Κώστας Τζαβάρας: Σημαντική η απόφαση για τη σεισμόπληκτη ζώνη

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008

Οι πιστωτικές διευκολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό ,με παράλληλη οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης, κινούνται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν σημαντικά τους πληγέντες να ξαναφτιάξουν ή να επισκευάσουν γρήγορα τα σπίτια τους…

Αυτό δήλωσε χθες ο βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την έκδοση της σχετικής απόφασης από τα Υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ έτσι ώστε να προχωρήσουν (σε προθεσμία εντός εξαμήνου) οι διαδικασίες της ενίσχυσης από την δωρεάν  κρατική αρωγή, των σεισμοπλήκτων μας.

Ο κ. Τζαβάρας πάντως σημείωσε ότι θα ήταν ευεργετικό και σκόπιμο για όλους τους κατοίκους του νομού να ενταχθούν στη σεισμόπληκτη ζώνη και οι υπόλοιποι τέσσερις δήμοι που έμειναν “εκτός” και ειδικότερα, οι δήμοι Ζαχάρως, Φιγαλείας, Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας. Ο σεισμός υπήρξε πολύ μεγάλος και είχε επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, γι’αυτό και ίσως δεν θα έπρεπε να εξαιρεθεί κανένας ΟΤΑ από την Ηλεία, που το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε –συνεχίζει ο κ. Τζαβάρας- ότι πέρα από τη θλιβερή εικόνα με τα κτίρια και τις χτυπημένες κατοικίες των συμπατριωτών μας έχουμε και εκτεταμένες ζημιές σε βασικές υποδομές, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, σημαντικές γέφυρες κ.λπ. σε όλο το νομό κι αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Πολιτεία. Ευελπιστώ λοιπόν ότι μετά από μια νέα διαδικασία ελέγχων από τα κλιμάκια των μηχανικών θα ενταχθούν και οι δήμοι αυτοί στη σεισμόπληκτη ζώνη. 

Ο κ. Τζαβάρας ωστόσο τόνισε ότι περιμένει την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος ανοικοδόμησης, με κίνητρα ορισμένα από τα οποία δίνονται για πρώτη φορά ενώ αρκετά είναι πολλαπλάσια από προηγούμενες περιπτώσεις σεισμόπληκτων περιοχών.

 Στόχος βεβαίως είναι να διασφαλιστεί η πραγματικά δωρεάν επισκευή ή ανακατασκευή των κατοικιών, κάτι που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο για τους πληγέντες. Αρκεί –επεσήμανε ο Ηλείος βουλευτής- να μην εμφανισθούν στην πορεία προβλήματα γραφειοκρατίας και δυσλει- τουργίας που ενδεχομένως θα καθυστερούσαν την αρωγή προς τους σεισμόπληκτους. 

Στο μεταξύ ο κ. Τζαβάρας, όπως είχε ανακοινώσει, επικοινώνησε χθες με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, θέτοντάς του το ζήτημα αποκλεισμού τοπικών επαγγελματιών από τις εργασίες των σχολικών κτιρίων, χαρακτηρίζοντας το γεγονός απαράδεκτο.


Ο κ. Λυκουρέντζος τον διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί λύση και είναι ένα από τα θέματα που θα τον απασχολήσουν κατά τη νέα επίσκεψή του στην Ηλεία, μεθαύριο Κυριακή. Είπε ακόμη να μην ανησυχούν οι εργολήπτες του νομού, καθησυχάζοντάς τους για το θέμα εμπλοκής τους στις επισκευές των κτιρίων. Ωστόσο, όπως ανέφερε στον κ. Τζαβάρα, τελικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης ερχόμενος στην Ηλεία.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet