Κώστας Τζαβάρας : Η Πασοκοκρατία οδήγησε την Ηλεία σε κοινωνική αφασία

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

"Η Πασοκοκρατία οδήγησε την Ηλεία σε κοινωνική αφασία ",επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο του Γ.Α. Παπανδρέου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Δύο σχεδόν χρόνια μετά την εγκατάσταση του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση κανείς πλέον δεν δικαιούται να τρέφει αυταπάτες. Ο Γ.Α. Παπανδρέου δεν απογοήτευσε απλώς όσους τον εμπιστεύθηκαν. Το χειρότερο είναι ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια πέτυχε να γίνει η πιο τραγική πολιτική φιγούρα της Μεταπολίτευσης. Την στιγμή που η Ιστορία του τόπου χρειαζόταν ένα πραγματικό Ηγέτη, αυτός αποδείχθηκε ότι το μόνο μεγάλο που διέθετε ήταν το όνομα του πατέρα και του παππού του. Ανίκανος να αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων, αδύναμος να επιβάλει βιώσιμες λύσεις για το οικονομικό και δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, άβουλος, αναποφάσιστος, μονίμως αλλού και εσχάτως κρυπτόμενος για το φόβο του Λαού που πρόδωσε.

Ο τόπος αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν μπορεί να κυβερνηθεί από ένα Πρωθυπουργό που με την μετριότητά του και θριαμβολογώντας οδηγεί την Ελλάδα από το κακό στο χειρότερο, την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε κατάθλιψη. Ήλθε πλέον ο καιρός να πούμε έχε γειά στους πολιτικούς που σταδιοδρομούν μόνο ως αχθοφόροι μεγάλων και λαμπρών οικογενειακών ονομάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ Πώς κατά την γνώμη σας μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βασική μεταρρύθμιση του πολιτεύματος επιβάλλεται να είναι η κατάργηση της κληρονομικής Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της καθιέρωσης περιορισμών που δεν θα επιτρέπουν σε κανένα πολίτη να εκλέγεται σε οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα πάνω από δύο ή τρεις φορές. Μόνο έτσι θα αχρηστευθούν τα προνόμια των πολιτικών δυναστειών που μεταπολεμικά κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή του τόπου.

ΕΡΩΤΗΣΗ Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για μία νέα μεταπολίτευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σημερινή δεινή οικονομική και δημοσιονομική κρίση έχει προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις και κοινωνικές διεργασίες που η υπέρβασή τους απαιτεί ένα νέο μοντέλο κατανόησης και διαχείρισης της πραγματικότητας. Οι παλιές βεβαιότητες έχουν αποδειχθεί πλάνες. Τα στερεότυπα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η κοινωνία της Μεταπολίτευσης έχουν καταρρεύσει.

Επομένως περνάμε σε μία νέα ιστορική περίοδο. Σε μία εποχή που τα πρωτεία στην Πολιτική θα ανήκουν πιο πολύ στην Ευθύνη και όχι τόσο στην Πεποίθηση. Η Πολιτική θα αξιολογείται από τα αποτελέσματα που θα επιτυγχάνει και όχι από τις υποσχέσεις που θα μοιράζει προεκλογικά. Κανείς δεν θα είναι υπεράνω του Νόμου. Κανείς δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία όταν παραβιάζει το καθήκον του. Κανείς δεν θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση της αποκατάστασης της ζημιάς που προκαλεί παράνομα στο Δημόσιο ή στους πολίτες.

 ΕΡΩΤΗΣΗ ʼραγε θα υπάρξει κάποτε τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας των πολιτικών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ατιμωρησία των πολιτικών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση όσων την προβάλλουν ως σύμπτωμα ξεπεσμού του πολιτικού μας συστήματος. Ο πολιτικός πρέπει να κρίνεται πιο αυστηρά από ό,τι ο απλός πολίτης. Ανάλογη πρέπει να είναι και η τιμωρία του όταν διαπράττει αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Πιστεύετε ότι μπορεί να τις υλοποιήσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ώριμο πλέον αίτημα για αλλαγή του πολιτικού συστήματος του τόπου. Ο Γ.Α. Παπανδρέου εξακολουθεί να παραμένει δέσμιος των ιδεολογικών και παλαιοκομματικών αγκυλώσεων με τις οποίες έχει πολιτικά ανατραφεί.

 Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξαγγέλλει εκσυγχρονισμούς και να πραγματοποιεί αναχρονισμούς. Δέστε τις επιδόσεις της στους τομείς της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Ψηφίζει συνεχώς νόμους που δήθεν αποσκοπούν στην καταπολέμηση του πελατειακού κράτους ή στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης αλλά κατά την εφαρμογή αυτών των νόμων δεν επιδιώκει τίποτε άλλο από το να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να εγκαθιστά στις καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού ημέτερους και κατά κανόνα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.

Αλησμόνητη θα μείνει η γελοιοποίηση του κράτους που προέκυψε από την προσπάθεια του Γ.Α. Παπανδρέου να επανδρώσει μέσω της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» (opengov) τις θέσεις των γενικών γραμματέων Υπουργείων και Διοικητών ΔΕΚΟ με αξιοκρατικά κριτήρια. Κατά μία «μαγική» σύμπτωση όλοι οι επιλεγέντες ήσαν κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τελευταία, όσο η κατακραυγή του κόσμου κατά της κυβέρνησης μεγαλώνει ο εκΠΑΣΟκισμός του Κράτους εντείνεται. Κραυγαλέα περίπτωση οι πρόσφατες διαδικασίες για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ΠΑΣΟΚ είναι μία παράταξη που ιστορικά καλλιεργεί βουλιμικές σχέσεις με την εξουσία. Δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει το πελατειακό κράτος αλλά συστηματικά το υπηρετεί. Γι’αυτό και επινοεί νέες μορφές πελατειακών σχέσεων που τις βαπτίζει «διαφάνεια». Πρόσφατα επανέφερε την απασχόληση άνεργων νέων μέσω των γνωστών stages. Αποκλείει όμως τον ΟΑΕΔ από την διαχείριση του προγράμματος και αναθέτει το νέο «έργο» σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στις οποίες φαίνεται να συμμετέχουν κομματικά στελέχη του. Μία νέα εποποιϊα «διαφάνειας» ΠΑΣΟΚ ξεκινά.

ΕΡΩΤΗΣΗ Οι εξελίξεις στο τομέα της Οικονομίας νομίζετε ότι θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του στο θέμα της οικονομικής κρίσης μετρούν μόνο αποτυχίες, που εύχομαι να μην γίνουν και εθνικές συμφορές. Το μνημόνιο και η αρχική δανειακή σύμβαση απέτυχαν γιατί ο Γ.Α. Παπανδρέου αντί να διαπραγματευθεί το περιεχόμενό τους με βάση τα εθνικά συμφέροντα αρκέστηκε μόνο να αποσπάσει και από τους εταίρους μας την αποδοχή των εμμονών του για το ότι η Ελλάδα είναι χώρα διεφθαρμένων πολιτών που κυβερνώνται από επίορκους Πολιτικούς.

Αντίθετα με τα όσα πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που είχαν το ίδιο με μας πρόβλημα, ο Γ.Α. Παπανδρέου περιορίστηκε μόνο σε άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε αυξήσεις φόρων, σε διωγμούς επιχειρήσεων και επαγγελματιών προσποιούμενος ότι διέθετε σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Αποδείχθηκε όμως ότι όλες αυτές οι θυσίες απέβησαν επί ματαίω. Αντί για την σωτηρία της Χώρας ο Πρωθυπουργός και η παρέα του μας οδήγησαν χωρίς αιδώ και χωρίς περίσκεψη σε πλήρη οικονομική καταστροφή.

Η ύφεση ήδη τρέχει με ρυθμούς 6,9% και έπεται χειρότερη συνέχεια. Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέοι, βγαίνουν στην ανεργία, τα εισοδήματα εξανεμίζονται από την φορολογία και ο Λαός στενάζει πληρώνοντας τις ολέθριες συνέπειες της κυβερνητικής ανοησίας. Ήδη στις 21 Ιουλίου στην πρόσφατη σύνοδο των Βρυξελών διαπιστώθηκε και επισήμως η παταγώδης αποτυχία του Μνημονίου που υπόγραψε ο Πρωθυπουργός και οι πρόθυμοι σύμμαχοί του (ΛΑΟΣ και Ντ. Μπακογιάννη).

Ποιός από όλους αυτούς επιτέλους έχει το ηθικό ανάστημα και τη γενναιότητα να ζητήσει ένα απλό συγνώμη από τον Λαό για τις άστοχες επιλογές που προκάλεσαν μία τόση δυστυχία. Αλλά και με τις νέες μεθόδους (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και εφαρμοστικό) τα πράγματα δεν θα πάνε καλύτερα. Η Κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει ρότα. Να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης (μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση έμμεσων φόρων, αποκατάσταση εισοδηματικών αδικιών κλπ.). Μόνο τότε θα ανασάνει η Κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ Τέλος, πώς βλέπετε τις εξελίξεις σε επίπεδο νομού. Υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη της Ηλείας; Ποιες είναι οι αιτίες της καθυστέρησης του τόπου μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην Ηλεία η παρατεταμένη ΠΑΣΟΚοκρατία έχει οδηγήσει το νομό σε ένα είδος κοινωνικής αφασίας. Κανένας δεν διαμαρτύρεται για το κατάντημα του τόπου εκτός ίσως από τους αγρότες που διεκδίκησαν λύσεις για τα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, ενισχύσεις, έργα κλπ.).

Από τότε που το ΠΑΣΟΚ μας απέσπασε από την Πελοπόννησο για να μας εντάξει βιαίως και παρά φύση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέχρι σήμερα τίποτε το αξιοσημείωτο δεν έχει συμβεί για την ανάπτυξη του νομού. Χωρίς αυτοκινητόδρομο, χωρίς αεροδρόμιο, χωρίς σύγχρονα λιμενικά έργα, χωρίς άλλες υποδομές και χωρίς αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την Γεωργία η Ηλεία καθημερινά στοιχειώνει κάτω από γεναιόδωρες πλην όμως μονίμως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για δήθεν μεγάλα έργα ανάπτυξης. Η Ολυμπία οδός, το αεροδρόμιο Ανδραβίδας, το λιμάνι Κατακώλου, η λίμνη Καϊάφα.

Για όλα υπάρχει μία μεγαλόστομη υπόσχεση τα τελευταία τριάντα χρόνια που ποτέ δεν εκπληρώνεται. Πρόσφατα κάποιοι ανακάλυψαν την μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση που θα δώσει στην Ηλεία η κατασκευή του «Ιερού μονοπατιού» που συνέδεε κατά την αρχαιότητα την Ήλιδα με την Ολυμπία. Αυτό θα είναι κατά τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας το επόμενο αναπτυξιακό έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Κράτος. Η ανοησία συναγωνίζεται την γελοιότητα και αμφότερα αποκοιμίζουν τους Ηλείους. Η Ηλεία δυστυχώς αργοπεθαίνει και υπεύθυνη γι’αυτό δεν είναι μόνο η Πολιτεία είναι (αλίμονο) και η Τοπική Κοινωνία που επιδιώκει μόνο επιμέρους και ατομικά συμφέροντα αδιαφορώντας για τα γενικά.

Στο Κατάκωλο όλοι είναι ικανοποιημένοι από το πλήθος των τουριστών που συρρέει καθημερινά. Όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, τον εξοπλισμό του. Σε δύο χρόνια που τα κρουαζερόπλοια θα δένουν στην Πάτρα όλοι θα βρίζουν τους «ανίκανους» πολιτικούς. Και όμως είναι η πολλοστή φορά που κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Κανείς δε ακούει.

Το Μουσείο του Πύργου δεν λειτουργεί παρόλο που είναι καθόλα έτοιμο. Κάποιοι ικανοποιούνται να οργανώνουν στους χώρους του καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αδιαφορούν για την μεγάλη ωφέλεια που θα προκύψει από την λειτουργία του για ολόκληρη την περιοχή. Τέλος, η Ηλεία πεθαίνει γιατί υπό την ανοχή των Αρχών συντελείται στον Ιερό χώρο της ευρύτερης Ολυμπίας το μεγαλύτερο οικολογικό και πολιτισμικό έγκλημα όλων των εποχών.

Κάθε βράδυ μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί δεκάδες νταλίκες μεταφέρουν σκουπίδια από την Μεσσηνία και την Αχαϊα και τα θάβουν στο Φλόκα, στην κοίτη του Αλφειού, του ποταμού των θεών. Κανείς δεν διαμαρτύρεται γι’αυτό το έγκλημα, γιατί δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν πολλά χρήματα από την βέβηλη αυτή δραστηριότητα. Αυτοί οι «κάποιοι» έχουν επιβάλλει «ομερτά» στους κατοίκους του Φλόκα και από ό,τι φαίνεται έχουν και «τον τρόπο τους» ώστε οι Αρχές να κάνουν «τα στραβά μάτια».

Μου καταγγέλθηκε ότι όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν τολμά να εξαρθρώσει το δίκτυο της βρωμιάς και της ντροπής. Ως βουλευτής του νομού και ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου δεν πρόκειται να παραιτηθώ από το δικαίωμα της δημόσιας καταγγελίας και της οργισμένης διαμαρτυρίας για τόσο βάρβαρες πράξεις, οποιοδήποτε τίμημα και αν χρειαστεί να πληρώσω. Καμμία απειλή δεν θα με πτοήσει. Ας αφυπνισθούμε λοιπόν και ας καταπολεμήσουμε τέτοιες αιτίες που μας αφήνουν τόσο πολύ πίσω όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην εκτίμηση όσων μας θεωρούν ΦΥΛΑΚΕΣ «των ιερών».

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet