Κώστας Τζαβάρας: Ασυγχώρητη η προχειρότητα του ΕΣΡ

Πέμπτη, 05 Μαϊου 2011
«Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο προσβολής της αξιοπρέπειας ενός πολίτη που να προέρχεται από την δράση της Αρχής που ασκεί τον κρατικό έλεγχο στη τηλεόραση και στη ραδιοφωνία, ο οποίος πρωτίστως πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου» δήλωσε στο newsbomb και στον  Κώστα Λασκαράτο , ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με το «Ράδιο Αρβύλα» και διαμηνύει πως επιφυλάσσεται να ενεργήσει τα νόμιμα για την υπεράσπισή της υπόληψής του.

-Τις τελευταίες ώρες γίνατε πολύ «επίκαιρος», με αφορμή ένα πρόστιμο του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου στην εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα». Τι συνέβη τελικά;

Με ην επίμαχη ανακοίνωση του ΕΣΡ, αποδόθηκε σε δική μου καταγγελία η καταδίκη του Ράδιο Αρβύλα. Ουδέποτε υπέγραψα, ούτε κατέθεσα στο ΕΣΡ μια τέτοια καταγγελία. Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΣΡ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μου, στην προσπάθειά του να εξηγήσει το πώς συνδέθηκε με το όνομά μου η καταδίκη του Ράδιο Αρβύλα, παρόλο που δεν υπήρχε στο φάκελο της υπόθεσης καμιά καταγγελία που να προέρχεται από εμένα. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό προδίδει ασυγχώρητη προχειρότητα στην από μέρους του ΕΣΡ αντιμετώπιση των υποθέσεων της αρμοδιότητάς του. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργεί επιφυλάξεις για την ικανότητα και την επάρκεια των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών να ανταποκρίνεται με πνεύμα ισότητας και δικαιοσύνης στην εκδίκαση των υποθέσεων που άγονται υπό την κρίση τους κατά το Σύνταγμα. Δηλαδή ανακύπτει το γνωστό ερώτημα: «Ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτές;» Quis custodem custodiret?

-Οι παρουσιαστές της εκπομπής είπαν εχθές ότι χρησιμοποίησαν το όνομά σας, διότι σας κατονόμαζε η αρχική ανακοίνωση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Θεωρείτε ότι το ΕΣΡ σας εξέθεσε;

Η σύνδεση του ονόματός μου με την καταδίκη της εκπομπής, οφείλεται σε υπαιτιότητα των οργάνων του ΕΣΡ. Από την έρευνα του σχετικού φακέλου της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καταγγελία που να προέρχεται από εμένα. Υπό τα δεδομένα αυτά, επιφυλάσσομαι να ενεργήσω τα νόμιμα για την υπεράσπισή της υπόληψής μου ,απέναντι σε μια τόσο σοβαρή προσβολή.

-Θα δώσετε συνέχεια στο θέμα; Προτίθεστε να ζητήσετε αποκατάσταση του ονόματός σας από το ΕΣΡ;

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ζητήσω εξηγήσεις από το ΕΣΡ και εν συνεχεία θα στραφώ κατά παντός υπευθύνου.

-Είναι αλήθεια ότι εξαιτίας της ιστορίας αυτής γίνατε δέκτης πολύ σκληρής κριτικής, με e-mail και τηλεφωνήματα;

Για πρώτη φορά στη βουλευτική μου θητεία, εξαιτίας του περιστατικού αυτού, δέχθηκα σε τέτοια ένταση και σε τέτοια έκταση αρνητικά σχόλια. Πράγματι, δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο προσβολής της αξιοπρέπειας ενός πολίτη που να προέρχεται από την δράση της Αρχής που ασκεί τον κρατικό έλεγχο στη τηλεόραση και στη ραδιοφωνία, ο οποίος πρωτίστως κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.

-Προσωπικά θεωρείτε ότι υπάρχουν όρια στη σάτιρα;

Εφόσον η σάτιρα ασκεί κριτική με σκωπτικό τρόπο σε καταστάσεις και συμπεριφορές της δημόσιας ζωής, πρέπει να είναι ανεμπόδιστη. Πρόβλημα δημιουργείται ίσως για κάποιους οι οποίοι συγχέουν την σάτιρα με την σάτυρα ή σατυρίαση. Δηλαδή στις περιπτώσεις όπου η σάτιρα αντιμετωπίζεται ως προιόν σατυρικής διάθεσης. Εκεί ενδεχομένως να προκύπτει ζήτημα προστασίας των θιγομένων.
Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet