Κώστας Τζαβάρας: Αποζημιώσεις των αγροτών με κριτήρια ίσης αντιμετώπισης

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2008

Τις απόψεις του στο θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και ειδικώς αυτών που δεν εντάσσονται με τη διαδικασία του κατ’εξαίρεσην για να μπορούν οι πληγέντες αγρότες να ενισχυθούν τελικώς από την Πολιτεία, κατέθεσε σε π ρ ό σφα τ η τηλεοπτική του συνέντευξη ο βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας.

Επανέφερε έτσι το θέμα της αδικίας που υφίστανται οι ελαιοπαραγωγοί σε σχέση με την αντιμετώπιση που έχουν από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό μετά την καταστροφή του παγετού λέγοντας:

“Υπάρχει ένα ζήτημα αναφορικά με κάποιες συγκεκριμένες αποκλίσεις ως προς το ποσό της αποζημίωσης για ανασύσταση. Θα μπορούσα να πω, μετά από μια σχετική έρευνα που έκανα, ότι δεν έχει αντιμετωπισθεί με πολύ ικανοποιητική τιμή, η ανασύσταση των ελαιοδέντρων. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει να επανέλθουμε και στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία.

Όμως, το κορυφαίο θέμα, που καλώ και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρό να δείξει την ευαισθησία του, είναι αυτό της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα, εξαιτίας του παγετού του Φεβρουαρίου που μας πέρασε. Και θεωρώ ότι πράγματι θα πρέπει να έχει αυτή την ευαισθησία ο κ. Κατσαρός, γιατί όπως θα θυμούνται και οι αγρότες μας, πέρυσι είχε εξαιρέσει την κάλυψη αυτή, που δεν είχε αντιμετωπιστεί από τα ΠΣΕΑ και είχε αποφασίσει την κατ’εξαίρεση κάλυψη
απώλειας εισοδήματος για τα εσπεριδοειδή.


Εξαιτίας του ότι υπάρχουν ίδιες ακριβώς καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν με την περίπτωση του παγετού που έπληξε τα ελαιόδεντρα, θα πρέπει και στον τομέα αυτό να υπάρξει απόφαση του ΕΛΓΑ για κ α τ ’ ε ξ α ί ρ ε σ η κάλυψη ασφαλιστικά της απώλειας του ε ι σ ο δ ή μ α τ ο ς των αγροτών μας.”

Να υλοποιηθεί η μελέτη

Είναι δεδομένο ότι πρέπει εντός των ημερών –γιατί ήδη έχει σημειωθεί καθυστέρηση μεγάλη- να ξεκινήσει η πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης, για την υλοποίηση της μελέτης που είχαν εκπονήσει οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία έχει ως αντικείμενο και την ανασύσταση και την ανασυγκρότηση, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης του αναπτυξιακού τομέα, μετά τις πυρκαγιές σε τούτο τον τόπο, απάντησε ο κ. Τζαβάρας πάνω σε άλλο ερώτημα.


Είναι, λοιπόν, η ώρα να γίνουν σημαντικότερες προσπάθειες για να αρχίσει να υλοποιείται αυτή η επιστημονική εργασία που επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα στο νομό.

Είμαστε εξάλλου εν αναμονή του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και το οποίο θα το συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις
παραγωγικές τάξεις, ώστε να είναι καταστάλαγμα μιας δημοκρατικής και πολύ ουσιαστικής συζήτησης.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet