Κώστας Τζαβάρας: Δήλωση προς "αγανακτισμένους" και μη αγανακτισμένους συμπολίτες

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

                                                                                  ΔΗΛΩΣΗ
                                                             Του Βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα 
                                                                                      ΠΡΟΣ
                                                  «Αγανακτισμένους» και μη αγανακτισμένους συμπολίτες
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μετά μεγίστης εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι συμπεριλαμβάνομαι στους αποδέκτες του «εξωδίκου» που το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών Πύργου Ηλείας απευθύνει προς τους Βουλευτές του Νομού μας. Πως είναι δυνατόν, διερωτώμαι, να ζητούν από εμένα να απολογηθώ για τους επαχθείς όρους του «Μνημονίου» την στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι ότι εδώ και ένα χρόνο τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής δεν κάνω τίποτε άλλο από το να καταγγέλλω δημοσίως τους εμπνευστές του Μνημονίου και τους πρόθυμους συμμάχους τους για την δυστυχία και την ταπείνωση, στην οποία έχουν βυθίσει τον Ελληνικό Λαό. Συγκεκριμένα:

1) Καταψήφισα ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο τον ν. 3845/2010 όσο και τον ν. 3847/2010 που αποτελούν τα εφαρμοστικά του Μνημονίου νομοθετικά κείμενα και απετέλεσαν την απαρχή των σημερινών δεινών της Χώρας

2) Με αρθρογραφία μου τόσο στον τοπικό (εφημ. ΠΑΤΡΙΣ) όσο και στον αθηναϊκό τύπο (εφημ. Ελεύθερος Τύπος) έχω επανειλημμένως ενημερώσει όχι μόνο τους πολίτες της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας για τις μεθοδεύσεις του Πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, οι οποίες κατέληξαν στη σημερινή εθνική, κοινωνική και οικονομική τραγωδία του Τόπου. Χωρίς καμία αντίρρηση, χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση, εντελώς άβουλοι και μοιραίοι οι κυβερνώντες οδηγούν την Ελλάδα στον όλεθρο. Μάλιστα στο άρθρο μου του Δεκεμβρίου του 2010 με τίτλο «Η αβάσταχτη εθνική ταπείνωση του Μνημονίου» καταγγέλλω στον Ελληνικό Λαό τους επαχθείς όρους που καθιστούν την δανειακή σύμβαση εθνικά επαίσχυντη και αντισυνταγματική. Επί λέξει κατέληγα:

«ʼραγε μετά απ’αυτά ποιος Έλληνας πολίτης χωρίς να ντρέπεται μπορεί να χαρακτηρίζει την αντίδραση σε μία τέτοια εθνική ταπείνωση αντιμνημονιακή ρητορεία;». Τότε όσους βουλευτές (κυρίως της Νέας Δημοκρατίας) καταγγέλλαμε το Μνημόνιο η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η συμμαχία των προθύμων (ΛΑΟΣ, Ντόρα Μπακογιάννη) και οι δημοσιογράφοι της κατευθυνόμενης ενημέρωσης μας λοιδορούσαν για αντιμνημονιακή ρητορεία.

3) Με τις ομιλίες μου στην Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επανειλημμένως είχα κατηγορήσει δημοσίως την Κυβέρνηση και τους συμμάχους της, που έχουν οδηγήσει με τις εσφαλμένες και τραγικές επιλογές τους τον Λαό σε πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία και συλλογική κατάθλιψη. Σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες της Αθήνας και του Πύργου έχουν καταχωρηθεί οι εναντίον του Μνημονίου επικρίσεις μου.

4) Από τότε που ψηφίστηκε το «Μνημόνιο» μέχρι σήμερα δεν έχω παύσει με συνεντεύξεις μου τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά αλλά και τοπικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να καταγγέλλω και να ενημερώνω τον πολίτη όχι μόνο της Ηλείας αλλά και της Ελλάδας για τον ολέθριο «νάρθηκα» του Μνημονίου που η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέβαλε στον Ελληνικό Λαό με το πρόσχημα της δήθεν εξόδου από την οικονομική κρίση.

5) Στην ιστοσελίδα που διατηρώ στο διαδίκτυο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει όλη την μέχρι σήμερα κοινοβουλευτική και πολιτική δραστηριότητά μου εναντίον του Μνημονίου. Όποιος δυσπιστεί μπορεί και σήμερα με μία επίσκεψή του στο διαδίκτυο να διαπιστώσει την συστηματική και άοκνη προσπάθειά μου τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής για να αναδείξω την επικινδυνότητα του Μνημονίου και να επισημάνω δημοσίως τις διαλυτικές για την κοινωνία συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Έχοντας επιδείξει μία τόσο έντονη αντιμνημονιακή στάση δικαιούμαι να αντικρούσω λέξη προς λέξη αλλά και στο σύνολό του το «εξώδικό» σας. Δεν με αφορά. Κακώς απευθύνεται σ’εμένα αφού μέχρι σήμερα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα έχω εκπληρώσει το καθήκον που μου επιβάλλει η βουλευτική μου ιδιότητα. Αδίκως και χωρίς στοιχεία με εγκαλείτε σε μία ιστορική στιγμή μάλιστα που ο Λαός απαιτεί απ’όλους, πολιτικούς και πολίτες, Αλήθεια και Δικαιοσύνη.
Ως προς εμέ η καταφορά σας παραβιάζει και την Αλήθεια και την Δικαιοσύνη, που επιτάσσουν να αποδίδεται στον καθένα αυτό που του αξίζει με βάση το ήθος του και την συμπεριφορά του απέναντι στην κοινωνία.

Με ρίψατε «βιαίως» στον ίδιο σάκο με τους άλλους, οι οποίοι και το Μνημόνιο στηρίζουν και ουδέποτε δημοσίως κατήγγειλαν όσα σεις προσφάτως ανακαλύψατε σχετικά με το Μνημόνιο και εμμέσως αναγνωρίζετε ότι επί ένα χρόνο δεν είχατε αποδώσει την προσήκουσα σημασία σε όσα όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοί μου συνεχώς καταγγέλλαμε.

Αναρωτιέμαι μήπως το γεγονός ότι στρέφεστε αδιακρίτως εναντίον όλων των βουλευτών συλλήβδην προδίδει ένα αντικοινοβουλευτικό μένος και δεν μαρτυρεί την εύλογη αξίωση του Λαού για αναζήτηση ευθυνών από καθέναν βουλευτή χωριστά. Στη Δημοκρατία η ευθύνη συνυπάρχει με την αρμοδιότητα αλλά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να θεμελιώνεται σε συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη.

Παρ’όλα αυτά εγώ δεν σας αδικώ. Σέβομαι το δικαίωμά σας στην αγανάκτηση και την ελευθερία σας να συνέρχεσθε και να διαδηλώνετε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Εκφραστείτε ελεύθερα και δημιουργικά. Οφείλετε όμως να ενημερώνεστε προηγουμένως από αξιόπιστες πηγές και όχι από φημολογίες ή αόριστες αναφορές. Να αποφεύγετε τις προκαταλήψεις και τις κομματικές ιδεοληψίες.

Με τους όρους αυτούς πιστεύω ότι έχετε να προσφέρετε στην Δημοκρατία σημαντικό έργο. Μπορείτε να γίνετε δύναμη φαντασιακής αναθέσμισης της κοινωνίας, ικανή να προσανατολίσει την πολιτική δράση του Λαού σε νέες θεμελιώδεις κοινωνικές σημασίες (αξίες).

Η Δημοκρατία έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να ενσωματώσει στο πολιτικό σύστημα νέες ιδέες, νέες διαδικασίες, νέους κανόνες για τον εκδημοκρατισμό των κομμάτων, την αποτελεσματική και παραδειγματική τιμωρία των επίορκων αιρετών (υπουργών, δημάρχων, Διοικητών κλπ.), για την χρηματοδότηση των κομμάτων, για τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των βουλευτών κοκ.

Ένα τέτοιο όμως εγχείρημα απαιτεί να προχωρήσουμε πιο πέρα από την αγανάκτηση. Να υιοθετήσουμε ορθά κριτήρια αξιολόγησης για όλους και για όλα. Να ελέγξουμε όλους ανεξαιρέτως τους άρχοντες με πνεύμα Δικαιοσύνης και Αλήθειας. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος της ισοπέδωσης, της γενίκευσης, του ολοκληρωτισμού. Του ολοκληρωτισμού που αναμφίβολα αποτελεί και υπό τις παρούσες συνθήκες το πλέον εφιαλτικό ενδεχόμενο.

Εάν λοιπόν είχατε ερευνήσει με τέτοια διάθεση το Μνημόνιο θα είχατε αναμφίβολα καταλήξει στις εξής απλές αλλά συγκλονιστικές διαπιστώσεις:

α. Οι επαχθείς όροι που επικαλείσθε δεν περιέχονται στο Μνημόνιο αλλά στη δανειακή σύμβαση που μέχρι σήμερα δεν έχει συζητηθεί ούτε ψηφιστεί από την Βουλή με ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών.

β. Όσοι ψήφισαν το ν. 3845/2010 (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΛΑΟΣ – Ντόρα Μπακογιάννη) έδωσαν στον Υπουργό Οικονομικών την εξουσιοδότηση να υπογράψει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου οποιαδήποτε σύμβαση δανείου αυτός αποφασίσει κατά την απόλυτη κρίση του.
γ. Ο Υπουργός είχε την υποχρέωση την δανειακή αυτή σύμβαση που θα υπογράψει να την φέρει για συζήτηση στην Βουλή (ν. 3847/2010).

δ. Εις εκτέλεση αυτής της εντολής ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου υπέγραψε την εθνικά επαίσχυντη δανειακή σύμβαση με τους όρους που αναφέρετε στο εξώδικο, έχοντας γι’αυτό προφανώς τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

ε. Παρά την ρητή υποχρέωσή του ο ως άνω Υπουργός μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει προς συζήτηση την σύμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό προφανώς αποτελεί δημοκρατική ή συνταγματική ανωμαλία.

Ήδη τον έχω καλέσει από του βήματος της Βουλής επανειλημμένα να ανταποκριθεί στο καθήκον του. Όμως μάτην. Τον καλύπτει με την στήριξή του ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αντικοινοβουλευτική του στάση.

Υπό τα αληθή αυτά δεδομένα είναι σαφές ότι την μέγιστη πολιτική (γιατί όχι και ποινική) ευθύνη έχει ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. ʼλλωστε ως γνωστόν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ερευνούν την βασιμότητα μήνυσης εναντίον τους για εσχάτη προδοσία.

Καταλήγοντας σας διαβεβαιώνω ότι θα καταψηφίσω το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα είμαι πάντοτε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ενημέρωση.

Όμως οφείλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε με το «εξώδικό» σας την ευκαιρία να σας αποδείξω την εξαρχής εναντίωσή μου στις καταστάσεις που προκαλούν την αγανάκτησή σας και επομένως αδίκως στραφήκατε κατ’εμού αφού προκύπτει ότι έχω ανταποκριθεί πλήρως στα δημοκρατικά καθήκοντα που μου επιβάλλει η ιδιότητα του Βουλευτή.


Πύργος, 14-06-2011
Ο Δηλών
Κώστας Τζαβάρας
Βουλευτής Ηλείας

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet