Κώστας Τζαβάρας: Ο σύγχρονος μουσικός πολιτισμός της Ελλάδας είναι ταυτισμένος, , με τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012

Ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτσμού κ. Κώστας Τζαβάρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη ,σχετικά με τη διοργάνωση της Διεθνούς Μουσικής Έκθεσης WOMEX-World Music Expo, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO) που συντόνισε η Προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ζωή Καζαζάκη , ανέφερε:

Έχουμε σήμερα τη χαρά να φιλοξενούμε στο Υπουργείο μας τον κ. Μπουτάρη το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πάντα είναι μεγάλη η χαρά να έχουμε τη δυνατότητα της επαφής και της επικοινωνίας. Ήδη το έχουμε κάνει σε δυο επισκέψεις που είχα στο διάστημα που είμαι Υπουργός να κάνω στη Θεσσαλονίκη και σήμερα είναι η μεγαλύτερή μου χαρά, γιατί μαζί μοιραζόμαστε την σύμπραξη ο Δήμος της Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο μας, για τη διοργάνωση στην Ελλάδα της 12ης WOMEX της έκθεσης μουσικής, της εκδήλωσης αυτής του πολιτισμού που στο χώρο της μουσικής υπηρετεί τις μουσικές του κόσμου και τον κόσμο της μουσικής.

Είναι σαφές και πιστεύω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου να το ζήσουμε και στη Θεσσαλονίκη ότι μέσα από αυτή την εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα από τη μια μεριά οι επαγγελματίες της μουσικής να ενημερώνονται και να κάνουν όλη τη διάρκεια της ημέρας τις επαφές τους, και κατά τις ώρες που θα πέφτει η βραδιά και όλα θα γίνονται μαγικά, εκεί στο χώρο της HELEXPO θα έχουμε τη δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με όλα τα μουσικά ιδιώματα, με όλες τις μουσικές που από όλο τον κόσμο 300 καλλιτέχνες θα φέρουν στην Θεσσαλονίκη.

Θα γίνουν 60 συναυλίες, θα υπάρξει συμμετοχή 2.500 φορέων, μιλάμε δηλαδή για ένα μέγιστο πολιτισμικό γεγονός για ένα συμβάν πραγματικά που θα δώσει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη, που θα μου επιτρέψετε να το πω Δήμαρχε, είναι η κοιτίδα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής τουλάχιστον μετά δυσκολίας θα βρει κάποιος συνθέτη ή τραγουδιστή, που να μην έχει μία καταγωγή από Θεσσαλονίκη.

Και βέβαια αυτό δείχνει ότι ο σύγχρονος μουσικός πολιτισμός της Ελλάδας είναι ταυτισμένος, τουλάχιστον καταγωγικά, με αυτή την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, που το κέντρο της είναι η Θεσσαλονίκη. Αυτή η πόλη, που για εμένα είναι ένα σημείο αναφοράς και προσδιορισμού σε πολλές διεργασίες πολιτισμού, μεταξύ αυτών όπως είπα προηγουμένως, συγκαταλέγω τη μουσική. Τη μουσική, που στα πλαίσια αυτής της διεθνούς έκθεσης για πρώτη φορά θα δούμε στη νοτιοανατολική βασικά λεκάνη της Μεσογείου στη νοτιοανατολική Ευρώπη να φιλοξενείται για πρώτη φορά μια τέτοια διοργάνωση.

Εγώ εύχομαι καλή επιτυχία, από πλευράς μας είμαστε στη διάθεσή σου Δήμαρχε και στη διάθεση όλων των άλλων διοργανωτών. Υπάρχουν βέβαια και χορηγοί στους οποίους πρέπει να αναφερθούμε γιατί η χορηγία είναι από τα σημαντικότερα, τα πιο δυναμικά μέσα που έχουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες για τη χρηματοδότηση των εκδηλώσεων αυτών. Τους ευχαριστούμε και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα έχει μέσα από τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα τη δυνατότητα να αφήσει ένα ισχυρό πολιτισμικό αποτύπωμα στην ιστορία αυτού του θεσμού.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet