Κώστας Τζαβάρας: Είναι δύσκολο να εξηγήσεις την αναγκαιότητα τέτοιων σκληρών μέτρων.

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "metro" ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, αναφέρθηκε στην αστοχία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊάννου σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να απορρίψει το ερώτημα  του  υπουργού   για την αποκατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Μουζακίτη και Πεπόνη ,καθώς και στις τρέχουσες πολιτικές  εξελίξεις.

-Πώς κρίνετε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να απορρίψει το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων;

Θεωρώ ότι ήταν άστοχη η ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων , ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα που διεξήγαγαν σε σοβαρές υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας. Ειδικότερα, δε, όταν στα πλαίσια αυτών των ερευνών είχαν ανακύψει στοιχεία που οδηγούσαν σε πολιτικά πρόσωπα. Μετά την απόφαση αυτή, οι οικονομικοί εισαγγελείς πρέπει να περιοριστούν στην άσκηση των καθηκόντων τους και η πολιτική ηγεσία να σταματήσει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο χώρο της Δικαιοσύνης.

-Ποιά  είναι η άποψη σας για τις συζητήσεις αναφορικά με τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση;

Θα έπρεπε προηγουμένως να έχει ενημερωθεί επαρκώς ο λαός και οι πολιτικοί να είχαμε εξηγήσει το μέγεθος της καταστροφής που απειλούσε τον τόπο,εάν δεν είχαμε οδηγηθεί στη λήψη σκληρών μέτρων. Σε καθε περίπτωση , το ανησυχητικό είναι ότι μετά από τρεις μήνες θα επανέλθει η συζήτηση για επιβολή νεων περικοπών στα εισοδήματα. ʼρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης , που φοβάμαι ότι δεν θα έχει τέλος. Από δω και πέρα , ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

-Είστε ικανοποιημένος από τη στάση του Αντ. Σαμαρά και του κόμματος έναντι των απαιτήσεων που πρόβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών;

Είμαι σε πολύ έντονο προβληματισμό . Είμαι στην εκλογική μου περιφέρεια , όπου συνεχώς επικοινωνώ με τους πολίτες και βλέπω ότι πράγματι υπάρχει ένα ζοφερό κλίμα. Από εκεί και πέρα, βέβαια, προσπαθώ κι εγώ να λύσω τους λογαριασμούς με τη συνείδησή μου και την ευθύνη που μπορεί να αναλάβει ένας πολιτικός απέναντι σε καταστάσεις που δεν έχει καμία συμβολή όσον αφορά τη διαμόρωση τους.

- Σκέφτεστε να καταψηφίσετε το νέο Μνημόνιο;

Αυτό δεν μπορώ να το πω από τώρα. Δεν θέλω να προεξαγγείλω τι θα κάνω. Όταν θα έλθει η στιγμή να δώσω την ψήφο μου , θα την αντιμετωπίσω με σοβαρήτητα και ευθύνη , όπως επιβάλει η κρισιμότητα των στιγμών.

-Φοβάστε τυχόν λαϊκές εξεγέρσεις;

Αυτή τη στιγμή εδώ, στον  Πύργο , βρίσκομαι σε επαφή με οικογένειες υπαλλήλων της Εργατικής Εστίας , οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν αξεπέραστα προβλήματα, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν έστω και στα στοιχειώδη. Σ΄ αυτούς τους ανθρώπους τι πρέπει να πούμεΌλα αυτά είναι εύκολο να σχεδιάζονται στο χαρτί,αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις την αναγκαιότητα τέτοιων σκληρών μέτρων σε ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται.

- Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να προχωρήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή σε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ;

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί μ΄ αυτού του είδους τις κινήσεις να προλάβει τις εξελίξεις και, επιδή τώρα διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία , θεωρεί πως θα μπορέσει να συκαλύψει τις ευθύνες που πραγματικά έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπανδρέου. Όμως αν η ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής , οι συνάδελοι που θα τη συγκροτήσουν πιστεύω πως θα αντιμε΄πίσουν τη συγκεκριμένη έρευνα με πολύ μεγάλη ευθύνη.Εξάλου , εν μέσω των συνθηκών πο όλοι βιώνουμε , αδήριτη ανάγκλη να σταματήσει αυτο το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο να δημιουργούνται επιτροπές-είτε κοινοβουλευτικές είτε μη κοινοβουλευτικές - και στο τέλος να καταλήγουμε πάντα στο ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο. 

- Θα συνεχίσετε τις κοινές πρωτοβουλίες με τα άλλα στελέχη της λεγόμενης ομάδας των "5" (σ.σ Τζαβάρας , Μαρκόπουλος , Γκιουλέκας, Βόζενμπεργκ και Κόλλια;)

Έχω ξαναπεί πως δεν πρόκειται για ομάδα , αλλα για μια φιλική συντροφιά. Κατά τ ΄ άλλα , συζητάω με πολούς συναδέλφους μου και θα συνεχίσω να το κάνω. ʼλλωστε , μέσα από τέτοιες συζητήσεις θα προσεγγίζουμε με καλύτερο τρόπο τα προβλήματα και θα καταέρνουμε να βρίσκουμε αποτελεσματικές λύσεις.




Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet