Κώστας Τζαβάρας: Συμβολική τρομοκρατία. Εφημερίδα "ΑΥΓΗ" Πύργου

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

"Η γλώσσα μονίμως προσπαθεί να επιβάλλει την κυριαρχία της  στην σκέψη"  George Steiner

Αυτή η επιδεικτική σπατάλη της σκέψης και της γλώσσας που καθημερινά πλημμυρίζει τους τόπους παραγωγής της πολιτικής επικοινωνίας ,είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σημερινής δημόσιας ζωής μας. Με κυρίαρχα θέματα τη σχέση της Πολιτικής με την Ηθική, την δημόσια κατακραυγή για πιθανά κρούσματα αδικαιολόγητου ή ανεξήγητου πλουτισμού ενέργεια πολιτικών, την διαπλοκή της πολιτικής και της εκκλησιαστικής εξουσίας , δημοσιογράφοι πολιτικοί και κάθε λογής ειδικοί καθημερινά μας γνωστοποιούν τη σκέψη και τις εικασίες τους , μας αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες που διαθέτουν κατ΄ αποκλειστικότητα , μας καθιστούν κοινωνούς μυστικών πολιτικών διεργασιών και μας προϊδεάζουν για εξαιρετικές κατά κανόνα δυσάρεστες εξελίξεις .

Καθημερινά βαλλόμεθα ανηλεώς από έκτακτα δελτία αναγγελίας ακραίων πολιτικών , κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων , που κατά κανόνα είναι εκτός πραγματικότητας . Κατ΄ επανάληψη έχουν προκηρυχθεί γενικές εκλογές ,έχει καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα , έχει διορισθεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ό τάδε ή ο δείνα αντίπαλος του δικομματισμού. Καθημερινά προσβάλλεται η νοημοσύνη μας από μηνύματα οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας .

Τα τηλεοπτικά δελτία των 8 και μία μερίδα εντύπων διατυπώνουν την ειδησεογραφία χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των «πολεμικών ανακοινωθέντων». Έχουμε ανεπαισθήτως περιέλθει σε καθεστώς συμβολικής τρομοκρατίας .Δυστυχώς η νοημοσύνη μας είναι πλέον εξαρτημένη από εκτός τόπου και χρόνου πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα.

Συμμετέχουμε σε μια τεχνητή επικοινωνία που συστηματικά κατευθύνεται «εκτός θέματος» και εκτός τόπου και χρόνου. Μοναδική διέξοδος η κυριαρχία της σκέψης πάνω στη γλώσσα . Μιας σκέψης που οφείλει να απευθύνεται  και να κατευθύνεται στην αλήθεια .Στο περισσότερο Φως.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet