Κώστας Τζαβάρας: Πέρα από ντροπές και ενοχές "ΑΥΓΗ" Πύργου

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ωθούμενοι από μέτριες ή ψεύτικες ιδεολογίες συνηθίζουν να ντρέπονται για τα πάντα. Ντρέπονται για τους εαυτούς τους….».
Αλμπέρ Καμύ. Actuelles Πολιτικά Κείμενα 1948 

 Αύγουστος 2007. Αύγουστος 2008.

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από τότε που η Ηλεία έζησε ίσως μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ιστορίας της. Το ένα τρίτο σχεδόν της γης μας έγινε παρανάλωμα ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, που αφάνισαν δάση, κτήματα, ζώα, δέντρα, κτίσματα, μα πάνω από όλα τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας.

Από τότε μέχρι σήμερα όλοι η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, να ανασυστήσουν το φυσικό περιβάλλον και να ανασυγκροτήσουν την οικονομική και την κοινωνική ζωή των πυρόπληκτων περιοχών.

Παράλληλα έντονες δημόσιες συζητήσεις διατηρούν μέχρι σήμερα στο επίκεντρο του γενικού ενδιαφέροντος την δικαιολογημένη αγωνία του ηλειακού λαού για την πλήρη επούλωση των μεγάλων πληγών που άφησε πίσω της η καταστροφή.

 Αναμφίβολα έχει επιτελεσθεί στο διάστημα αυτό ένα έργο για την αποκατάσταση των βλαβών στο περιβάλλον και την οικονομία. Όμως χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε να ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό και κυρίως με δίκαιο τρόπο η γενική προσπάθεια για την επαναφορά των πραγμάτων στην ομαλή τους πορεία.

 Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται να επικρατήσει ένα νέο συλλογικό πνεύμα μεταξύ των αρχών, των φορέων και των πολιτών. Ένα πνεύμα απαλλαγμένο από την κακοπιστία, που χρόνια τώρα ενδημεί τις σχέσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου της κοινωνίας.

Χρειάζεται να επικρατήσει ένα πνεύμα συναλληλίας, καταλαγής, μετριοπάθειας και αυτοσυγκράτησης. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας είναι κοινός και η έκβασή του θα εξαρτηθεί από την συστράτευση όλων. Δεν διαθέτει κανείς το μονοπώλιο του πατριωτισμού ή της αποκλειστικότητας στις εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθησίας.

Οσοι επιχειρούν να διαιρέσουν το μέτωπο του κοινού αγώνα σε αυτούς που δεν ντρέπονται και σ’ εκείνους που πρέπει να ντρέπονται για τα δήθεν μη ικανοποιητικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα της ανασυγκρότησης, είναι βέβαιο ότι παρακινούνται από ψεύτικες ιδεολογίες και μικρόψυχες σκοπιμότητες.

Οσοι επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τους άλλους για μειωμένη αγωνιστική απόδοση ή φυγομαχία από την κοινή προσπάθεια, είναι βέβαιο ότι υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα που είναι αντίπαλα και εχθρικά προς τον Ηλειακό Λαό.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet