Κώστας Τζαβάρας: Διατηρώ επιφυλάξεις για τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Τα δημοσιεύματα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , κλήθηκε να σχολιάσει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας . Εναν εκλογικό νόμο που παραπέμπει σε Γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με τον οποίο ορισμένος αριθμός βουλευτών θα εκλέγεται με σταυρό προτίμησης σε μονοεδρικές περιφέρειες και άλλων με λίστα που θα προτείνει το εκάστοτε κόμμα σε επίπεδο διευρυμένων περιφερειών.

άθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, και την αυτονόμηση της πολιτικής από κάθε είδους οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα είναι συζητήσιμη ,τόνισε ο με έμφαση ο κ. Τζαβάρας , αρκεί να είναι ειλικρινής , σοβαρή και να μη γίνεται προς άγρα εντυπώσεων .

Αναμφίβολα ,συνέχισε ο κ. Τζαβάρας η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος είναι αναγκαία, αρκεί  η λειτουργικότητα του και η αποτελεσματικότητα του να στηρίζεται σε νέες βάσεις και να ικανοποιεί σύγχρονες περί δημοκρατίας παραδοχές.

Ως προς την αυτούσια όμως μεταφύτευση στην Ελλάδα του Γερμανικού μοντέλου , διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις επισήμανε ο κ. Τζαβάρας , όχι τόσο για την καθιέρωση του συστήματος της στενής (Μονοεδρικής) εκλογικής περιφέρειας , όσο για την εφαρμογή της κομματικής λίστας σε περιφερειακό επίπεδο .

Η λίστα αποτελεί εκδήλωση μιας κομματοκρατίας που αλλοιώνει το χαρακτήρα του Δημοκρατικού πολιτεύματος στο βαθμό που περιορίζει την κυριαρχική αρμοδιότητα του λαού , να εκφράζει την προτίμηση του όχι μόνο στο κόμμα της εμπιστοσύνης του, αλλά σε συγκεκριμένο υποψήφιο βουλευτή.

Στο ερώτημα σχετικά με την επιλογή περιφέρειας , ο κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η κύρια βάση του πολιτικού του ακροατηρίου βρίσκεται στην περιοχή του Πύργου , όπου έχει την οικογενειακή του κατοικία και την έδρα της επαγγελματικής του δράσης , ωστόσο τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση , ότι αισθάνεται την ίδια αγάπη και το ίδιο ενδιαφέρον για όλες τις περιοχές και όλους τους κατοίκους της Ηλείας ,που για μια  ακόμη φορά  τον τίμησαν με την ψήφο τους και τον εξέλεξαν για αντιπρόσωπο τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο."


Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet