Κώστας Τζαβάρας :Το Ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει εκατοντάδες εκατομύρια ευρώ από την υπόθεση της SIEMENS

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και συντονιστής της επιτροπής της ΝΔ  για την υπόθεση της SIEMENS Κώστας Τζαβάρας ,μιλώντας  στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 απέρριψε κατηγορηματικά τις όποιες φήμες ήθελαν να υπάρχει αλισβερίσι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής . Ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες σε υπουργούς, ενώ επισημαίνει πως από αυτή την υπόθεση το Ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιογράφος: Όπως ξέρετε, πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις υποτιθέμενες συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», για συμψηφισμούς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Και τα έχουν πει και βουλευτές, μετέχοντες στην επιτροπή, έτσι;

Κ. Τζαβάρας: «Δεν έχω άλλο τρόπο αντίστασης σε όλη αυτή τη φημολογία, περί του ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟK ή αλισβερίσι. Φτάνω σε ένα σημείο να πιστεύω, ότι έχουμε ανάγκη από μία τεκμηρίωση. Από πού προκύπτει ότι έχει γίνει κάποια συμφωνία; Γιατί εγώ που είμαι μέλος της επιτροπής και μάλιστα συντονιστής, δεν έχω κάνει τέτοια συμφωνία...».

Δημοσιογράφος: «Προέκυψε αυτό από το γεγονός, ότι υπήρχαν πληροφορίες πως τα δύο κόμματα, ενδεχομένως, να πάτε σε ένα κοινό πόρισμα...»

Κ. Τζαβάρας: «Κοινό πόρισμα; Δεν υπήρχε ποτέ καμία συμφωνία. Αυτό που υπήρχε και υπάρχει, είναι να καταγράψουμε και να εντάξουμε σε ένα ενιαίο κείμενο τις διαπιστώσεις που κάνουν οι συνάδελφοι επί των πραγματικών γεγονότων, που έχουν προκύψει από συγκεκριμένα αποδεικτικά μέσα. Υπήρχε και η περίπτωση ενός βουλευτού, του κ. Παπαδημούλη, ο οποίος κατήγγειλε για συγκάλυψη την επιτροπή. Και σήμερα το πρωί τον έχω καλέσει ενώπιον της επιτροπής, να μας πει ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά που έχουν αποδειχθεί από τη διαδικασία και με συγκάλυψη των άλλων κομμάτων δεν έχουν ενταχθεί στο ενιαίο κείμενο. Εάν τα φέρει τα προσυπογράφω, εάν δεν τα φέρει, για μένα, κάνει έναν πολιτικό τυχοδιωκτισμό, που δεν προσφέρεται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει πληροφόρηση ότι στο πόρισμα εκτός των άλλων μπορεί να υπάρξει και αναφορά, πιθανότητες εντοπισμού ευθυνών για τη διαφυγή στελεχών της Siemens και κατά τη διάρκεια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια του ΠΑΣΟΚ...

Κ. Τζαβάρας: «Βέβαια, θα γίνει αναφορά. Ειδικά για την περίπτωση του κ. Φόλκερ Γιουνγκ, ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, περί ευθύνης υπουργών».

Δημοσιογράφος: Και στην περίπτωση των κ. Καραβέλα και Χριστοφοράκου;

Κ. Τζαβάρας: «Και αυτές, πιστεύω, ότι θα αναφερθούν. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα».

Δημοσιογράφος: Εκεί, ποινικές ευθύνες υπουργών, κατά αναλογία με αυτό που μας είπατε;

Κ. Τζαβάρας: «Εκεί υπάρχει η χθεσινή απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο δεν μιλά για παραγραφή, αλλά λέει ότι η Βουλή, μετά τη λήψη της 2ης Τακτικής Συνόδου που ακολουθεί την κοινοβουλευτική περίοδο μετά τη διάπραξη των εγκλημάτων, δεν έχει το δικαίωμα της ποινικής δίωξης... Από το 2007 και πριν».

Δημοσιογράφος : Στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, είναι ακριβής η πληροφορία ότι το πόρισμα θα κάνει αναφορά για πολιτικές ευθύνες σε όλους τους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών και επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας;

Κ. Τζαβάρας: «Όλοι όσοι έχουν ενεργή ανάμιξη σε υποθέσεις διαχείρισης προγραμματικών συμφωνιών με τη Siemens και βαρύνονται με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις, προφανώς και έχουν πολιτική ευθύνη. Είναι μια υπόθεση, από την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Ε, αυτά τι θα πούμε τελικά; Και εδώ τίθεται ένα θέμα... Υπάρχει μια άλλη ευθύνη, η αστική ευθύνη, την οποία το δημόσιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει. Γιατί εκείνος ο οποίος ζημιώνει το δημόσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, υπέχει και αστική ευθύνη. Και αν, επιπλέον, έχει συμβεί να έχει από αυτήν την ενασχόλησή του αποκομίσει και αθέμιτο ή παράνομο πλουτισμό, αυτόν τον πλουτισμό οφείλει να τον επιστρέψει».

Δημοσιογράφος: ʼρα μας λέτε, λοιπόν, εντάξει, παραγεγραμμένα τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, αλλά η εξεταστική θα πρέπει να απευθυνθεί στο ελληνικό δημόσιο...

Κ. Τζαβάρας: «Ναι, και να διεκδικήσει την αποκατάσταση της ζημιάς».

Δημοσιογράφος : Από έναν - έναν, όσους ονομάζετε στο πόρισμα...

Κ. Τζαβάρας: «Δεν δεσμεύεται το ελληνικό δημόσιο, εφόσον διαπιστώσει κι άλλους, να στραφεί και εναντίον άλλων. ʼλλωστε, θα έπρεπε να το είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο αυτό, διότι το ελληνικό δημόσιο δεν είναι η Βουλή...."
Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet