Κώστας Τζαβάρας: «Η Ολυμπία, ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος κατά το Λυσία, ευλογημένη από τους Θεούς και προικισμένη από τη φύση»

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013
«Με αυτήν την πολύ σπουδαία έκθεση ρίχνουμε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ που έχει ως θεμέλιά της τον ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ, όπου αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία της Ολυμπίας αλλά και να προβάλλει τα διαχρονικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης, και πρόσθεσε: « Η Ολυμπία, ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος κατά το Λυσία, είναι σε θέση προνομιακή, ευλογημένη από τους θεούς και προικισμένη από τη φύση. Είναι το πρώτο πανελλήνιο ιερό, όπου η ψυχή του ανθρώπου συνομίλησε με το θείο και συνέλαβε την ιδέα του αγώνα όχι μόνο με την έννοια της άθλησης, αλλά με την έννοια της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του και να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του προσεγγίζοντας τον άθλο».

Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν στην ιστορία της Ολυμπίας από τη μυθική εποχή που ο Ηρακλής οργάνωσε τον πρώτο ολυμπιακό αγώνα δρόμου και έστεψε το νικητή με τον κότινο, ως τις μέρες μας, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι η έκθεση είναι σημαντική γιατί σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα πως ο «ελληνικός τρόπος» αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ Dr. Christian Wacker, χαρακτήρισε την έκθεση ένα ταξίδι στο χρόνο και σε διαφορετικές χώρες και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι το όχημα για να διαδοθούν οι αξίες του ολυμπισμού.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την έκθεση με περισσότερα από 573 εκθέματα από τα μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως περισσότερα από 100 εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας, φωτίζοντας το σημαντικό σύγχρονο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στην Ολυμπία. Η έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΙΘΠΑ, του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ.
Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet