Κώστας Τζαβάρας: Παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

«Η φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ εξαιτίας της μεγαλύτερης από κάθε άλλη φορά συμμετοχής εκδοτών, των πλούσιων θεματικών εκδηλώσεων αλλά και της προσέλευσης διεθνούς φήμης συγγραφέων » τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά

«Για πρώτη φορά κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι μία ιδέα ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, η ιδέα της ανεκτικότητας η οποία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ιδιαίτερη αξία για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερος για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς εδώ είχε την έδρα του ο Γαλέριος, που είχε υπογράψει διάταγμα για την ανεκτικότητα και σε αυτή την πόλη έχουν συνυπάρξει αρμονικά επί αιώνες, λαοί με διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές αναφορές ».

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαίου στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO, ανέφερε ότι έμβλημα για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου είναι η επέτειος της συμπλήρωσης 1700 χρόνων από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων για την ανεκτικότητα και την ανεξιθρησκία. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φήμης πολιτιστικού οργανισμού Art Carnuntum, κ. Piero Bordin απεδέχθη την πρόσκληση που του απεύθυνε και θα βρίσκεται στην έκθεση Βιβλίου προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του σχετικά με την ανεκτικότητα και την ανεξιθρησκία. Για την αξία της ανεκτικότητας έχει προσκληθεί να μιλήσει μέσω Skype και ο παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος Irvin Υalom, ενώ έχει προσκληθεί και ο διακεκριμένος καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ.

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Θεόδωρος Σουμπάσης. Παρόντες ήταν επίσης η Επίτιμη Πρόξενος της Μεγάλης Βρεττανίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Τσακαλή η οποία παρουσίασε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας που είναι η Μεγάλη Βρετανία, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Διονύσης Μαγκλιβέρας, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κα. Ουρανία Ραγιά και εκπρόσωποι συνδέσμων εκδοτών βιβλίου.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου μία «γιορτή πολιτισμού με αφορμή το βιβλίο» για την πόλη της Θεσσαλονίκης και επεσήμανε ότι στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και 18 άλλες χώρες και θα πραγματοποιηθούν περίπου 200 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή 100 ελλήνων και 30 ξένων συγγραφέων, γεγονός που όπως τόνισε « θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου, σε πόλο έλξης με διεθνή ακτινοβολία». Παράλληλα ο Υπουργός τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για τη διοργάνωση Συμποσίου στο οποίο θα αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με το θέματα της ανεκτικότητας και της ανεξιθρησκείας, εκπρόσωποι πολιτισμών, που συνυπάρχουν δημιουργικά στη Θεσσαλονίκη για αιώνες.

Επίσης, όπως σημείωσε, έχουν προγραμματιστεί τιμητικές εκδηλώσεις για τρεις πνευματικούς ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, το λογοτέχνη Δημήτρη Μαρωνίτη, το θεατρικό συγγραφέα ʼκη Δήμου και τον ποιητή-τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις που θα γίνουν προς τιμήν της Μεγάλης Βρετανίας που είναι η τιμώμενη χώρα αλλά και στους εννέα σύγχρονους σημαντικούς Βρετανούς συγγραφείς που έχουν προσκληθεί όπως ο Jonathan Coe, ο Danid Nicholls, η Victoria Hislop και ο David Harsent.

Επίσης όπως ανακοίνωσε θα υπάρχει θεματικό περίπτερο στην έκθεση το οποίο σχεδιάστηκε για τον Αλεξανδρινό ποιητή Κ.Π.Καβάφη, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος που έχει προγραμματιστεί, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον Καβάφη περιλαμβάνεται και ομιλία με θέμα «Οι μεταφράσεις του Κωνσταντίνου Καβάφη στην αραβική γλώσσα» από τον Αιγύπτιο μεταφραστή του Καβάφη Δρ. Χάμντι Ιμπραχήμ, πρ. αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Καίρου και βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο λογοτεχνίας.

Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι στην έκθεση θα γίνονται αναφορές στην αξιοποίηση του βιβλίου ως πολιτισμικού αγαθού αλλά και στην αξιοποίηση των ψηφιακών μεθόδων ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες και πρόσθεσε ότι θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων από όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ.

Ενδεικτικά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συναυλία στην επίσημη τελετή εγκαινίων και θα οργανωθεί από το ΚΘΒΕ θεατρική δράση με αποσπάσματα από σκηνές θεατρικών έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ υπό τον τίτλο «Love or nothing».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση των εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ να διακόψουν την εργασία τους από τη ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά : « Δεν θα υποκύψω σε κανένα εκβιασμό. Είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους, άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούν ότι πρώτος εγώ ενδιαφέρθηκα για αυτούς. Λυπάμαι που αυτοί σήμερα αδιαφορούν για την έκθεση και για μένα. ».

Σε ερώτηση σχετικά με τα αρχαία που έχουν βρεθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Βενιζέλου επανέλαβε τη θέση του ότι είναι ανοικτός σε κάθε κοινά παραδεκτή λύση που θα διασφαλίζει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τη συνύπαρξη αρχαίων με το σταθμό.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων : «Βούληση και στόχος μας είναι να ενδυναμωθεί ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και να αποκτήσει ένα χαρακτήρα διεθνή στην πράξη.





Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet