Κώστας Τζαβάρας: Η κρίση γεννά νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του πολιτισμού

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας θα είναι έτοιμο, το αργότερο σε επτά μήνες, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  ο  αναπληρωτής υπουργός Παιδείας , θρησκευμάτων , Πολιτισμού  και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας,

Η λειτουργία ενός ακόμα χώρου για τους φίλους των τεχνών, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάδειξη και διαφύλαξη των έργων σύγχρονης (τέχνης) και στη χώρα μας πραγματοποιείται – τόνισε ο κ. Τζαβάρας – στην πληρέστερη στήριξη της παραγωγής πνεύματος και πολιτισμού στη χώρα μας.

Κατά τη συνέντευξη του, ο κ. Τζαβάρας επεσήμανε, πως «η κρίση γεννά νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του πολιτισμού στη χώρα μας, καθώς βοηθά στην - επί το ορθολογικότερον - αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου προσωπικού που ασχολείται με τα δρώμενα και την προώθηση της  άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναφερόμενος στη «συστέγαση» του υπουργείου Πολιτισμού με αυτό της Παιδείας, ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της ποιότητας των παροχών πολιτισμού. Για το πρόβλημα τις έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πόρων και την αδυναμία εύρεσης χώρων στέγασης των υπηρεσιών του υπουργείου πολιτισμού, ο κ. Τζαβάρας  αναφέρθηκε στη λειτουργία – και πέραν του καθιερωμένου ωραρίου – τον μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων, ιδιαίτερα για τους μήνες που παρουσιάζεται έντονη τουριστική «κίνηση».

Για το ζήτημα της εύρεσης χώρων για τη στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείο, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι θα γίνει ρύθμιση της στέγασης των υπηρεσιών σε ήδη διαθέσιμα κτήρια που ενοικιάζονται προκειμένου να αξιοποιηθούν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και χώροι που ήδη ανήκουν στο υπουργείο και παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Για την εξεύρεση πόρων, ο κ. Τζαβάρας μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για αλλαγή στον νόμο περί πολιτιστικών χορηγιών, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα για την σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου, με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικών δράσεων και έργων .

Σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για κατάργηση των διαφόρων επιτροπών και την επίπτωση που αυτή θα έχει στη λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Τζαβάρας δήλωσε, πως αυτή η απόφαση δίνει και το μέτρο που θα κινηθεί η νέα ηγεσία του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος θα προσπαθήσει να εξορθολογήσει τα δεδομένα δράσης των υπηρεσιών του.


Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet