Κώστας Τζαβάρας: ʼνακοίνωσε τη συσυγχώνευση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013

Την απόφαση συγχώνευσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη αλλά και τους στόχους του Υπουργείου για τη φετινή διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη

. Αναφερόμενος στη συνένωση των δύο Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης ο Υπουργός τόνισε ότι «πρόκειται για ένα αίτημα που έχει ωριμάσει», χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι υπάρχουν δύο Μουσεία με το ίδιο αντικείμενο, στην ίδια πόλη και πρόσθεσε «δημιουργείται ένας εξωστρεφής θεσμός που θα καταλήξει στη δημιουργία του μεγαλύτερου Μουσείου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη με στόχο την προβολή της σύγχρονης τέχνης».

 Ο κ. Τζαβάρας διευκρίνισε ότι στη συγχώνευση δεν εντάσσεται το Μουσείο Φωτογραφίας το οποίο, όπως ανέφερε, θα αυτονομηθεί και θα λειτουργήσει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο. Σχετικά με το νέο Μουσείο που θα δημιουργηθεί επεσήμανε ότι θα είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο θα διοικείται, όπως προβλέπει ο νόμος.

Για «μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο , δεκάδες εκδηλώσεις, τουλάχιστον 30 διεθνείς συμμετοχές και την ενθάρρυνση να συμμετάσχουν όλοι οι Έλληνες εκδότες » έκανε λόγο ο Υπουργός αναφερόμενος στη διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου το Μάιο στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι στους στόχους του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της συμμετοχής Ελλήνων και ξένων εκδοτών η καλύτερη προβολή του ελληνικού βιβλίου στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό και οι συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης προκειμένου η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, το Υπουργείο σε συνεργασία με 18 εποπτευόμενους φορείς του πολιτισμού οργανώνει ένα συγχρονισμένο πρόγραμμα 200 εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν ανοίξει η αυλαία της έκθεσης, λειτουργώντας ως «προανάκρουσμα της μεγάλης γιορτής» που θα στείλει μηνύματα στο διεθνή περίγυρο. «Αυτή την προσπάθεια δεν θα τη μονοπωλήσει το Υπουργείο. Θα υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τον κόσμο των εκδοτών όπως είναι η πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και η Ένωση Εκδοτών Βορείου Ελλάδας, δεν θα αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή», τόνισε και σημείωσε ότι «θα είναι η απαρχή μίας ιστορικής περιόδου στην ιστορία του θεσμού. Η Θεσσαλονίκη το δικαιούται και το αξίζει».

Ο κ. Τζαβάρας επεσήμανε ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της αναδιοργάνωσης της κρατικής πολιτικής για το βιβλίο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα είναι πρώτη εκδήλωση υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Πρόθεση και φιλοδοξία μας είναι το κράτος να υπηρετεί το βιβλίο, με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο».

Η τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση που κατέχει την πρώτη θέση στο ποσοστό μεταφράσεων στη χώρα μας και η θεματική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του. Παράλληλα ο Δήμος ετοιμάζει αφιέρωμα με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος» σε ξεχωριστό περίπτερο μέσα την έκθεση όπου θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση κειμηλίων , η οποία στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις χώρες όπου έδρασαν οι Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας  είπε ,  θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο ώστε να πραγματοποιηθεί φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, κανονικά την άνοιξη του 2013 και ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψη στην Αμφίπολη Σερρών,  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα το επόμενο διάστημα».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η 10η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου θα στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με το Υπουργείο για ένα καλό αποτέλεσμα,

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη ο Αναπληρωτής Υπουργός επισκέφθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης Σερρών, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζαβάρας συνεχάρη, το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που συνεισέφεραν οικονομικά στην εξέλιξη των ανασκαφών και δήλωσε ότι «η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της και θα φτάσει αυτό το έργο στο τέλος του». «Ήδη, σε άμεση συνεννόηση με τους συνεργάτες μου, θα δοθούν αρχικά 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανασκαφής. Στις αρχές Μαρτίου, το έργο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet