της Ολυμπίας Οδού.» Επισήμανε ότι η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό ήταν απαραίτητη και καθοριστική, για να δοθεί μια συγκεκριμένη τροπή σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την ανάπτυξη μιας τόσο σπουδαίας περιοχής, όπως η Δυτική Πελοπόννησος.

«Γι αυτό και πήρα την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσω αυτό το θρυλούμενο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, στις 5 Δεκεμβρίου κι εκεί να ζητήσω παρέμβαση του ίδιου του κ. Σαμαρά όπου η Ηλεία είχε θέσει ως θέμα ζωής και θανάτου το αν θα περάσει ή όχι ο δρόμος από την Ηλεία., Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού έγινε και δεν άφηνε περιθώρια παρά μόνο να βρεθεί τρόπος να υλοποιηθεί τουλάχιστον το κομμάτι από την Πάτρα ως τον Πύργο και σε δεύτερη φάση από το Καλό Νερό έως την Τσακώνα, μέχρι να εξευρεθούν και οι άλλες τεχνικές προϋποθέσεις για να έχουμε το δρόμο από Πύργο μέχρι το Καλό Νερό. Αυτή η εντολή του Πρωθυπουργού και το ότι συνεργαστήκαμε και σε νομικό και σε τεχνικό επίπεδο όλοι οι βουλευτές της Ηλείας βοηθήσαμε να βρεθεί διαμόρφωση και διατύπωση του άρθρου 5 του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια και αοριστία ως προς την υποχρέωση της κυβέρνησης να εντάξει το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου σε ένα άμεσο πρόγραμμα υλοποίησης. Και πράγματι θεωρείται με νόμο άμεσης προτεραιότητας έργο, ο δρόμος από την Πάτρα ως τον Πύργο. Γίνεται αναφορά στην χρηματοδότηση που θα είναι από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους κα ζητήσαμε από τον ίδιο τον Χρυσοχοϊδη στην επαφή που είχε με την Ε.Ε να εφοδιαστεί με ειδική έγγραφη δέσμευση που να δίνει το δικαίωμα σε μας να αξιώσουμε αν υπάρξει πρόβλημα, από την ίδια την Επιτροπή της Ε.Ε ότι αυτό το έργο πράγματι θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους και από τα διαθέσιμα του νέου ΕΣΠΑ. Επ’ αυτού λοιπόν υπάρχει και έγγραφη δέσμευση της Επιτροπής και δεν είναι δυνατόν να είναι μια πρόφαση για να περάσει η κυβέρνηση αυτή τη δυσκολία που θα μπορούσε να πει κανείς για την κυβέρνηση από την εμμονή και την επιμονή όλων των βουλευτών να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου, αν δεν είχε κατά τρόπο σαφή υπάρξει ρητή δέσμευση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο.»

Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του άρθρου 5 που κατοχυρώνουν την εξέλιξη του έργου με σαφή όπως είπε τρόπο και που θα οδηγήσει στην δημοπράτησή του το αργότερο τέλος Ιουνίου του 2014 και με αυτήν την έννοια θεωρεί ότι έληξε ικανοποιητικά η πρώτη φάση του αγώνα που έδωσαν. « Θα πρέπει όμως να είμαστε τώρα σε εγρήγορση την επόμενη εβδομάδα να ασκήσουμε την πίεση που χρειάζεται και στον υπουργό, ώστε να εκδοθεί εγκαίρως η υπουργική απόφαση για την απένταξη του έργου της σύμβασης παραχώρησης και στη συνέχεια με τον ίδιο ρυθμό της παρακολούθησης για να έχουμε γρήγορα την ολοκλήρωση των άλλων μελετών που όπως μας διαβεβαίωσαν σε 2-3 μήνες θα είναι έτοιμες».

Για το «κατόπιν ενεργειών μου»

Για την επικοινωνία του με τον λαό της Ηλείας, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι δεν χρειάστηκε ποτέ ούτε μια φορά να συντάξει δελτίο τύπου για να πει στους πολίτες τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για να τιμήσει την εντολή που έχει λάβει. «Το λέω γιατί πολλοί συνάδελφοι επιλέγουν, να χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να επικοινωνούν με τον λαό της Ηλείας, και με ένα δελτίο τύπου προσπαθούν να κλείσουν όλη την ιστορία της δραστηριότητάς τους, των ενεργειών τους, της ύπαρξής τους για να δικαιολογήσουν την εντολή που τους έδωσαν οι Ηλείοι. Εγώ έχω επιλέξει άλλο τρόπο. Να κοιτάω να είμαι σωστός, να είμαι δραστήριος, να είμαι συνεπής σε αυτό που ανέλαβα να υπηρετήσω στη ζωή μου όσο θα είμαι στο Κοινοβούλιο και όπως μου επιβάλλει η συνείδησή μου και οι σχέσεις ζωής που έχω με αυτόν τον τόπο. Δεν χρειάστηκε λοιπόν ποτέ να στείλω δελτίο τύπου για να πω πώς και ως βουλευτής και ως υπουργός έχω πετύχει με τον τρόπο μου, με τον αγώνα μου την συμβολή μου σε σημαντικά έργα».

Απαρίθμησε ωστόσο, ορισμένα από τα έργα στα οποία ήταν καθοριστική η συμβολή του και ως βουλευτού και ως υπουργού Πολιτισμού, μεταξύ αυτών , το Μουσείο, ο καλλιτεχνικός φωτισμός στην Ανδραβίδα, η Παναγία η Καθολική στη Γαστούνη,, στην Αμαλιάδα το 4ο δημοτικό σχολείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, το έργο της στερέωσης του Αγίου Νικολάου για το οποίο καθώς είπε δέχθηκε μεγάλη κριτική, αν και είναι ένας εκ των δύο στην Ελλάδα βασιλικών ναών άνευ τρούλου. Ο ένας είναι του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και ο άλλος του Αγίου Νικολάου στον Πύργο. Τέλος, αναφέρθηκε στην επίλυση με δική του παρέμβαση του θέματος του σχεδίου πόλης Αρχαίας Ολυμπίας, όπως και για την δρομολόγηση της ανασκαφής του Αρχαίου Γυμνασίου και στην διαρκή χρηματοδότηση της αναστήλωσης του Επικούριου Απόλλωνα.

«Για κανένα από αυτά όμως – κατέληξε - δεν έχω εκδώσει δελτίο τύπου αλλά ο κάθε πολίτης μπορεί να με ελέγξει και να δει αν ο Τζαβάρας είναι εκείνος που πηγαίνει στους διαδρόμους των υπουργείων, να μαθαίνει τι γίνεται με την Ηλεία και να το καταγράφει σε δελτίο τύπου και να το παρουσιάζει ότι δήθεν αυτό οφείλεται στις ενέργειές του»!

Παρέμβαση στην Ευρώπη

Παράλληλα ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει πλέον στην Ευρώπη, αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων επικεφαλής της οποίας είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και μέλη 14 βουλευτές όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής, όπου δίνουν αγώνες με σημαντικά αποτελέσματα.

«Πετύχαμε προχθές στο Παρίσι να φύγει από την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης απόφαση, ότι είναι ανάγκη η Ε.Ε να επιδείξει αλληλεγγύη στη χώρα μας έμπρακτη που να έχει σαν στόχο τον έλεγχο της μετακίνησης της μη νόμιμης μετανάστευσης και να μπει και ένας φραγμός στην λιτότητα, να καταλάβει η τρόϊκα ότι οι Έλληνες είχαν ένα επίπεδο ζωής που βίαια τους το πήραν. Διότι αυτά τα δύο συμβάλλουν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και όχι ότι ξαφνικά όλοι οι Έλληνες έγιναν φασίστες.»

Για υποψηφιότητα Κώστα Νικολούτσου

Τέλος, απαντώντας ο κ. Τζαβάρας σε ερώτησή μας για το πώς σχολιάζει ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Νικολούτσου για τον δήμο Πύργου τόνισε: «Με τρόπο σαφή είπα ότι ο Κώστας Νικολούτσος είναι μια καθόλα άξια προσωπικότητα, επιτυχημένος επαγγελματίας, ασχολήθηκε με το δήμο Πύργου με επιτυχία, είναι ήδη πρόεδρος του Επιμελητηρίου και για μένα τέτοιες προσωπικότητες πρέπει να ενθαρρύνονται και να παίρνουν το δρόμο της ενασχόλησης με τα κοινά είτε στο επίπεδο της τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης ακόμα και της κεντρική πολιτικής σκηνής. «Με αυτήν την έννοια είχα πει ότι αν υπάρξει μια τέτοια υποψηφιότητα, εγώ θα την στηρίξω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσπαθώ να αξιοποιήσω για λογαριασμό μου την οποιαδήποτε τέτοια υποψηφιότητα.»

Σοβαρές καταγγελίες για τα σκουπίδια

Το θέμα της τραγικής υπόθεσης των σκουπιδιών στον Πύργο, κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας ότι το θέμα των σκουπιδιών δεν είναι φρέσκο, ούτε προέκυψε από το πουθενά, αφού από το 1999 θυμάται τον κ. Δημητρουλόπουλο, τότε Νομάρχη, που είχε αναλάβει να λύσει το θέμα.

«Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι από το 1999 μέχρι σήμερα, η τοπική αυτοδιοίκηση αφού παρέλαβε τη σκυτάλη από την Ν.Α δεν έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Και βέβαια αυτά τα δεινά που σήμερα υφίσταται ο κόσμος, δεν ήρθαν ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους βουλευτές.»

Ωστόσο ανέφερε ότι έχει προσωπικό παράπονο από τις δικαστικές αρχές, γιατί πριν 3 χρόνια είχε καταγγείλει το περιβαλλοντικό έγκλημα μόλυνσης του Αλφειού με παράνομη ρίψη σκουπιδιών από γειτονικούς κυρίως νομούς, στην ανάσα του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. «Εμείς την περηφάνια μας που όλη η υφήλιος αναγνωρίζει την είχαμε κάνει απόπατο»! είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι τώρα από την Εισαγγελία Πύργου δεν πήρα κλήση να με καλέσει για μάρτυρα. Κι όταν ήμουνα υπουργός Πολιτισμού έδωσα εντολή στην κ. Χατζή να δείξει τι κακουργήματα συντελούνται με την ανεξέλεγκτη και ύπουλη διαχείριση των απορριμμάτων από άλλους νομούς, συνέταξε μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πύργου, πλην όμως μέχρι σήμερα ούτε έμαθα τι απόγινε, ούτε αν έχει προσχωρήσει το θέμα.

Εκτός από τις ευθύνες των τοπικών αρχών, υπάρχουν ευθύνες και των δικαστικών αρχών και το λέω ευθαρσώς και με παρρησία. Τότε είχα ακόμα καταγγείλει ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση που λυμαίνεται κατά τρόπο που να αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία πόρους κρατικούς που κατευθύνονται για άλλο σκοπό, τους χρησιμοποιεί προκειμένου να αναθέτει κατά τρόπο παράνομο την απόρριψη των συγκεκριμένων σκουπιδιών σε τόπους που απαγορεύεται και εν τούτοις ποτέ κανείς δεν συγκινήθηκε να ερευνήσει αυτήν την υπόθεση. Αν η Δικαιοσύνη αντιδρούσε όπως έπρεπε και όταν έπρεπε, θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα δεινά που σήμερα αποτελούν πληγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.»

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet