Κώστας Τζαβάρας: «Η ιστορία δεν μπορεί να παραμένει κλειδωμένη και ανενεργή»

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας , εγκαινίασε την έκθεση  «Η Θεσσαλονίκη των Συλλέκτων-Ιστορίες της Πόλη» στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσων  «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου ΒυζαντινούΠολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Ξεχωριστή και πρωτότυπη χαρακτήρισε την έκθεση ο κ. Τζαβάρας υπογραμμίζοντας ότι  «Προσεγγίζουμε την ιστορία μέσα από αντικείμενα στα οποία έχει ενσωματωθεί η μνήμη».  Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΑΠΘ με τους καθηγητές Αλέξανδρο Γαρύφαλλο , την Ελεονώρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και από  το Μουσείο  Βυζαντινού  Πολιτισμού και την διευθύντρια Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Τα αντικείμενα της έκθεσης παραχωρήθηκαν από τις συλλογές δέκα πέντε συλεκτών της πόλης των  κ.κ. Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρυγάλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Ιοκογένειας Καλαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα , Γιώργου Κωνσταντινίδη , Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Αγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταματη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου και Λένας Χαϊκογλου, και από το Αρχείο του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος Μακεδόνία. 

 Ακολούθως ο κ. Τζαβάρας επισκέφθηκε τη μόνιμη έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και είχε ενημέρωση από την Διευθύντρια του Μουσείου κ. Μαρία Τσαντσάνογλου και στη συνέχεια  επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης και το υπόγειο Μουσείο το οποίο παραμένει εδώ και δύο χρονια κλειστο λόγω έλλειψης προσωπικού για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός να επαναλητουργήσει άμεσα δηλώνοντας τα εξής:

«Σας δίνω την υπόσχεση μου  ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την επαναλειτουργία του υπέροχου αυτού Μουσείου. Δεν είναι δυνατόν οι τουρίστες και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που θέλουν να επισκεθούν το Μουσείο να αντικρίζουν κλειστές πόρτες . Η ιστορία δεν μπορεί να παραμένει κλειδωμένη και ανενεργή. Τα Μουσεία ιδρύονται και να λειτουργούν για να διδάσκουν , τόνισε με έμφαση ο κ. Τζαβάρας


 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet