Κώστας Τζαβάρας : Η αχαλίνωτη Δημοκρατία . ΑΥΓΗ Πύργου

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Η Δημοκρατία έχει κατακτήσει αυτό το κατ΄ εξοχήν ακαθόριστο πράγμα … όπου οι πιο κυνικοί νόμοι της κοινωνικής οργάνωσης γειτονεύουν με τις υψηλότερες αξίες του πολιτισμού»
Πασκάλ Μπρυκνέρ ( Η μελαγχολική Δημοκρατία)

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν εξουσίες χωρίς όρια, χωρίς θεσμικά αντίβαρα που εξισορροπούν τις αρμοδιότητες των κρατικών και των εν γένει δημοσίων οργάνων και την άσκηση τους. Σκοπός του συστήματος αυτών των περιορισμών είναι η διασφάλιση της λειτουργίας του κράτους χωρίς αυθαιρεσίες και καταχρήσεις .

Κάτω από τα δεδομένα αυτά επιδιώκεται ως μέγιστο δημοκρατικό αγαθό η κοινωνική ευταξία , η ακριβοδικία , ο σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη και στην αξιοπρέπεια του κάθε κοινωνικού ατόμου.

Όμως ο εικοστός πρώτος αιώνας φέρνει νέες μορφές συλλογικής οργάνωσης της ανθρωπιστικής δράσης στα πλαίσια της πολιτικής Δημοκρατίας. Εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας (τύπος , συνδικάτα, ομάδες πίεσης ευκαιριακής σύστασης κ.α.) εν ονόματι της Δημοκρατίας προκαλούν αναστατώσεις και κοινωνικές δυσλειτουργίες .

Θέτουν σε κίνδυνο την συνοχή των τοπικών και ευρύτερων κοινωνικών σχηματισμών με πρόσχημα την διεκδίκηση αιτημάτων που η ικανοποίηση τους συνεπάγεται την πλήρη κοινωνική διάλυση.

 Τόσο κατά τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008 όσο και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις , η Δημοκρατία ήλθε αντιμέτωπη με μορφές πολιτικής ή συλλογικής δράσης που με κυνικό και αδίστακτο τρόπο απαιτούσαν συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής ζωής εκτός ορίων.

Ζήσαμε τις ολέθριες συνέπειες μιας αχαλίνωτης Δημοκρατίας , Μιας Δημοκρατίας χωρίς όρια. Αυτή που ο Αριστοτέλης θεωρεί ως νοσηρή παρέκβαση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και την αποκαλεί οχλοκρατία .

Σε τέτοιες συνθήκες η πολιτεία δεν υπηρετεί το γενικό συμφέρον , Δεν λειτουργεί για το κοινό αγαθό. Ανεξέλεγκτες δυνάμεις , ανεύθυνες και ασύδοτες οδηγούν το λαό σε τραγικές περιπέτειες , βυθίζοντας αδίστακτα την κοινωνία στη βαρβαρότητα.

Μόνο η οριοθέτηση της Δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους σε όλα τα πεδία και τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής μπορεί να μας προφυλάξει από την απειλή της βαρβαρότητας που συνεπάγεται μία αχαλίνωτη Δημοκρατία.


Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet