Απονομή Βραβείου homo Hellenicus στον κ.Κώστα Τζαβάρα

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κατά τη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συμποσίου που θεσπίστηκε το 2005 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών για την αναβίωση της Δελφικής ιδέας , με προσκεκλημένους διάσημους επιστήμονες από την Ελληνική και Διεθνή κοινότητα, απονεμήθηκε στον πρώην Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα το βραβείο homo Hellenicus , «για την προσφορά και το ήθος του στο χώρο της πολιτικής»  , από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Τζαβάρα είπε ότι «είναι πολύ σπάνιο οι νέοι πολιτικοί των τελευταίων δεκαετιών να έχουνε το χάρισμα του λόγου που ειλικρινά κανένας θαυμάζει στον κ. Τζαβάρα.»

Ίσως να είναι μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου , είπε ο κ. Τζαβάρας ,όταν από ένα βήμα αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω λόγια ευγνωμοσύνης στην επιτροπή που σήμερα με φιλοδωρεί με τη μεγαλύτερη τιμή που δοκίμασα μέχρι σήμερα στη ζωή μου και η συγκίνηση μου είναι μεγαλύτερη όταν αυτή γίνεται από το χέρι του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και την απόφαση της επιτροπής που σήμερα με βραβεύει και εκπρωπείται εδώ από την εκλεκτή καθηγήτρια κ. Τζάνη.

Αισθάνομαι, τόνισε ο κ. Τζαβάρας , ότι συμμετέχω σε ένα τελετουργικό που ο χώρος του δίνει δυνατότητες απεριόριστες , γιατί σε αυτόν ακριβώς εδώ το τόπο είναι που φτάνουν από τα βάθη των αιώνων φωνές μυστικές και μας καλούν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να αποδείξουμε , να επιβεβαιώσουμε ότι στην Ελλάδα δε χάθηκε το πνεύμα του Φοίβου, δε χάθηκε η έννοια του φωτός και αυτό που συμβολίζει, δηλαδή, η αλήθεια και η δικαιοσύνη

Είναι πράγματι σήμερα που και ο Πολιτισμός και η Πολιτική περνάνε μια πολύ έντονη κρίση , χρέος όλων μας να συστρατευτούμε σε αυτή τη Δελφική ιδέα ,να στηρίξουμε τα ιδανικά που ξεπήγασαν από το τόπο αυτό , να γίνουμε κι εμείς οι Απόστολοι , οι συμμέτοχοι σε αυτή την αναγέννηση που όλοι σήμερα θα πρέπει θεωρήσουμε ότι μας αφορά και μας ενδιαφέρει όλους και τον καθένα μας ξεχωριστά .

Σήμερα το πιο κρίσιμο ,το πιο σημαντικό σημείο της ζωής μας είναι ,ότι έχει χάσει την αλήθειά του ο βίος ο κοινωνικός και πάνω από όλα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης είναι που μας δίνεται αυτή η πρόκληση να αναμετρηθούμε με τα κακά που σώρευσε σε αυτό το τόπο στο πολιτισμό, στη πολιτική ,στη κοινωνία μια περίοδος ιστορική όπου όλοι ασωτευσαμε με τον τρόπο μας

Έχουμε απωλέσει το κέντρο της ζωής μας και αυτή ίσως να είναι μια πολύ βασική διαπίστωση για να καταλάβουμε ότι τα λόγια που ακούμε παντού να δίνονται και να πέρνωνται σα αυτή την ανταλλαγή των συμβολισμών και των συμβόλων που καθημερινά παρακολουθούμε ,τις κάθε είδους προσποιητές και επίπλαστες εκδηλώσεις μιας αγωνίας που ποτέ δε φτάνει να πει τη τελευταία λέξη ,τη λέξη της αλήθειας.

Σε αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα, θεωρώ, ότι τη μεγαλύτερη συνεισφορά θα μπορούσε να την προσφέρει η κατανόηση των λόγων του Ζήσιμου Λορεντζάτου ,το «χαμένο μας κέντρο»

«Είναι τα λόγια μας ψεύτικα, γιατί είναι η ζωή μας ψεύτικη ,για να ξαναζήσουμε αληθινά, για να ξαναμιλήσουμε αληθινά, πρέπει να ξαναζήσουμε αληθινά »

Και αυτό νομίζω να είναι ένα μήνυμα για όλους και με την ευκαιρία της βράβευσης μου εγώ προσωπικά το αισθάνομαι πιο πολύ από όλους σας.
Σας ευχαριστώ




Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet