Κώστας Τζαβάρας: Ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Ολυμπία: Λατρεία, Μύθος, Αγώνες» στο Βερολίνο

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Με μεγάλη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ολύμπια: Λατρεία, Μύθος, Αγώνες» στο Μουσείο Martin Gropius Bau, στο Βερολίνο.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μήνυμα της έκθεσης είναι ότι «η Ολυμπία μας ενώνει» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «Σε αυτή την κρίση Ελλάδα και Γερμανία έχουν να προσφέρουν πολλά.

Η αρμονική συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών αρχαιολόγων είναι ένα μοντέλο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις ειλικρίνειας και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το παρόν και να σχεδιάζουμε το μέλλον αυτές τις ταραγμένες εποχές.»


Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της έκθεσης σημείωσε ότι δίνεται η δυνατότητα «να υπενθυμίσουμε, απευθυνόμενοι σε ένα εκλεκτό κοινό, ότι δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα της κρίσης αλλά και η Ελλάδα των οικουμενικών αξιών.»

Ο κ. Κώστας Τζαβάρας ευχαρίστησε τους Γερμανούς επιστήμονες που αποκάλυψαν τον «αξεπέραστο πολιτισμό της Ολυμπίας» και πρόσθεσε «Η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που επιβουλεύονται τη φιλία των δυο λαών και θέλουν να προβάλουν προσκόμματα στην ειλικρινή σχέση που έχουν μεταξύ τους είναι να φωνάξουμε ότι Έλληνες και Γερμανοί μπορούν να ζουν αρμονικά γιατί υιοθετούν τις ίδιες πολιτισμικές αξίες. Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο σε όσους με τη συμπεριφορά τους δεν υπηρετούν αυτές τις αξίες.»


Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet