Κώστας Τζαβάρας: Σε σταθερή κυβέρνηση Ν.Δ. και όχι στο «διπρόσωπο» ΠΑΣΟΚ

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Την ανάγκη μιας σταθερής κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας ο οποίος παράλληλα άσκησε αυστηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για διγλωσσία και επιπολαιότητα μπροστά στα σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

Ειδικότερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του σε εκπομπή της ΟΡΤ δήλωσε χαρακτηριστικά:
Είναι δεδομένο ότι μπαίνουμε σε μεγάλη οικονομική κρίση. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να υπάρχει τώρα είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Γιατί χωρίς σταθερή κυβέρνηση το «σκάφος της οικονομίας» θα είναι ακυβέρνητο και θα έχει αφεθεί σε έναν «ωκεανό» προβλημάτων από τον οποίο θα επιδεινώνεται το ήδη κακό κλίμα.

Υπάρχει μια έκδοση σύνεσης και φροντίδας για το μέλλον, σε εκείνον ο οποίος νοιάζεται με τη συγκεκριμένη πρόταση να δημιουργηθούν οι θεσμικές προϋποθέσεις για να έχουμε σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Από το καλοκαίρι του 2008 ο πρωθυπουργός της χώρας υπεύθυνα, άρχισε να επισημαίνει τον κίνδυνο βαθειάς κρίσης για την παγκόσμια και κατά συνέπεια Ευρωπαϊκή κρίση. Τότε, όμως ο αρχηγός της Αξιωμ. αντιπολίτευσης, έβγαινε και έλεγε, ότι δεν υπάρχει κρίση στην οικονομία! Και αυτό δείχνει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πράγματι συνέπεια, ιδεολογική, προγραμματική, πολιτική. Ανάλογα με τα μηνύματα της δημοσιότητας ο καθένας φτιάχνει και την πολιτική του.

Μέτρα χωρίς προηγούμενο…

 Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πήρε μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουμε ρύθμιση, με την οποία η πρώτη κατοικία, θεωρείται αγαθό,άξιο προστασίας και δεν μπορεί καμία Τράπεζα, για χρέη που οφείλονται σε στεγαστικά δάνεια, να βγάλει σε πλειστηριασμό, τη μοναδική κατοικία του οφειλέτη.

Ποτέ στο παρελθόν, καμία κυβέρνηση όσο κοινωνική ευαισθησία και αν ισχυριζόταν ότι έχει, δεν έφθασε στο σημείο να κάνει μια τέτοια ρύθμιση και να έρθει αντιμέτωπη με πολύ ισχυρά τραπεζικά ζητήματα.

Για πρώτη φορά επίσης, ενώ ήσαν αντίθετες οι φωνές που έρχονταν από το ΠΑΣΟΚ έχουμε τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Από τους πόρους, αυτού του Ταμείου, ήδη έχει αρχίσει η χρηματοδότηση για το επίδομα της θέρμανσης.

 Και εκτός αυτού, ήδη μιλάμε για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, στους εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, σε μια τάξη, που ενώ έχει πολύ σημαντική συμμετοχή στην παραγωγή της οικονομίας, εν τούτοις, είχε άστοχα πριν την οικ. κρίση καταργήσει ο κ. Αλογοσκούφης αυτό το αφορολόγητο.

Ποιοί ζητούν εκλογές…

Η μεταπολίτευση από πλευράς συντάγματος, διαιρείται σε δυο βασικές φάσεις. Η μια είναι μέχρι το 2001. Εκείνη τη χρονιά με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα του συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε η αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκεί, απαλείφθηκε η δυνατότητα που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύει τη Βουλή, όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ του λαϊκού αισθήματος και της εξουσίας.

Το ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ – και αυτό είναι σημαντικό – έδωσε νέα ρύθμιση στο σύνταγμα, που δεν επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής λόγω αυτής της δυσαρμονίας σημαίνει ότι αυτό που δε νομιμοποιείται να ζητά εκλογές για το λόγο αυτό είναι πρώτα απ’ όλα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αλλά ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ, ετήρησε συμπεριφορά που να διακρίνεται από συνέπεια. Ανάλογα με το
συμφέρον της στιγμής, προσαρμόζει και την ιδεολογία του.

Πουθενά και σε κανένα άξονα, ο κ. Παπανδρέου, δεν προβάλλει μια ποιοτικά διαφορετική αντίληψη για τη διοίκηση και τη διαχείριση των κοινών πραγμάτων. Εκείνο που προβάλλει είναι μια ποσοτική διαφορά, έναν Μαξιμαλισμό όπως λένε…

Ο ορισμός της πολιτικής

Πάντοτε πίστευα ότι η πολιτική είναι η μόνη διανοητική και πρακτική δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος, να υπερβαίνει τις καταστάσεις που δημιουργεί το παρόν, και οι οποίες παράγουν δυστυχία. Αυτή λοιπόν η υπέρβαση του εαυτού μας και της σχέσης μας με τον άλλον μέσα από μια κοινή δράση, δίνει ακριβώς το περιεχόμενο και την ουσία της πολιτικής ως της δυνατότητας που έχει ο άνθρωπος να αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά του. Σε αυτό τον ορισμό της πολιτικής εγώ δεν αισθάνθηκα απογοητευμένος.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet