Κώστας Τζαβάρας: Λήψη μέτρων για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Πύργου και της Ηλείας

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2012

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τους πλημμυροπαθείς στην περιοχή του Πύργου, ζητάει ο βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. κ.Κώστας Τζαβάρας επιρρίπτοντας σοβαρότατες ευθύνες  για τη «συσσωρευμένη αδιαφορία που οδήγησε σε νέες τραγικές καταστροφές το τόπο»

Η βιβλική καταστροφή που έπληξε τον Πύργο και τα περίχωρα, προφανώς και δεν οφείλεται μόνο στα ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα,επισήμανε ο κ. Τζαβάρας  αλλά και στη συσσωρευμένη αδιαφορία της πολιτείας προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους, κυρίως μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.

Τότε όλοι είχαν προβλέψει ότι η πύρινη λαίλαπα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες καταστροφές από πλημμύρες, εξαιτίας της απογύμνωσης των γειτονικών ορεινών όγκων και υψωμάτων από δάση.

Αποτελεί εγκληματική ενέργεια εις βάρος του Πύργου αλλά και της Ηλείας ολόκληρης, η κατάργηση του «Ταμείου Μολυβιάτη» και η «αρπαγή» του ποσού των 120 εκατ. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί από εισφορές εθελοντών από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Αυτά τα χρήματα η πολιτεία σήμερα οφείλει να τα επιστρέψει για ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου.

Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας που κάναμε για να ματαιωθούν τα σχέδια εκείνων που κατάργησαν το «Ταμείο Μολυβιάτη» , ήταν απολύτως δικαιολογημένος και δυστυχώς σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα των λόγων, που με οδήγησαν να προσφύγω με μήνυση στη δικαιοσύνη εναντίον των υπευθύνων.

Το νοσοκομείο

Η αχρήστευση εξαιτίας της πολύωρης νεροποντής του καινούργιου νοσοκομείου Πύργου , αποδεικνύει τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος και τις εμμονές σε λύσεις που σήμερα αποδεικνύονται ολέθριες.

Αξίζει όμως να θέσουμε δημοσίως το ερώτημα, με ποιες προϋποθέσεις προστασίας από τέτοια φαινόμενα τοποθετήθηκαν ευπαθή και ευαίσθητα συστήματα μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο 2ο υπόγειο του νοσοκομείου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ολόκληρο το οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στο βούρκο;

Επιτέλους μέχρι πότε θα αφήνονται στην τύχη τους και στο έλεος του φιλέσπλαχνου Θεού τόσο μεγάλες κατασκευές, που αφορούν τη δημόσια υγεία και καλύπτουν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες χρηματοδοτούμενες από το υστέρημα του ελληνικού λαού; Υπήρχαν λοιπόν συστήματα προστασίας και γιατί δε λειτούργησαν;

Από πότε εξάλλου οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς είχαν να καθαρίσουν από φερτά υλικά, σκουπίδια και υδροχαρή φυτά τον ποταμό Ενιπέα και τα άλλα ρέματα και αυλάκια , που συνετέλεσαν στο να λάβει η πλημμύρα τόσο ακαταμάχητες διαστάσεις;

Σήμερα  καταθέτω ερώτηση εναντίον των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου , προκειμένου να τους αναγκάσω ν’ αναλάβουν επειγόντως μέτρα ανακούφισης και προστασίας των πολιτών της Ηλείας.

Μέτρα

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγέντες με είδη πρώτης ανάγκης , με χρηματικές ενισχύσεις και ν’ αποζημιωθούν έγκαιρα για τις πρωτοφανείς ζημιές που υπέστησαν , ως πλημμυροπαθείς.

Να καταγραφούν όλες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που ουσιαστικά υπεξαίρεσε το υπουργείο Οικονομικών, από τους πολίτες της Ηλείας.

Επίσης να ανασταλεί αμέσως η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εμπόρων , επαγγελματιών και όλων των επιχειρηματιών της περιοχής που έχει πληγεί , απέναντι σε κάθε τρίτο και κυρίως στις τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ακόμα να δοθεί παράταση δύο τουλάχιστον ετών για την εξόφληση των δανείων, που είχαν λάβει οι πυρόπληκτοι επαγγελματίες και πολίτες. Συγχρόνως να υπάρξει μέριμνα για τους παραγωγούς που λόγω των τεράστιων πλημμυρών, αφανίστηκαν οι καλλιέργειές τους.

Εκφράζω τη λύπη μου για το θάνατο της άτυχης 80χρονης γυναίκας και την περιπέτεια που έζησαν οι εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας στις εργατικές κατοικίες Κατακόλου, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του Πύργου που πλημμύρισαν και από θαύμα δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Θα έχω δε στη διάθεση οποιουδήποτε συμπολίτη μου, τις δυνατότητες για παρέμβαση που μου δίνει το αξίωμα του βουλευτή.


Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet