Κώστας Τζαβάρας: Πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν οι θεσμικές αγκυλώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Μια σειρά από πρωτοβουλίες έχει αναπτύξει ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας , προκειμένου όπως επισημαίνει να συγκροτηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα για να περάσουμε στη Νέα Μεταπολίτευση.

Στις πρωτοβουλίες αυτές αναφέρεται ο βουλευτής Ηλείας στη διάρκεια των συναντήσεων που ξεκίνησε ήδη με φίλους και υποστηρικτές του , σε πολλές περιοχές του νομού όπως το Καράτουλα, Νιοχώρι, Βάρδα, Μανολάδα κ.α.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων , ο κ.Τζαβάρας είπε :  «Στο τέλος της Μεταπολίτευσης διαπιστώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι το δημοκρατικό πολίτευμα έχει επιβαρυνθεί με θεσμικές αγκυλώσεις, που εμποδίζουν τη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση ως Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., έχω αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για να απελευθερωθεί η Πολιτική και η Κοινωνία, από τους αναχρονισμούς και τις αλλοιώσεις που επιφέρουν στη λειτουργία της δημοκρατίας τα καθιερωμένα στερεότυπα. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξα εισηγητής από την πλευρά της Ν.Δ. σε πρόταση νόμου, για την αναθεώρηση του ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών και των προσώπων που ασκούν υψηλά κρατικά αξιώματα.

Συγκεκριμένα με βάση τη γνωστή πρόταση του Αντώνη Σαμαρά , εισηγήθηκα στη Βουλή τον επανέλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων όσοι από το έτος 1974 μέχρι σήμερα ,έχουν θητεύσει ως πρωθυπουργοί , υπουργοί , αναπλ. υπουργοί , υφυπουργοί , αρχηγοί κομμάτων , Γ.Γ. υπουργείων , δικαστικοί λειτουργοί , διοικητές ΔΕΚΟ , ιδιοκτήτες ΜΜΕ κλπ. , προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τ’ αποκτήματα και γενικά η περιουσία τους , δικαιολογείται από τα νόμιμα εισοδήματά τους. Η πρόταση νόμου αυτή ψηφίστηκε και ήδη είναι νόμος του κράτους.

Έχω προτείνει και θεωρώ απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος , τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.

Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και της ιδιότητας του υπουργού.

Να καταργηθούν όλες οι μισθολογικές απολαβές του βουλευτή και ν’ αντικατασταθούν από αποζημίωση που θα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης , κίνησης και λειτουργίας ενός στοιχειώδους γραφείου ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην εκδήλωση των καθηκόντων του .

Χρειάζεται λοιπόν ν’ αυξηθεί το κύρος του βουλευτή και πλέον το αξίωμα το βουλευτικό πρέπει να έχει τιμητικό χαρακτήρα. Ο βουλευτής πρέπει να έχει το χρόνο ν’ ασχολείται και με το επάγγελμά του παράλληλα, ώστε να μην εξαρτά το βιοπορισμό του από τις κάθε είδους απολαβές που συνδέονται με την άσκηση του αξιώματός του

Να ψηφιστεί νόμος εκτελεστικού Συντάγματος που θα ρυθμίσει την οργάνωση και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατοχύρωση διαδικασιών εσωκομματικής δημοκρατίας που θα διασφαλίζουν δημιουργική και αμφίδρομη σχέση μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων».

  Πρόσφατα Νέα  
   
     

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet