Κώστας Τζαβάρας: Η αγώνία της αγονίας. "ΑΥΓΗ" Πύργου

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007

Φυραίνει ο τόπος  ολοένα χωματένιο σταμνί .Γ Σεφέρης , Θερινό Ηλιοστάσι

Φυραίνει ο τόπος καθημερινά και ακατάπαυστα. Φυραίνει γιατί παραμένει προσηλωμένος σε παρωχημένα στερεότυπα σκέψης και δράσης , σε άγονα φαντάσματα . Γιατί αφήνεται μοιρολατρικά να τον παρασύρουν φρακαρισμένα μυαλά.
Γιατί αποδέχεται άκριτα και αδιαμαρτύρητα τiς υπεκφυγές και τις δικαιολογίες εκείνων που ευθύνονται για το σημερινό του κατάντημα.


Σ΄ ένα τόπο που η δημοσιότητα κατακλύζεται καθημερινά με αποβλακωτικά μηνύματα αυτό-εγκωμιαζομένων κοινωνικών και πολιτικών μάγων , η κοινωνική πραγματικότητα υποφέρει από μια νοσηρή ακινησία , παρ΄ όλο που σε κάθε ευκαιρία και από τις πλέον ασήμαντες αφορμές συμβαίνει κάθε φορά να κινητοποιούνται με τον πιο θεαματικό τρόπο όλοι οι θεσμικοί , κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες του τόπου.


Πώς αλήθεια έχουμε επιτύχει ν α μην γίνεται τίποτε δημιουργικό στον ευλογημένο αυτό τόπο, παρ΄ όλο που καθημερινά όλοι μας πλειοδοτούμε σε προσφορά γενναίων λόγων ,σπουδαίων προτάσεων και αποφασιστικών παρεμβάσεων , για την εξυπηρέτηση του γενικού καλού. Δεν περνά ημέρα χωρίς να εκδηλωθεί κάποια σημαντική πρωτοβουλία από Δημάρχους ,Βουλευτές , προέδρους , διευθυντές πάσης τάξεως πολιτευόμενους . Ο τοπικός τύπος καθημερινά προβάλλει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που απεργάζονται την αλλαγή, την αναβάθμισή και την πρόοδο του τόπου. Παρ΄ όλα αυτά την κρίσιμη στιγμή κάτι συμβαίνει και οι προσδοκίες ματαιώνονται , οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο διαψεύδονται . Ο αγώνας αποβαίνει άγονος , οι πρωτοβουλίες καταλήγουν σε αποτυχία. Οι κινητοποιήσεις αποδεικνύονται άκαρπες. Ο τόπος φυραίνει κάτω από ένα αίσθημα γενικευμένης αγωνίας για την αγονία ( δηλ. την ακαρπία και αποτελεσματικότητα ) όσων έχουν την εξουσία και την αρμοδιότητα να επηρεάζουν την την κοινωνική ζωή με τις αποφάσεις τους .


Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια άλλη αντίληψη , για μια διαφορετική μέθοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής καθυστέρησης και της πολιτισμικής απομόνωσης που αντιμετωπίζει ο τόπος .


Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών , η βελτίωση των παρεχομένων στον πολίτη δημοσίων και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών , η προστασία του φυσικού και το ανθρωπογενούς περιβάλλοντος η αειφόρος ανάπτυξη χρειάζεται να γίνουν επί τέλους αντικείμενο ενός υπεύθυνου ειλικρινούς και γόνιμου δημόσιου διαλόγου.


Σ΄ αυτό τον διάλογο αρκεί όλοι όσοι θέλουν και μπορούν να εισφέρουν γόνιμες ιδέες , πρέπει να έχουν θέση. Αρκεί να προσέρχονται με αίσθημα ευθύνης και αίσθηση του μέτρου. Χωρίς την επικοινωνιακή υποστήριξη του προσωπικού τους «αγιογράφου» .


Επί τέλους για να παύσουν οι προσπάθειες μας να είναι σαν των Τρώων και να απαλλαγούμε από την συλλογικής μας αναποτελεσματικότητα , πρέπει να αποδεχθούμε επειγόντως ότι η μοίρα του τόπου είναι το πιο σημαντικό μέγεθος από την προσωπική μας ανάδειξη.
Το αξίωμα προσφέρει τιμή και παράγει αξία. Μην το λησμονούμε.

  Πρόσφατα Νέα  
   
     

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet